شناسهٔ خبر: 67325180 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

پرونده پاسداری شیرینی محلی "کُته" در اورامانات کرمانشاه تدوین شد

کرمانشاه - ایرنا - رییس اداره میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی شهرستان پاوه از تشکیل و تدوین پرونده پاسداری شیرینی محلی و ثبت ملی شده «کُته» در منظر جهانی هورامان (اورامانات) کرمانشاه خبر داد.

صاحب‌خبر -

هادی شریفی روز یکشنبه در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا با اشاره به قدمت شیرینی «کُته» در هورامان اظهار کرد: «کُته» نوعی شیرینی طبیعی در منطقه جهانی هورامان/ اورامانات است که از زمان‌های گذشته رواج زیادی در بین مردم این منطقه داشته است.

رییس اداره میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی شهرستان پاوه افزود: این شیرینی ترکیبی از توت خشک، شیره توت، گردو و مغز پسته وحشی یا همان بنه است که مردم منطقه از گذشته‌های دور آن را به عنوان نوعی شیرینی مقوی پخت می‌کردند.

او گفت: این شیرینی متناسب با شرایط سخت زندگی و تردد مردم در منطقه کوهستانی هورامان مردم این منطقه تهیه شده است تا برای ادامه فعالیت‌های روزمره و سفرهای دور و نزدیک خود به مناطق اطراف از آن استفاده کنند.

شریفی افزود: با گذشت زمان و تغییر سبک زندگی مردم، پخت این شیرینی اصیل هم در منطقه کمرنگ شد، تا اینکه چندسال پیش به منظور حفظ آن پرونده ثبت ملی شیرینی «کُته» تدوین شد و در نهایت در سال ۱۳۹۹ به ثبت ملی رسید.

او با بیان اینکه پس از ثبت ملی این شیرینی، برنامه احیاء آن در دستور کار قرار گرفت و اقدامات خوبی نیز انجام شد، تصریح کرد: در مرحله بعدی پرونده پاسداری از شیرینی «کُته» هورامان تهیه شده و تلاش می‌شود تا امسال در شورای ثبت ملی آثار کشور مطرح و به ثبت برسد.

رییس اداره میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی شهرستان پاوه گفت: در حال حاضر یک کارگاه تولیدی با ظرفیت هشت نفر به صورت مستقیم و ۳۰ نفر به صورت غیرمستقیم در راستای تولید این شیرینی در شهرستان پاوه راه اندازی شده است.

او تاکید کرد: با راه‌اندازی این کارگاه شیرینی «کُته» به شکل کاملا استاندارد تهیه و روانه بازار می‌شود و بخش قابل توجهی از تولیدات این کارگاه نیز به کشورهای دیگر صادر می شود.

کُته در زبان کُردی به معنای کوبیدن است و از آنجایی که برای تهیه این شیرینی باید توت خشک شده به همراه گردو و مغز بنه کوبیده شود، به آن «کُته» گفته می‌شود.

به گزارش ایرنا، در چهل و چهارمین اجلاس کمیته میراث جهانی یونسکو (UNESCO) پرونده منظر فرهنگی اورامانات /هورامان بررسی و با تصویب اعضای کمیته، این منطقه به عنوان بیست و ششمین میراث فرهنگی ملموس ایران در فهرست جهانی یونسکو ثبت شد.

پرونده ثبت جهانی منظر فرهنگی اورامانات در استان‌های کرمانشاه و کردستان با حدود ۴۰۹ هزار هکتار عرصه و حریم قرار دارد که ۱۰۶ هزار هکتار آن مربوط به عرصه و ۳۰۳ هزار هکتار نیز جزو حریم است.

هورامان یا اورامان نام منطقه‌ای تاریخی با بافت پلکانی و آداب و رسوم بسیار خاص است که بخش‌هایی از شهرستان‌های سروآباد، سنندج و کامیاران در استان کردستان و شهرستان‌های روانسر، پاوه، جوانرود و ثلاث باباجانی در استان کرمانشاه را شامل می‌شود و ۷۰۰ روستا نیز در این عرصه قرار دارند.

نظر شما