شناسهٔ خبر: 67107370 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: ایلنا | لینک خبر

دست بالای ایران برای مذاکره و دریافت حقابه هیرمند

سخنگوی صنعت آب گفت: تنش آب شرب، بهداشت، مشاغل بخش صنعتی و خدماتی با سیستان و زاهدان خداحافظی کرد.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار اقتصادی ایلنا، عیسی بزرگ‌زاده در نشستی خبری در جمع خبرنگاران، با اشاره به برنامه تامین آب سیستان و زاهدان اظهار داشت: راهبرد جدید ما این بود که منابع آب یک میلیون نفر از مردم این منطقه به منابع آب هیرمند متصل نباشد و به این ترتیب طرح های اضطراری برای تامین آب شرب از منابع آب زیرزمینی در دستور کار قرار گرفت که بر این اساس ۱۶۶ حلقه چاه حفر شد.

وی ادامه داد: در طرح میان مدت اجرای خط انتقال از آبخوان شرقی به زاهدان و منطقه سیستان و در طرح بلندمدت انتقال آب از عمان در برنامه قرا گرفت.

سخنگوی صنعت آب با بیان اینکه اجرای طرح های اضطراری منجر به کاهش آسیب پذیری سیستان و زاهدان از نظر تهیه آب شرب و بهداشت و نیاز خدماتی و صنعتی شد، خاطرنشان کرد: این کاهش  آسیب پذیری و تهدید فضا را برای مذارکه منطقی و دوستانه فراهم کرد و در دریافت حقابه موثر است.

وی تاکید کرد: تنش آب شرب، بهداشت، مشاغل بخش صنعتی و خدماتی با سیستان و زاهدان خداحافظی کرد.

بزرگ زاده خاطرنشان کرد: اجرای طرح های اضطراری در استان سیستان و بلوچستان در ایجاد فضای منطقی در مذاکرات با کشور همسایه و دریافت حقابه موثر بوده است.

وی در ادامه متوسط بارش کشور را ۲۴۰ میلیمتر در سال آبی جاری خواند و اظهار داشت: این میزان نسبت به بلندمدت سه درصد افزایش داشته و بنابراین می‌شود گفت که در شرایط نرمال قرار داریم اما این مسئله به معنی پرآبی نیست.در سال بارشی نرمال، هر چند بارش‌ها خوب است اما کم بارشی‌های گذشته را جبران نمی‌کند.

سخنگوی صنعت آب با بیان اینکه میزان بارش‌های تهران را ۱۹ درصد کمتر از میانگین بلند مدت است، گفت: بر این اساس، تهران در صدر استان‌های کم‌بارش قرار دارد. بعد از تهران، بوشهر، قزوین، فارس، سمنان، چهارمحال و بختیاری، خراسان رضوی، زنجان و البرز از دیگر استان‌هایی هستند که در بارش با عقب افتادگی روبرو هستند.

وی خاطرنشان کرد: طی سالیان گذشته، حجم آب در اختیار هر ایرانی کمتر شده است؛ بنابراین باید در کل کشور به ویژه در ۹ استان درگیر کم‌بارشی، مدیریت تقاضا و مصرف را در دستور کار داشته باشیم و شهروندان با صرفه‌جویی ۱۵ درصدی، علاوه بر حفظ منابع، کمک کنند تا آب به دست همه برسد.

بزرگ‌زاده با اشاره به خلاصه وضعیت سدهای کشور، بیان داشت: حجم آب موجود در مخازن کشور حدود ۳۵ میلیارد مترمکعب است. حجم ورودی مخازن سدها ۳۶.۵ میلیارد مترمکعب بوده و ۲۳.۸۶ میلیارد مترمکعب نیز مصرف شده است.

وی وضعیت ۱۳ سد مهم حوضه آبریز ارومیه را ۱۵ درصد مثبت عنوان کرد و گفت: مجموع ۵ سد تهران اکنون، ۶۷۲ میلیون مترمکعب پرشدگی دارد که نسبت به سال آبی گذشته، ۱۵ درصد مثبت است‌. اما سد زاینده‌رود با کاهش ورودی ۲۴ درصدی روبروست. همچنین، ۳۰۰ میلیون مترمکعب آب در چاه نیمه‌ها ذخیره شده که با ۲۲۵ درصد رشد همراه بوده است.

سخنگوی صنعت آب کشور در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اثرات تغییرات اقلیم در کشور گفت: تغییرات اقلیم، میزان بارش را دستخوش تغییر می‌کند که این اثر در کشور ما بیشتر بوده است و موجب شده تا حجم آب در اختیار کشور، ۳۰ درصد کمتر شده است.

وی با بیان اینکه حجم منابع تجدیدپذیر در اختیار کشور، از ۱۳۰ میلیارد مترمکعب به ۱۰۳ میلیارد مترمکعب در سال رسیده است، افزود: همچنین تغییرات اقلیم، نوع بارش را تغییر داده و از برف و باران به باران تقلیل داده است. به طور مثال در البرز که رژیم بارشی آن، برف و بارانی است با کاهش بارش برف مواجه هستیم. درحالیکه برف در تولید سیل مشارکت کمی دارد و ذخیره‌سازی طبیعت و منبع بااهمیتی است.  

وی با بیان اینکه تغییرات اقلیم در ایران، الگوی بارش‌ها را نیز دگرگون کرده، گفت: علاوه بر این، تبخیر و تعرق گیاهان نیز بیشتر شده و موجب افزایش مصرف در کشاورزی می‌شود.

بزرگ‌زاده با بیان اینکه در مواجهه با تغییر اقلیم، ۲ دسته کار عمومی انجام می‌شود، اظهار داشت: یک دسته به تحلیل دلایل تغییر اقلیم می پردازد که آن را گازهای گلخانه‌ای اعلام کرده‌اند و سهم بخش آب در این مرحله، کمتر است. اما اقدامات مربوط به بخش آب، افزایش حجم سازه‌ها است.

سخنگوی صنعت آب اضافه کرد: با افزایش سازه‌ها، علاوه بر افزایش منبع ذخیره آب کشور، تله‌اندازی و کنترل سیلاب نیز بهتر انجام می‌شود.

وی اقدام دیگر بخش آب در تغییر اقلیم را مدیریت مصرف و مدیریت تقاضا خواند و گفت: این مهم در نقشه راه آب کشور مورد توجه قرار گرفته و تأکید شده که شغل‌ها باید از کشاورزی به سمت خدماتی برود.

بزرگ‌زاده بیان داشت: در نقشه راه آب، اصلاح الگوی مصرف آب مورد تأکید قرار گرفته چرا که نقشه راه، رافع ناترازی آبی کشور است که تضمین می‌کند آب عامل محدودیت ایجاد شغل و سرمایه برای ایرانی نباشد.

وی گفت: مصرف آب در کشاورزی باید در سطح سند ملی امنیت غذایی مدیریت شود اما اجرای این سند به اندازه کافی جلو نرفته است.

سخنگوی صنعت آب خاطرنشان کرد: براساس این سند، در سال باید ۳ میلیارد مترمکعب کاهش مصرف آب صورت گیرد‌. این درحالیست که یکسال از ابلاغ سند امنیت غذایی توسط رئیس جمهور شهید گذشته و باید اکنون گزارش پیشرفت و اجرای آن ارائه شود.

انتهای پیام/

برچسب‌ها:

نظر شما