محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی عصر چهارشنبه در رأس هیأتی پارلمانی به منظور شرکت در نشست رؤسای مجالس بریکس، تهران را به مقصد سنتپترزبورگ روسیه ترک کرد.
رئیس مجلس شورای اسلامی روز پنجشنبه در نشست رؤسای مجالس بریکس با بیان اینکه کشورهای عضو بریکس باید به دنبال نقشآفرینی بیشتر و مؤثرتر در زنجیره ارزش جهانی باشند، گفت: «بر این باورم که اقتصادهای کشورهای عضو بریکس با ظرفیتهای متعدد در حوزههای مختلف و راهبردی، مکمل، متمم و تقویتکننده یکدیگر هستند و این ظرفیت ارزشمندی برای توسعه متقابل همکاریهای دوجانبه و چندجانبه است.»
وی افزود: «نظام کنونی جهانی نتوانسته در زمینه حل و فصل اختلافات منطقهای و بینالمللی، پایان دادن به جنگها، کشمکشها و نابرابریها اقدامات ثمربخشی داشته باشد و بر این اساس، ظرفیتهای اقتصادی و سیاسی جمعی جدیدی در چارچوب سازمانهای چندجانبه در حال شکلگیری است تا حکمرانی جهانی بر اساس اصل چندجانبهگرایی در جهان تسری پیدا کند.»
قالیباف تأکید کرد: «از جمله اقدامات مهمی که در بریکس دنبال شده، دلارزدایی و استفاده از ارزهای جایگزین برای تجارت بین اعضا است که باعث قطع یکی از اهرمهای اصلی فشار آمریکا بر اقتصادهای نوظهور خواهد بود. توافق مالی اخیر میان ایران و روسیه از نمونههای موفق همکاری برای دلارزدایی از مناسبات دوجانبه است.»
امضای یادداشت تفاهمنامه پروتکل مجمع پارلمانی بریکس
در جریان نشست رؤسای مجالس بریکس یادداشت تفاهمنامه پروتکل مجمع پارلمانی بریکس به امضای همه رؤسای مجالس حاضر در این نشست رسید.
رئیس مجلس شورای اسلامی در ادامه در نشست بریکس پلاس با موضوع نقش مجالس در ارتقای نظام روابط بینالملل و تضمین دموکراتیزاسیون آن حضور یافت و به ایراد سخنرانی پرداخت.
وی در این نشست گفت: «ما در دورانی قرار داریم که مکانیسمهای بینالمللی کنونی و سازمان ملل بهعنوان یک نهاد نظمدهنده نظام بینالملل دیگر برای حل و فصل مناقشات و مسائل بینالمللی و منطقهای کارآیی چندانی ندارد. البته همراستا با تغییرات نظم سیاسی، تغییر دیگری در نظم اقتصادی در حال وقوع است. قدرت اقتصادی و مرکز اقتصاد جهان در حال تغییر است. توان سازوکارهای انحصارگرایانه اقتصادی و مالی غربی به دلیل اقدامات یکجانبهگرایانه کاهش یافته و نظم اقتصادی جدیدی در حال شکلگیری است. برخی قدرتهای اقتصادی با استفاده از اقدامات قهرآمیز یکجانبه و تحریمهای اقتصادی غیرقانونی علیه ملتها به دلیل اهداف سیاسی، نهتنها نظم اقتصاد بینالمللی و روابط آزاد تجاری بین کشورها را با تنش مواجه ساختهاند، بلکه بهطور مستقیم و غیرمستقیم حق حیات، حق کار، حق آموزش و حق توسعه و حق انسانی را به شدت تحت تأثیر قرار دادهاند. تحریمهای ظالمانه آمریکا علیه ملت جمهوری اسلامی ایران، مصداق عینی ظالمانهترین اقدام در حوزه یکجانبهگرایی با هدف آسیب رساندن به مردم عادی است.»
