شناسهٔ خبر: 67119042 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه صبح‌نو | لینک خبر

مکرون یا ناپلئون دوم؟

صاحب‌خبر -

امانوئل مکرون، رئیس‌جمهور فرانسه، سیاستمداران و مردم این کشور را با اعلام انتخابات زودهنگام پارلمانی حیرت‌زده کرد. موضوعی که باعث شده است از روز گذشته رسانه‌های اروپایی از او به‌عنوان ناپلئون دوم و دیکتاتور جدید فرانسوی یاد کنند. این اقدام مکرون در پی کسب نتایج ضعیف در انتخابات پارلمان اروپا اتخاذ می‌شود و فرانسه برای بیشترین پیامد ناشی از انتخابات اروپا در دهه‌های گذشته آماده می‌شود.
مکرون در یک سخنرانی تلویزیونی گفت: «نتیجه انتخابات اتحادیه اروپا برای دولت من خوب نیست.»
وی با تأکید بر این نکته که ظهور راست افراطی، خطری برای فرانسه و اروپا به همراه دارد، بیان کرد: «تصمیم گرفتم انتخابات زودهنگام برگزار کنم.»
رئیس‌جمهور فرانسه در این سخنرانی تلویزیونی، انحلال مجلس ملی این کشور و برگزاری انتخابات پارلمانی در ۳۰ ژوئن (۱۰ تیر) را اعلام کرد.
براساس نتایج اعلام شده، حزب ملی فرانسه به‌عنوان حزب رقیب مکرون در انتخابات اروپا حدود ۳۲ درصد از آرا را به دست آورد که بیش از دو برابر ۱۵ درصدی است که متحدان مکرون کسب کرده بودند.

قمار سیاسی مکرون
حزب مکرون در حال حاضر ۱۶۹ نماینده در مجلس ملی فرانسه دارد. این تصمیم غیرمنتظره که به معنای «تاس انداختن» روی آینده سیاسی مکرون است، می‌تواند قدرت سیاسی اصلی را پس از سال‌ها به دست راست افراطی بدهد و ریاست‌جمهوری مکرون را سه سال پیش از موعد اتمام آن پایان دهد.
اگر حزب راست افراطی اکثریت مطلق را به دست آورد، رئیس‌جمهور فرانسه در واقع کنترل بیشتر سیاست‌های داخلی این کشور را از دست خواهد داد. رأی‎گیری مجلس ملی فرانسه در ۳۰ ژوئن (۱۰ تیر) و حدود یک ماه پیش از شروع بازی‌های المپیک پاریس و دور دوم آن در ۷ جولای (۱۷ تیر) برگزار می‌شود.
نتایج احتمالا به میزان تعهد رأی‌دهندگان چپ و راست میانه به دور نگه داشتن راست افراطی از قدرت بستگی دارد. تحلیلگران بر این عقیده هستند که کسب اکثریت از سوی راست افراطی کاملا بعید است؛ به این دلیل که رأی‌دهندگان اغلب از انتخابات اروپا به‌عنوان روشی کم‌هزینه برای ضربه زدن به دولت فعلی استفاده می‌کنند و ممکن است اوضاع در انتخابات پارلمانی متفاوت باشد.
شوک روانی به راست افراطی
قمار مکرون به‌عنوان تلاشی برای استفاده بهینه از موقعیت ضعیف خود با بازپس‌گیری ابتکار عمل و وادار کردن این کشور به حالت انتخاباتی سریع‌تر از آن چیزی است که می‌خواست تلقی می‌شود. به نظر می‌رسد این اقدام رئیس‌جمهور فرانسه برخی از سران راست افراطی را غافلگیر کرده است؛ سباستین چنو، معاون اجتماع ملی فرانسه گفت: «فکر نمی‌کردیم این اقدام بلافاصله بعد از انتخابات اروپا باشد، حتی اگر می‌خواستیم این اتفاق بیفتد.» نتایج اولیه انتخابات پارلمان اروپا اگرچه کسب اکثریت از سوی احزاب حامی اتحادیه اروپا را نشان می‌دهد؛ اما راست افراطی در این انتخابات نتایج قابل توجهی کسب کرده است.