شناسهٔ خبر: 67238626 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: وزارت نفت | لینک خبر

با حضور وزیر نفت

قراردادهای طرح توسعه و بهره‌برداری میدان های نفتی امضا شد

با حضور وزیر نفت، قراردادهای طرح توسعه و بهره‌برداری میدان های نفتی چنگوله، میدان نفتی بند کرخه‌ و خرید خدمات فرآورش نفت‌خام روز یکشنبه (۲۷ خرداد ماه) امضا شد.

صاحب‌خبر -

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی وزارت نفت، با حضور وزیر نفت، قراردادهای طرح توسعه و بهره‌برداری میدان های نفتی چنگوله، میدان نفتی بند کرخه‌ و خرید خدمات فرآورش نفت‌خام روز یکشنبه (۲۷ خرداد ماه) بین شرکت ملی نفت ایران و شرکت مهندسی و ساختمان صنایع نفت (OIEC)، توسعه نفت و گاز مپنا و گروه صنعتی مهام شرق امضا شد.

اوجی: تعریف و اجرای ۱۳۰ میلیارد دلار پروژه نفتی در دولت سیزدهم

وزیر نفت در آیین امضای قراردادهای طرح توسعه و بهره‌برداری میدان‌های چنگوله و بندکرخه و خرید خدمات فرآورش نفت خام با سرمایه‌گذاری حدود ۲ میلیارد دلار، با گرامیداشت یاد و خاطره رئیس‌جمهوری شهید، افزود: اولویت ایشان استان‌های کم‌برخوردار بود تا رونق اقتصادی و اشتغال‌زایی را به همراه داشته باشد.

جواد اوجی ادامه داد: پایه‌گذاری و ریل‌گذاری خوبی برای توسعه روابط با روسیه انجام شده است و در آینده خبرهای خوبی در این زمینه خواهیم شنید.

وزیر نفت تأکید کرد: در دولت سیزدهم ۵ میلیارد دلار قرارداد نفتی با شرکت‌های بزرگ روس امضا شد که ۲۵۰ هزار بشکه افزایش ظرفیت تولید نفت از محل امضای این قراردادها بوده است.

اوجی با اشاره به اینکه در این سه سال دولت مردمی ۱۵۳ پروژه نفتی حدود ۳۴ میلیارد دلار به بهره‌برداری رسید، گفت: اغلب این پروژه‌ها، پروژه‌های مغفول‌مانده از گذشته، مانند فاز ۱۱ پارس جنوبی بود که ۲۰ سال قرارداد برای توسعه آن رد و بدل می‌شد و در دولت سیزدهم آغاز شد و به بهره‌برداری رسید.

وی ادامه داد: از این پروژه‌ها عواید خوبی در تولید نفت، گاز، فرآورده‌های نفتی و محصولات پتروشیمی برای کشور ایجاد شد.

وزیر نفت افزود: پارسال رشد اقتصادی گروه نفت ۲۰درصد بود. در سال ۱۴۰۱ نیز رشد این بخش ۱۰درصد ثبت شد که بالاترین رشد اقتصادی بین بخش‌های دیگر اقتصاد بود.

افزایش تولید در صنعت نفت

اوجی با اشاره به کارنامه موفق وزارت نفت در دولت سیزدهم گفت: در این دولت روزانه بیش از ۵۰ میلیون مترمکعب به ظرفیت تولید گاز ایران افزوده شد، همچنین با بهره‌برداری پالایشگاه فاز ۱۴ پارس جنوبی، ظرفیت فرآورش نفت خام نیز ۵۵ میلیون متر مکعب در روز افزایش یافت. تولید محصولات پتروشیمی نیز ۱۰ میلیون تن بیشتر شده است.

وی بیان کرد: صنعت نفت در دولت سیزدهم ۳۰۰ پروژه در دستور کار داشته که از این تعداد ۸۰ پروژه تازه تعریف شده است.

وزیر نفت با بیان اینکه ارزش اجرای این پروژه‌ها که تعدادی از آنها به بهره‌برداری رسیده و باقی آنها نیز در سال‌های آینده به بهره‌برداری خواهند رسید، ۱۳۰ میلیارد دلار است، ادامه داد: این پروژه‌ها با تکیه بر توان شرکت‌ها و پیمانکاران داخلی اجرا شده است.

