شناسهٔ خبر: 67604541 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: ایسنا | لینک خبر

چرا آمریکا باید به لاک خود فرو رود؟

اکونومیست در جدیدترین شماره‌اش، با همه اعتباری که به عنوان مفسر اعظم در دنیای غرب دارد، با روی جلد بردن واکر (عصای چرخ‌دار) منقش به آرم ریاست‌جمهوری ایالات متحده، عملا به پیشواز کنار گذاشتن جو بایدن، رئیس‌جمهور فرتوت آمریکا از نامزدی دموکرات‌ها برای انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۲۴ رفته است، بار دیگر اهمیت پیام‌هایی که روی جلد این نشریه می‌رود، بر سر زبان‌ها افتاده است. 

صاحب‌خبر -

به گزارش ایسنا، وطن امروز در گزارشی با این عنوان چنین نوشت: حدود ۲ ماه پیش هفته‌نامه اکونومیست یکی از آن جلدهای تاریخی‌اش را با عنوان درشت سرخ‌رنگ «نظم جدید اقتصادی» روی طرحی درهم‌ریخته و وصله‌خورده از نقشه جهان منتشر کرد.

در حقیقت اکونومیست که مهم‌ترین ارگان رسانه‌ای نولیبرال‌گرایان جهانی‌ساز محسوب می‌شود، پرونده اصلی آن شماره خود را در پشت سر این تیتر به ظاهر اقتصادی به فروپاشی ناگهانی نظم بین‌المللی غرب‌محور لیبرال اختصاص داد. به نظر می‌رسد آن شماره هفته‌نامه انگلیسی که در بردارنده اعتراف بزرگ‌ترین خاندان بانکدار کره خاکی بود، در اخبار داغ جهان از اواخر اردیبهشت تا میانه تیر گم شد و آنقدر که باید مورد مداقه قرار نگرفت.

حال که اکونومیست در جدیدترین شماره‌اش، با همه اعتباری که به عنوان مفسر اعظم در دنیای غرب دارد، با روی جلد بردن واکر (عصای چرخ‌دار) منقش به آرم ریاست‌جمهوری ایالات متحده، عملا به پیشواز کنار گذاشتن جو بایدن، رئیس‌جمهور فرتوت آمریکا از نامزدی دموکرات‌ها برای انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۲۴ رفته است، بار دیگر اهمیت پیام‌هایی که روی جلد این نشریه می‌رود، بر سر زبان‌ها افتاده است. 

آلفردو خلیفه رحمه، تحلیلگر برجسته سیاست بین‌الملل و استاد علوم اجتماعی و سیاسی در دانشگاه ملی «اونام» مکزیک به رمزگشایی آن پیام کم‌اهمیت انگاشته‌شده اکونومیست در ماه مه گذشته پرداخته و معتقد است کارتل انگلیسی این پیام را بویژه خطاب به کارتل اقتصادی آمریکا مخابره کرده که نظم اقتصادی جهان در حال فروپاشی است. 

***

او در این باره می‌نویسد: اکونومیست، نشریه نولیبرال، جهانی‌گرا و سلطنت‌طلب مستقر در لندن - که در آن بانکداران خزری روتشیلد۱ ۲۶.۷ درصد سهام را در اختیار دارند – اقدام به انتشار «گزارش ویژه» ۷ قسمتی درباره سامانه مالی جهانی در معرض تکه‌تکه شدن کرده است.۲ 

در فصل دوم، اکونومیست بی‌آنکه خود را در موضعی مستقل فرض کند، به «نظم جدید اقتصادی»، همزمان با فروپاشی «نظم بین‌المللی لیبرال» می‌پردازد و اینکه این«فروپاشی فوق‌العاده بزرگ» می‌تواند ناگهانی و برگشت‌ناپذیر باشد.

این گزارش فراتر از پدیده‌های مهم پیشین - از انعطاف‌پذیری اقتصاد جهانی گرفته تا افزایش قدرت ایالات متحده به‌ رغم تشدید جنگ تجاری با چین و از جمله فقدان شوک نفتی در بحبوحه جنگ غزه در خاورمیانه  - با نگاه دقیق‌تر شکنندگی خاص[ اقتصاد جهانی] را نشان می‌دهد.

به گفته اکونومیست، «نظم فوق‌العاده بزرگ - با تعبیر مگاسیک! - که از زمان جنگ دوم جهانی بر اقتصاد جهان حکفرما بوده، فرسایش یافته و امروز در آستانه یک فروپاشی مگاسیک قرار گرفته است. این بدیهیات مدت‌هاست توسط منتقدان جهانی‌سازی غیرقانونی، پوچ‌گرا و انسان‌پرستانه در بوق و کرنا شده اما مطرح شدن در چنین بیانیه‌ای توسط نشریه مدعی اصلی جهانی‌سازی - که اکنون در سقوط آزاد قرار دارد - به معنای تسلیم است.