قالیباف تأکید کرد: «مجمع پارلمانی بریکس میتواند با سازوکارهای پارلمانی و تأکید بر دیپلماسی اقتصادی و حمایت از همکاریها در تعیین فرآیندهای انتقال پول میان کشورهای عضو و توسعه کریدورهای تجاری، مسیر شفاف و افق امیدبخشی برای فعالیت مؤثر دولتها ترسیم و زمینه را برای تحقق نظام بینالمللی دموکراتیک فراهم کند.»
روایت قالیباف از دیدار با پوتین
قالیباف عصر پنجشنبه (۲۱ تیرماه) با ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه دیدار و گفتوگو کرد.
قالیباف با انتشار مطلبی در صفحه شخصی خود در شبکه اجتماعی ایکس به این دیدار اشاره کرد و نوشت: «در دیدار با آقای پوتین ضمن پیگیری توافق مالی دو کشور و پروژه کریدور، بر ضرورت توسعه روابط اقتصادی تأکید کردم.»
رئیس مجلس خاطرنشان کرد: «ایشان هم از اطمینان در تداوم توسعه روابط ایران و روسیه همانند دوره آیتالله رئیسی سخن گفت و از من خواست سلام گرم و بهترین آرزوهای او را به رهبر معظم انقلاب و مردم ایران برسانم.»
ریاست روسیه بر بریکس، فرصت مناسبی برای توسعه روابط تهران و مسکو است
والنتینا ماتوینکو رئیس شورای فدراسیون روسیه روز پنجشنبه (۲۱ تیرماه) با قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی در حاشیه برگزاری نشست رؤسای مجالس بریکس دیدار و گفتوگو کرد.
قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی در این دیدار، ضمن تبریک به دلیل برگزاری موفق مجمع پارلمانی بریکس، گفت: «بدون شک بریکس در کنار روابط دوجانبه ایران و روسیه، تأثیرات منطقهای و بینالمللی برای هر دو کشور دارد. ریاست روسیه در بریکس فرصت مناسبی برای توسعه روابط بهویژه در حوزههای اقتصادی، امنیتی، اجتماعی و فرهنگی و فرصتهای ترانزیتی، انرژی و تجارت است.»
وی تأکید کرد: «ایران و روسیه ظرفیت بزرگی در توسعه اقتصادی، سرمایهگذاری و مبادلات تجاری دارند.»
براساس این گزارش، والنتینا ماتوینکو رئیس شورای فدراسیون روسیه نیز در این دیدار ضمن تسلیت مجدد به دلیل شهادت رئیسجمهور ایران، گفت: «همه ما از این حادثه متأثر شدیم. ایشان سهم بسیاری در بهبود روابط بین دو کشور داشتند و امیدواریم این همکاریها توسط رئیسجمهور جدید تداوم داشته باشد.»
وی اظهارکرد: «ما از الحاق ایران به بریکس حمایت کردیم و تأکید میکنیم که ایران به صورت فعالانه در تمامی فرمتهای این گروه و همکاریها حضور دارد. ما باید توافقات در سطح عالی را در مجالس دو کشور تصویب کنیم. حدود ۱۵ سند همکاری بین استانهای ایران و روسیه در مرحله هماهنگی است. از شما میخواهم که از همکاریهای بین استانهای ایران و روسیه حمایت کنید.»
پارلمانها میتوانند در حوزه اقتصادی تسهیلگری کنند
ماولن آسیمبایف، رئیس مجلس سنای قزاقستان پنجشنبه (۲۱ تیرماه) با محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی در حاشیه برگزاری نشست رؤسای مجالس بریکس دیدار و گفتوگو کرد.
قالیباف در این دیدار ضمن تشکر از ابزار همدردی و عرض تسلیت کشور قزاقستان به دلیل شهادت رئیسجمهور رئیسی، گفت: «اولویت ما در دولت سیزدهم و مجلس، همکاری با همسایگان بود و این موضوع راهبرد ایران است. مهمترین وظیفه ما این است که توافق شانگهای اجرایی شود، در این زمینه هم دولتها و هم ما بهعنوان پارلمانها وظایفی داریم.»