از ظرفیت هلدینگ‌ها، بانک‌ها و سرمایه‌های مردمی بهره بردیم

اوجی تأکید کرد: اگر ‌معطل و منتظر شرکت‌های خارجی می‌ماندیم، همان روند ادامه می‌یافت و پروژه‌های نیمه‌تمام همچنان در انتظار تکمیل باقی می‌ماند اما در دولت سیزدهم از ظرفیت هلدینگ‌ها، بانک‌ها و سرمایه‌های مردمی استفاده کردیم و اتفاق‌های خوبی رقم خورد.

وی با اشاره به اینکه در توسعه میدان‌های نفتی و گازی ۲۲.۵ میلیارد دلار قرارداد امضا شده است، گفت: استفاده از ظرفیت داخلی کمک شایانی به صنعت نفت کرد.

وزیر نفت افزود: توجه به توان داخل کشور سبب شد وزارت نفت رتبه نخست را در استفاده از ظرفیت شرکت‌ها دانش‌بنیان و تولید بار اول در سه سال پیاپی در دولت سیزدهم به خود اختصاص دهد، همچنین افزون بر استفاده از ظرفیت سازندگان داخلی برای اجرای پروژه‌های داخل کشور، از این ظرفیت برای توسعه صادرات خدمات فنی و مهندسی و تعمیرات اساسی پالایشگاه‌های فراسرزمینی بهره بردیم، صدور خدمات فنی و مهندسی هم رشد خوبی داشته است.

توجه ویژه به جمع‌آوری گازهای مشعل

اوجی با تأکید بر اینکه در دولت‌های پیشین توجهی به جمع‌آوری گازهای همراه نمی‌شد، ادامه داد: در ابتدای دولت سیزدهم ۱.۵ میلیون مترمکعب از این گازها جمع‌آوری می‌شد که این رقم اکنون به ۱۱.۵ میلیون مترمکعب رسیده و حدود ۴.۵ میلیون مترمکعب دیگر نیز آماده بهره‌برداری است.

وی به کیفی‌سازی تولید فرآورده‌های نفتی در پالایشگاه‌های کشور اشاره کرد و گفت: پروژه‌های کیفی‌سازی برای ارتقای استاندارد تولید فرآورده‌های نفتی، در پالایشگاه‌های کشور اجرا شده است که تعدادی از آنها مانند پالایشگاه آبادان، اصفهان، تبریز و شیراز وارد مدار تولید شده‌اند.

وزیر نفت با بیان اینکه افزون بر اجرای طرح‌های کیفی‌سازی، ظرفیت پالایشی کشور نیز در دولت سیزدهم رشد داشته است، افزود: فاز ۲ پالایشگاه آبادان با ظرفیت ۲۱۰ هزار بشکه در دولت سیزدهم و با حضور شهید رئیسی به بهره‌برداری رسید. در مجموع با اجرای این طرح‌ها اکنون در کلانشهرها از سوخت یورو ۴ و یورو ۵ استفاده می‌شود.

هیچ میدان مشترک بلاتکلیفی نداریم

وزیر نفت اعلام کرد: اکنون هیچ میدان مشترک بلاتکلیفی نداریم و همه در حال پیگیری است. توجه به توسعه میدان‌های مشترک نفت و گاز خواسته رئیس‌جمهوری شهید بوده است.

اوجی با اشاره به بهره‌براری از فاز ۱۱ میدان مشترک پارس جنوبی با حضور شهید رئیسی گفت: ایشان برای افتتاح این فاز تأکید داشتند که بر روی سکو حاضر شوند. با توجه به مسائل ایمنی و امنیتی و اینکه فاز ۱۱ مرزی‌ترین فاز است، سکو باید خاموش می‌شد اما رئیس‌جمهوری شهید حاضر نشد حتی برای چند ساعت سکو خاموش شود، زیرا معتقد بود این میدان مشترک است و نباید لحظه‌ای تولید از آن متوقف شود. 

وی به امضای چهار قرارداد به ارزش ۲ میلیارد دلار در آیین امروز اشاره کرد و توضیح داد: در مجموع با اجرای این قراردادها حدود ۸۰ هزار بشکه به ظرفیت تولید نفت و ۱۱۵ هزار بشکه به ظرفیت فرآورش نفت خام کشور افزوده خواهد شد. 

وزیر نفت با تأکید بر اینکه در دولت سیزدهم، وزارت نفت در را به روی بخش خصوصی، پیمانکاران و سازندگان ایرانی باز کرده است، ادامه داد: در تأمین مالی نیز اولویت را سرمایه‌گذاری خارجی و فاینانس خارجی به سمت استفاده از توان هلدینگ‌های ایرانی، بانک‌ها و سرمایه‌های مردمی تغییر دادیم. 

