شناسهٔ خبر: 67206545 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایسنا | لینک خبر

سنت‌های عید قربان در خراسان شمالی با چاشنی وحدت و بندگی

اعظم قهرمانی

عید سعید قربان در خراسان شمالی به خصوص در بین اقوام ترکمن این استان با آداب و رسوم خاصی برگزار می شود، رسومی که ریشه در فلسفه دینی عید قربان و طینت پاک این مردمان نیک اندیش دارد.

صاحب‌خبر -

عید سعید قربان در میان اقوام و مذاهب مختلف خراسان شمالی با کیفیت و آداب خاصی برگزار می شود اما آنچه که در بین تمامی آن‌ها مشترک است، قربانی کردن در صبح روز دهم ذی الحجه و شرکت در نماز عید قربان است.

البته انجام مراسم قربانی در بین مردم این استان پس از شرکت در نماز عید انجام می شود تا آن‌ها ابتدا از خدای خود درخواست برکت و بخشش کنند و آنگاه به شکرانه این لطف بی کران، قربانی کرده و خونی بریزند.

ترکمن های اهل سنت خراسان شمالی عید قربان را با کمیت و کیفیت متفاوتی برگزار می کنند؛ در بین آنها عید قربان را یا قربان بایرامی می گویند که از هشتم تا دوازدهم ذی الحجه برگزار می‌شود و یا قربان لق خوانده می شود که از دهم تا دوازدهم این ماه است.

روز کر و روز قوقن

ت

دو روز قبل از عید قربان در میان ترکمن‌ها به «روز کر» معروف است معمولاً تا قبل از روز کر، خانه تکانی منازل را به پایان می‌رسانند و منازل خود را برای استقبال از عید قربان و مهمانان خود تزئین می‌کنند.

روز قبل از عید قربان در بین ترکمن‌ها به نام روز «قوقن» به معنای بوی خوش شهرت دارد، این نام برگرفته از عطر خوش نان‌های سنتی و شیرینی‌هایی است که در این روز طبخ می‌شود.

زنان ترکمن در روز قوقن نان و شیرینی سنتی «بشمه و چاپاتی» می‌پزند و به یاد در گذشتگان خود بین همسایه‌ها توزیع می‌کنند.

مراسم اصلی عیدقربان از روز عرفه آغاز می‌شود و سه روز ادامه خواهد داشت، این را یکی از مدرسین حوزه علمیه در روستای گز در بخش جرگلان در گفت و گو با ایسنا، می‌گوید و ادامه می‌دهد: اما قبل از فرارسیدن عید قربان اقداماتی دیگر نیز انجام می‌شود.

لباس

گ

قبل از فرا رسیدن روز عرفه و عید قربانی، افراد نیازمندی که توانایی خرید دام ندارند شناسایی می‌شوند و سپس توسط خیران اهل تسنن گوسفند خریداری و به افرادی که تمکن مالی برای خرید دام ندارند داده می‌شود تا آن‌ها نیز در شادی روز عید سهیم باشند.

از سوی دیگر پوشیدن لباس نو و مرتب از دیگر اموری است که باید در روز عید قربان انجام شود اما ممکن است تعدادی از خانواده‌ها این توانایی را نداشته باشند که برای فرزندان خود لباس نو و مرتب تهیه کنند در نتیجه با کمک خیران لباس‌های نو تهیه و به نیازمندان اهدا می‌شود تا آن‌ها نیز در شادی روز عید شاد باشند.

اما روز عرفه شروع می‌شود و کار اصلی دختر و مادر خانواده آغاز می‌شود در این روز زنان خانواده شروع به پختن کیک و شیرینی‌های مخصوص این منطقه همچون «قتلمه»،«دیشمه» و ... و خرید شکلات‌های مختلف می‌کنند تا به وسیله آن از مهمان‌ها پذیرایی کنند.

طی این سه روز به جزء انجام کارهای ضروری کار دیگری انجام نمی‌شود و همچنین انجام کارهایی همچون روزه گرفتن نیز مکروه است و نباید روزه گرفته شود.

نماز

گ

ساعت هفت، هفت و نیم صبح روز عید قربان است و مردان و پسران خانواده‌ها به سوی مکانی که نماز عید قربان برگزار می‌شود، می‌شتابند تا نماز عید قربان را به جای آورند و بعد از آن به منزل برمی ‌ردند و قبل از ذبح دام قربانی، غسل که به "قربان شور" معروف است، را انجام می‌دهند، در این روز علاوه بر افراد بزرگ سال، بچه‌ها نیز غسل می‌کنند و بعد از انجام غسل، ذبح دام شروع می‌شود.

ذبح دام

گ

گاهی اوقات چند خانواده با مشارکت یکدیگر یک دام(اغلب گوساله است) را خریداری کرده و آن را ذبح می‌کنند و گاهی اواقات نیز یک خانواده به تنهایی دام را خریداری کرده اما هنگام ذبح دام، تمامی اعضای خانواده دور دامی که باید ذبح شود جمع می‌شوند تا هنگام خون ریزی دام را ببینند و اهل تسنن بر این اعتقاد هستند که با مشاهده ریزش خون دام ذبح شده، گناهان آن‌ها نیز ریزش کرده و از سوی خداوند آمرزش می‌شود.

در این منطقه رسم بر این است که بعد از آنکه دام ذبح شد، یک سوم از گوشت دام قربانی شده بین نیازمندان و فقرا تقسیم شود و هدف از انجام این کار این است همه مساوی و برابر باشند و در مجموع هدف از تقسیم کردن یک سوم گوشت دام قربانی شده، اهدای گوسفند و یا پوشاک به خانواده‌های نیازمند قبل از آغاز عید قربان، مواسات و همدلی میان اهالی منطقه است.

بعد از اینکه دام ذبح، و پوست از لاشه دام جدا شد خانواده‌ها نمی‌توانند پوست آن را به فروش برسانند و اگر به فروش رساندند باید مبلغ آن را صدقه بدهند ولی معمولا بعد از اینکه دام‌ها در روستا قربانی شدند پوست‌ها جمع آوری و سپس تمامی پوست‌ها به صورت کلی فروخته می‌شود و وجه حاصل از آن برای انجام کارهای عام المنفعه همچون خرید ظروف و ... برای استفاده همه افراد روستا در مراسمات انجام می‌شود.

قورمه

ک

ظهر فرا می‌رسد و همه خانواده‌ها باید با گوشت قربانی غذای مخصوص که به آن«قورمه» گفته می‌شود طبخ کنند و با آن از مهمان‌هایی که برای پذیرایی به منزل آن‌ها می‌آید، پذیرایی کنند.

اما یکی از مهمترین رسوماتی که طی این سه روز در بخش جرگلان انجام می‌شود بحث دید و بازدید است، طی این سه روز همه فامیل و طایفه یکدیگر را دعوت کرده و همه به دیدن یکدیگر می روند، بطوریکه خانواده ای نیست که طی این سه روز بدون دید و بازدید باشد.

ترکمن‌های اهل تسنن منطقه راز و جرگلان معمولا سعی بر این دارند تا اگر مراسم شادی همچون عروسی دارند را طی همین ماه برگزار کنند و از سوی دیگر اگر طی این ماه فرزندی نیز به دنیا آید پیشوند قربان را برای نامی که انتخاب می‌کنند، قرار دهند به عنوان مثال اگر فرزندانشان دختر بود نام هایی همچون قربان جمال، قربان بیکه و ... و اگر پسر بود قربان محمد، قربان دردی، قربان گلدی و ... را بگذارند.

انتهای پیام

نظر شما