وی با تأکید بر اینکه پارلمانها و گروههای دوستی پارلمانی میتوانند در حوزه اقتصادی تسهیلگری کنند، ادامه داد: «ما آمادگی داریم ارتباطات را از طریق پارلمانها و دولتها و بخش خصوصی پیگیری و از این فرصت برای توسعه ترانزیت، تجارت، انرژی و کشاورزی استفاده کنیم.»
ماولن آسیمبایف، رئیس مجلس سنای قزاقستان ضمن تسلیت به مناسبت شهادت رئیسجمهور، گفت: «شخصیت آقای رئیسی برای ما ارزشمند بود. ما ایشان را مردی دولتی که خدمات بسیاری برای توسعه ایران انجام داد و دوست مردم و دولت قزاقستان است میشناسیم. امیدواریم در این مجلس، توسعه روابط دوجانبه ایران و قزاقستان پیش گرفته شود.»
نگاهها و دیدگاه ایران و بلاروس به یکدیگر نزدیک است
ایگور سرگینکو، رئیس پارلمان بلاروس شامگاه پنجشنبه (۲۱ تیرماه) با محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی در حاشیه برگزاری نشست رؤسای مجالس بریکس دیدار و گفتوگو کرد.
قالیباف ضمن تشکر به دلیل پیام تبریک رئیس مجلس بلاروس برای ریاست مجلس و پیام تسلیت و ابراز همدردی در حادثه شهادت شهید رئیسی، گفت: «با هدایت رهبر معظم انقلاب و با استفاده از قانون اساسی در کمتر از ۵۰ روز رئیسجمهور جدید انتخاب شد و ۹ مرداد مراسم تحلیف و آغاز به کار دولت جدید است.»
وی ادامه داد: «نگاهها و دیدگاه ایران و بلاروس به یکدیگر نزدیک است و ما در سطح مسائل بینالمللی و هم روابط دوجانبه فرصتهای خوبی در حوزه تجارت داریم.»
ایگور سرگینکو، رئیس پارلمان بلاروس ضمن تبریک به دلیل انتخاب دوباره دکتر قالیباف بهعنوان رئیس مجلس شورای اسلامی، گفت: «سیاست خارجی و خطمشی جمهوری بلاروس با سیاستهای جمهوری ایران همخوانی دارد.
خط قرمز ما هر گونه تغییر مرز در همسایگی ایران است
روبین روبینیان، نایب رئیس مجلس ارمنستان شامگاه پنجشنبه (۲۱ تیرماه) با دکتر محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی در حاشیه برگزاری نشست رؤسای مجالس بریکس دیدار و گفتوگو کرد.
قالیباف ضمن تشکر از کشور ارمنستان به دلیل ابراز همدردی با ایران برای شهادت رئیسجمهور رئیسی، گفت: «در سفر اخیر رئیسجمهور ارمنستان به ایران و ملاقات اخیر با مقام معظم رهبری بر توسعه ارتباطات و همکاری بین دو کشور تأکید شد.»
وی ادامه داد: «سیاست قطعی ما در دولتهای سیزدهم و چهاردهم و مجالس یازدهم و دوازدهم، گسترش روابط با همسایگان است. خط قرمز ما هر گونه تغییر مرز در همسایگی ایران است و بارها بر این تأکید کردیم. ارتباطات اقتصادی ما با ارمنستان مناسب است و باید به سمت توسعه آن حرکت کنیم. یکی از افتخارات جمهوری اسلامی، حضور نمایندگان ادیان الهی در مجلس است.»
وی با تأکید بر اینکه در ایران، ارامنه حفاظتشدهترین جامعه در کل جهان را دارند، بیان کرد: «ما نیاز داریم روابط اقتصادی دو کشور را توسعه دهیم. به دلیل حضور ایران مشتاق استفاده از فرمت ۳+۳ برای حل و فصل مسائل منطقه هستیم.»