تعریف ۴۴ هزار میلیارد تومان طرح مسئولیت‌ اجتماعی در دولت سیزدهم

اوجی تصریح کرد: افزون بر اجرای پروژه‌های نفتی، بر اجرای مسئولیت‌های اجتماعی نیز تأکید داشتیم و در این دولت ۴۴ هزار میلیارد تومان طرح در قالب مسئولیت‌های اجتماعی صنعت نفت تعریف‌ شده که تعدادی از آنها نیز به بهره‌برداری رسیده است. 

وی اعلام کرد: ایجاد انگیزه در نیروی انسانی نیز یکی از اولویت‌های مهم در وزارت نفت دولت سیزدهم بوده و امروز اتفاق‌های خوبی در این زمینه رقم خورده است. 

وزیر نفت با اشاره به اینکه ۹۰۰ نفر از متخصصان دانشگاه در این دولت جذب صنعت نفت شده‌اند، گفت: نیروی انسانی سرمایه این صنعت است.

امضای قرارداد طرح توسعه و بهره‌برداری میدان نفتی چنگوله 

میدان مشترک نفتی چنگوله در بلوک اناران منطقه چین‌خورده زاگرس، حوضه رسوبی فارس، در استان ایلام در حدود ۵۰ کیلومتری جنوب شرقی شهر مهران و ۵ کیلومتری شمال مرز ایران و عراق واقع شده است.

این میدان حدود ۴ هزار و ۸۰۰ میلیون بشکه نفت‌خام درجا دارد. وزارت نفت دولت سیزدهم همسو با برنامه‌های پنج‌ساله توسعه کشور مبنی بر توسعه و تولید حداکثری از میدان‌های نفتی، به‌خصوص میدان‌های مشترک، پس از مذاکرات فنی، قراردادی و مالی فشرده، قرارداد طرح توسعه و بهره‌برداری میدان نفتی چنگوله را با شرکت مهندسی و ساختمان صنایع نفت (OIEC) نهایی و امضا کرد.

مدت این قرارداد ۲۰ سال است و در طول دوره قرارداد، مقدار تولید برآوردی تجمعی حدود ۲۲۸ میلیون بشکه نفت خام از این میدان مشترک خواهد شد. تفاهم‌نامه اولیه مطالعه توسعه این میدان بین شرکت ملی نفت ایران و شرکت مهندسی و ساختمان صنایع نفت (OIEC) فروردین ۱۳۹۸ امضا و مذاکرات آن انجام شد، اما به‌دلیل اختلاف در هزینه‌های توسعه و پذیرفته‌نشدن طرح پیشنهادی، مذاکرات متوقف شد که با مذاکرات دوباره از زمستان پارسال، سرانجام این مذاکرات به امضای قرارداد با هدف تولید روزانه ۶۰ هزار بشکه نفت از میدان منجر شد.

عملیات اجرایی این طرح با سرمایه‌گذاری مستقیم هزار و ۲۵۱ میلیون دلار شامل حفاری ۲۵ حلقه چاه جدید شامل حفاری سه حلقه چاه توصیفی، تعمیر دو حلقه چاه موجود، تکمیل ۱۸ حلقه چاه تولیدی سروک (ایلام و فهلیان در صورت اثبات نفت قابل بازیافت)، حفاری دو حلقه چاه تزریق پساب و احداث تأسیسات روسطحی شامل احداث تأسیسات فرآورش مرکزی نفت و گاز، اجرای خطوط انتقال نفت و گاز و احداث تأسیسات سرچاهی و خطوط لوله جریانی است.

از مزایای این طرح می‌توان به جذب سرمایه، تسریع در طرح توسعه و بهره‌برداری میدان‌ نفتی چنگوله اشاره کرد، همچنین عواید ناشی از اجرای این طرح نیز شامل درآمد حدود ۱۳ میلیارد دلاری در دوره قرارداد و تأمین پایدار و مطمئن گاز مورد نیاز طرح کارخانه گاز و گاز مایع ۳۱۰۰ است. شرکت ملی نفت ایران در نظر دارد به‌منظور افزایش رفاه مردم و در قالب اجرای مسئولیت‌ اجتماعی (CSR)، ۱۱ میلیون دلار برای بهبود زیرساخت‌های منطقه هزینه‌ کند.

امضای قرارداد طرح توسعه و بهره‌برداری میدان نفتی بند کرخه‌

میدان نفتی بند کرخه در استان خوزستان در ۲۰ کیلومتری شهر اهواز قرار دارد و با میدان‌های اهواز، مشتاق، آب‌تیمور و سوسنگرد همجوار بوده و در فروافتادگی دزفول و بلوک اکتشافی مهر واقع شده است.