محرک‌های شومی در حال ظهورند که منجر به نزول به هرج و مرج مگاسیک می‌شوند؛ وضعیتی که ابرقدرت‌ها در آن به جنگ متوسل می‌شوند. اکونومیست فراموش می‌کند که جهانی‌سازی به دلیل جنگ‌های متعددی که «مجتمع نظامی- مالی» آنگلوساکسون‌ها به راه انداخته پابرجا بوده و رشد کرده است.

خلیفه نوشت: اکونومیست در این مقاله نقل می‌کند: «نظم اقتصادی جهان در حال فروپاشی است. وقتی جهانی شدن از بین برود منتقدان دل‌شان برای آن تنگ خواهد شد».  

امروز فروپاشی نظم قدیمی در همه جا قابل مشاهده است و اگرچه دلار همچنان مسلط است و اقتصادهای نوظهور انعطاف‌پذیرتر هستند، جریان‌های سرمایه جهانی شروع به تکه‌تکه شدن کرده‌اند. چیزی که من ۱۷ سال پیش در کتابم «به سوی جهانی شدن» و اخیرا نیز در کتاب «دستور جدید جغرافیای مالی۳ چندقطبی؛ دلارزدایی و ارز بریکس-۲۰۲۳»  بررسی کردم.

این نشریه بین‌المللی به طور غیرمعمول نسبت به مدیریت ژئوفایننشال/  ژئواکونومیک آمریکا خوش‌بین است، وقتی می‌آورد: «زمانی که سیستم تأسیس شده پس از جنگ دوم جهانی موفق شده بود اصول بین‌المللی را به منافع راهبردی ایالات متحده پیوند بزند» در نتیجه قاعدتا «با رشد قوی اقتصادی در ایالات متحده، به نظر می‌رسد اقتصاد جهانی می‌تواند جلوی هر چیزی که پیش آید دوام بیاورد اما اینطور نیست!» 

دستگاه تبلیغات انگلیسی - آمریکایی همچنان کم نمی‌آورد و در خود لندن، آمبروز ایوانز پریشارد، سخنگوی سلطنت در حال غرق شدن بریتانیا، در ۳ مقاله منتشرشده در تلگراف به وضوح توهم می‌زند و تاکید دارد:

۱- خاویر مایلی، خزری رمزنگاری شده [رئیس‌جمهور جدید عشق ترامپ] آرژانتین را به لطف ذخایر تازه کشف‌شده گاز شیل «واکا موئرتا» تبدیل به تگزاس آمریکای لاتین خواهد کرد.

۲- جنگ سرد میلی با جویندگان  لیتیوم در مثلث لیتیوم آرژانتین در رشته کوه‌های آند، سلطه چین بر مواد معدنی حیاتی را تهدید می‌کند.

۳- میلی ناکارآمد با به چالش کشیدن چین، پایه‌های یک انقلاب بازار آزاد را پایه‌ریزی می‌کند.

امروز توهمات جغرافیای مالی جهانی‌گرایان نسبت به واقعیت جغرافیای سیاسی مقاومت نشان می‌دهد. اکونومیست شاید به دلیل تمرکزی که بر اقتصاد دارد،  ۳ تاریخ به هم گره خورده را که نشانه‌ سقوط و نه فروپاشی نظم مالی جهانی در حال جایگزین شدن است، نادیده می‌گیرد:

۱- پیش‌بینی‌های آینده که توسط پوتین، رئیس‌جمهور روسیه در کنفرانس امنیتی مونیخ در سال ۲۰۰۷ ارائه شد.۴ 

۲- ورشکستگی بانک لیمان برادرز  که  فضای آنگلوساکسون سعی کرد آن را به چین بچسباند.

۳- شکست تحقیرآمیز ناتو در اوکراین.

به نظر من، انتخابات ۵ نوامبر [ریاست‌جمهوری آمریکا ۲۰۲۴] مشخص خواهد کرد که آیا نومحافظه‌کاران دموکرات به جنگ بی‌ثمر و خونبار خود علیه روسیه ادامه می‌دهند یا اینکه ترامپ انزوای خودخواسته منطقه‌ای و بازسازی جامع ایالات متحده را برمی‌گزیند.

***

البته فرضی که تحلیلگر مکزیکی در نظر گرفته، پس از وقایع هفته‌های اخیر و سقوط کامل شخصیتی، سیاسی، تبلیغاتی و  انتخاباتی جو بایدن، حالا خیلی سرراست‌تر به نظر می‌رسد. آمریکا با فروپاشی نظم اقتصادی جهان مطلوبش، بزودی از سر ناچاری به لاک خود فرو خواهد رفت.

----------------------------------

پی‌نوشت

۱- منسوب به امپراتوری ترکان یهودی خزر در حدود ۲ هزار سال پیش

۲- عنوان کامل گزارش مزبور این است: «سامانه مالی جهانی در خطر تکه تکه شدن است/ نظم مالی تحت رهبری آمریکا جای خود را به نظمی تقسیم‌بندی‌شده‌تر می‌دهد».

۳- ژئوفایننشال

۴- پوتین درباره جغرافیای سیاسی جهان ۵‌ قطبی صحبت کرده بود.

انتهای پیام