شناسهٔ خبر: 67459282 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

شیوع بیماری سفیدک دروغین در مزارع سیب زمینی استان اردبیل

اردبیل- ایرنا- بیماری قارچی سفیدک دروغین در اغلب مزارع سیب زمینی استان اردبیل شیوع یافته و به همین علت سازمان جهاد کشاورزی این استان با صدور اطلاعیه‌ای خواستار اقدامات پیشگیرانه و کنترلی کشاورزان در این زمینه شده است.

صاحب‌خبر -

به گزارش روز دوشنبه ایرنا، با وجود هشدارهای قبلی و اقدامات پیشگیرانه و کنترلی سیب زمینی کاران استان اردبیل، با علت بارندگی روزهای اخیر و تداوم شرایط ابرناکی و رطوبت در مزارع سیب زمینی و مساعد بودن شرایط آب و هوایی برای گسترش بیماری سفیدک دروغین سیب زمینی، علایم این بیماری قارچی در اغلب مزارع سیب زمینی استان مشاهده شده است.

جهاد کشاورزی استان اردبیل در اطلاعیه‌ای از کشاورزان خواست تا مزارع خود را به صورت روزانه بازدید کرده و با مراجعه به مراکز خدمات و مدیریت جهاد کشاورزی تابعه و مشاوره با کارشناسان مربوطه نسبت به سمپاشی مزارع خود با یکی از سموم قارچ‌کش توصیه شده ، اقدام کنند.

سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل در این اطلاعیه از سیب زمینی کاران استان خواست تا نسبت به سمپاشی مزارع خود با یکی از سموم قارچ‌کش رزالاکسیل ۷۲ درصد به مقدار سه کیلوگرم در هکتار، اکروبات ام زد ۶۹ درصد به مقدار ۲ کیلوگرم در هکتار، اکویشن پرو ۵۲.۵ درصد به مقدار ۴۰۰ گرم در هکتار، پروکسانیل ۴۵ درصد به مقدار ۲.۵ لیتر در هکتار، اینفینیتو ۶۸.۷۵ درصد به مقدار ۱.۵ لیتر در هکتار، رانمن ۴۰ درصد به مقدار ۱۰۰ تا ۲۰۰ میلی لیتر در هکتار و اروگو ۵۲ درصد با غلظت هفت دهم لیتر در هر هکتار اقدام کنند.

سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل همچنین در اطلاعیه خود از سیب زمینی کاران خواسته است که در صورت تداوم بارندگی‌ها و مساعد بودن شرایط اقلیمی برای شیوع و طغیان این بیماری، سمپاشی خود را طبق نظر کارشناسان جهاد کشاورزی تکرار کنند.

علاوه بر این سازمان جهاد کشاورزی در ایام اخیر با اعزام کارشناسان و ناظران به روستاهای محل کاشت سیب زمینی، دوره‌ها و کارگاه‌های آموزشی و ترویجی اصول مدیریت بیماری سفیدک دروغین سیب زمینی برگزار کرده است.

به گزارش ایرنا، کشت سیب زمینی در مزارع استان اردبیل که از اوایل امسال آغاز شده بود، در اواخر خردادماه پایان یافت و در جریان آن، ۱۹ هزار و ۵۰۰ هزار هکتار از اراضی استان به زیر کشت این محصول رفت.

بر اساس برآوردها، سه هزار کشاورز سیب زمینی کار در استان اردبیل وجود دارد که در سال زراعی گذشته جاری نیز مشغول تولید محصول در سطح ۱۹ هزار و ۵۰۰ هکتار از اراضی کشاورزی استان هستند و پیش بینی می شود که امسال نیز ۷۷۰ تا ۸۰۰ هزار تن محصول برداشت کنند.

مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل اعلام کرد: برای کاشت این میزان سیب زمینی در استان حدود ۷۰ هزار تن بذر از نوع مینی تیوبر، مینی تیوبر اس، سوپر الیت، الیت، گواهی شده آ و گواهی شده ب مصرف می‌شود.

غفور آقایی، ۹۵ درصد محصول سیب زمینی کشت شده در استان اردبیل را از رقم آگریا و مابقی را از ارقام متفرقه جِلی، فونتانه، بامبا، اسپیریت، نیلوا، کایزر، امرفونا و ساتینا اعلام کرد و افزود: کشاورزان در تهیه بذر مرغوب به قیمت مناسب دچار مشکل هستند.

در سال زراعی گذشته محصول سیب زمینی در سطح ۱۹ هزار از اراضی کشاورزی استان کشت شده بود که از این اراضی ۷۷۰ هزار تن محصول برداشت شد.

از این میزان محصول، ۲۰۰ هزار تن نیاز داخلی استان بوده و حدود ۲۵۰ هزار تن آن نیز خوراک کارخانه‌های صنایع تبدیلی و تکمیلی است و مابقی محصول نیز به صورت مازاد بر نیاز استان باید به استان‌های دیگر و خارج از کشور صادر شود.

استان اردبیل سال گذشته با تولید بالغ بر ۷۷۰ هزار تن محصول سیب زمینی، رتبه دوم تولید این محصول را در سطح کشور به خود اختصاص داد.

متوسط تولید سیب زمینی در هر هکتار از اراضی کشاورزی استان اردبیل ۴۰ تن در هکتار اعلام شده ولی رکورد تولید ۷۰ تن در هکتار نیز ثبت شده است.

۱۰۰ درصد مزارع سیب زمینی استان اردبیل به صورت مکانیزه کشت می‌شود و شیوه آبیاری مزارع استان نیز در چند سال اخیر مدرن شده و اغلب به صورت آبیاری با نوار تیپ انجام می‌شود.

همه ساله حدود ۵۷۰ هزار تن از محصول سیب زمینی استان اردبیل به بازارهای مصرف داخلی در سایر استان‌های کشور و نیز به کشورهای همسایه از جمله عراق، جمهوری آذربایجان، گرجستان و روسیه صادر می‌شود.

استان اردبیل ۱۸ هزار کیلومتر مربع وسعت دارد که معادل ۱.۰۹ درصد از مساحت کل کشور ایران است.

۴۳.۶ درصد از مساحت این استان شامل ۸۱۷ هزار هکتار اراضی کشاورزی، ۵۰.۴ درصد معادل ۹۴۹ هزار هکتار مرتع، ۳.۵ درصد برابر با ۶۳ هزار هکتار جنگل و مابقی نیز مربوط به سایر کاربری‌هاست.

استان اردبیل کمتر از یک درصد مساحت ایران را دارد ولی با تولید سالانه ۴.۵ میلیون تن انواع محصول کشاورزی ، چهار درصد تولیدات کشاورزی کشور را به خود اختصاص داده است.

این استان با تولید حدود ۴۰۰ هزار تن گندم، ۸۵۰ هزار تن سیب زمینی و ۴۵۰ هزار تن انواع محصولات باغی، سهم عمده‌ای در تامین نیاز به محصولات کشاورزی کشور دارد.

۷۵۰ هزار هکتار از اراضی استان اردبیل کشت می‌شود که ۲۷۰ هزار هکتار آن اراضی آبی و ۴۸۰ هزار هکتار نیز جزو اراضی دیم است.

محصول گندم با حدود ۲۹۰ تا ۳۰۵ هزار هکتار و محصول جو با حدود ۹۰ تا ۱۲۰ هزار هکتار، بیشترین سهم اراضی کشت محصول کشاورزی در استان اردبیل را دارد.

نظر شما