ساختمان تاقدیسی میدان بند کرخه با ابعاد ۶۰ در ۵ کیلومتر دارای دو کوهانک شمالی و جنوبی است و تاکنون سه حلقه چاه اکتشافی در این میدان حفاری شده که وجود هیدروکربور مایع در بخش کوهانک جنوبی در سازند ایلام به اثبات رسیده است.

حجم نفت درجای این میدان حدود ۹۸۰ میلیون بشکه است و همسو با برنامه و سیاست‌های کلان کشور و اقتصاد مقاومتی مبنی بر توسعه و تولید حداکثری از میدان‌های نفتی، پس از مذاکرات فنی، قراردادی و مالی فشرده، قرارداد توسعه آن با شرکت توسعه نفت و گاز مپنا نهایی و امضا شد.

مدت این قرارداد ۱۵ سال است و در طول دوره قرارداد، تولید برآوردی تجمعی حدود ۵۶ میلیون و ۶۰۰ هزار بشکه نفت خام خواهد بود. این قرارداد به‌منظور برداشت حداکثری از این میدان، ایجاد اشتغال به‌ویژه در مناطق غرب کارون، هدایت نقدینگی کشور به طرح‌های منتخب نفت و گاز و حداکثر سوددهی، استفاده حداکثری از ظرفیت شرکت‌های ایرانی اکتشاف و تولید  (E&P)، توسعه زیرساخت‌های اجتماعی و اقتصادی استان خوزستان در دستور کار شرکت ملی نفت ایران قرار گرفت.

عملیات اجرایی این طرح با سرمایه‌گذاری مستقیم ۴۳۵ میلیون دلار شامل حفاری ۱۱ حلقه چاه تولیدی، یک حلقه چاه ارزیابی، یک حلقه چاه دفع پساب، تعمیر یک حلقه چاه، احداث تأسیسات سرچاهی و خطوط لوله جریانی و احداث تأسیسات فرآورش و انتقال نفت خام است که پیش‌بینی می‌شود حدود ۲ هزار و ۵۰۰ فرصت شغلی مستقیم و غیرمستقیم ایجاد کند. جذب سرمایه، تسریع در طرح توسعه و بهره‌برداری میدان بند کرخه و برآورد عواید ۳ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلاری برای دولت در دوره قرارداد، از مزایای این طرح است.

شرکت ملی نفت ایران در نظر دارد به‌منظور افزایش رفاه مردم در قالب اجرای مسئولیت‌ اجتماعی (CSR)، ۴ میلیون و ۳۰۰ هزار دلار برای بهبود زیرساخت‌های مناطق پیرامومی میدان بند کرخه هزینه‌ کند.

امضای قراردادهای خرید خدمات فرآورش نفت‌خام

دو قرارداد خرید خدمات فرآورش نفت‌خام با استفاده از تأسیسات فرآورش سیار نفت در قالب قرارداد مشارکت عمومی - خصوصی ساخت، مالکیت و بهره‌برداری (BOO) به‌صورت جداگانه با شرکت توسعه نفت و گاز مپنا و گروه صنعتی مهام شرق امضا شد.

قرارداد ساخت واحد فرآورش نفت‌خام میدان‌های قلعه‌نار، کبود و بالارود با ظرفیت روزانه ۴۰ هزار بشکه به‌مدت ۱۰ سال و سرمایه‌گذاری ۱۰۰ میلیون دلار با شرکت توسعه نفت و گاز مپنا و قرارداد ساخت واحد فرآورش نفت‌خام میدان منصوری (آسماری) با ظرفیت روزانه ۷۵ هزار بشکه به‌مدت ۱۰ سال و سرمایه‌گذاری ۱۴۰ میلیون دلار با گروه صنعتی مهام شرق امضا شد.

از ویژگی‌های این دو قرارداد می‌توان به مشارکت بخش خصوصی با سرمایه‌گذاری حدود ۲۵۰ میلیون دلاری در بالادست صنعت نفت، استفاده از الگوی قراردادهای مشارکت عمومی - خصوصی مطابق شعار سال، سیاست‌های اقتصاد مقاومتی، برنامه هفتم و قانون تأمین مالی زیرساخت‌ها، افزایش روزانه ۱۱۵ هزار بشکه‌ای ظرفیت فرآورش نفت‌خام و ایجاد اشتغال پایدار به‌منظور ساخت تأسیسات یادشده و بهره‌برداری بلندمدت از واحدهای فرآورشی ایجادشده در استان خوزستان اشاره کرد.

آلبوم تصاویر / فیلم

نظر شما