مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی با اشاره به سفر اخیرش به تهران و توافق با مقامهای جمهوری اسلامی ایران درباره تداوم اجرای بیانیه ۴ مارس برای حلوفصل تمامی مسائل باقیمانده، خواستار تداوم تعاملات و گفتگوهای فیمابین در سطح بالا، در دولت جدید ایران شد.
رافائل گروسی روز دوشنبه با ایراد سخنانی در افتتاحیه نشست فصلی شورای حکام گفت: من از موافقت ایران مبنی بر اینکه بیانیه مشترک ۴ مارس همچنان به ارائه چارچوبی برای همکاری با آژانس و رسیدگی به مسائل باقیمانده ادامه میدهد، استقبال میکنم و از ایران میخواهم که بیانیه مشترک را از طریق تعامل جدی با پیشنهادات مشخص آژانس اجرا کند.
وی همچنین از دولت جدید در ایران خواست که به گفتگوهای سطح بالا و تعاملات فنی که در نتیجه سفر اخیر او به ایران و دیدار با حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه شهید کشورمان و علی باقری کنی سرپرست وزارت امور خارجه، شکل گرفته است ادامه دهد.
ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی اسفند ۱۴۰۱ با هدف حلوفصل تمامی مسائل باقیمانده بین دو طرف توافق کردند؛ توافقی که بعداً بهعنوان بیانیه مشترک ۴ مارس شهرت گرفت و بر اساس آن، جمهوری اسلامی ایران به طور داوطلبانه با فعالیتهای راستی آزمایی و نظارت بیشتر بازرسان آژانس، در چارچوب قانون راهبردی مجلس (قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها و صیانت از منافع ملت ایران) موافقت کرد. در پی آن، جلسات متعددی در سطح کارشناسی برگزار و چندین موضوع فنی بین ایران و آژانس حل و فصل شد.
در واقع با همکاری و حسن نیت جمهوری اسلامی ایران، اختلافات بر سر یکی از سه مکانی که آژانس ادعا میکند آثار اورانیوم پیدا شده، حل و فصل و همچنین پاسخهای مستدل و مستندات مربوطه درباره سایر مکانها به آژانس ارائه شد.
جمهوری اسلامی ایران همواره تاکید کرده است که همکاری خود را با آژانس در چارچوب موافقتنامه جامع پادمان ادامه داده و مسائل باقیمانده پادمانی نیز با رویکرد حرفهای و بدون جانبداری آژانس قابل حل است.
تکرار ادعاهای پادمانی
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در بخش دیگری از سخنان خود، با اشاره به تدابیر جبرانی ایرانی در برجام، ادعاهای سیاسی درباره برنامه صلحآمیز هستهای کشورمان را تکرار کرد و مدعی شد: ذخایر اورانیوم غنی شده ایران از جمله ذخایر اورانیوم غنی شده تا ۶۰ درصد در حال افزایش است. آژانس تداوم دانش خود را در رابطه با تولید و موجودی سانتریفیوژها، آب سنگین و کنسانتره سنگ اورانیوم را از دست داده است. بیش از سه سال از توقف موقت اجرای پروتکل الحاقی توسط ایران میگذرد و بنابراین آژانس قادر به دسترسی (نظارت) تکمیلی در ایران نبوده است.
وی همچنین با تکرار ادعای پادمانی مدعی شد: هیچ پیشرفتی در حل و فصل مسائل پادمان باقی مانده وجود نداشته است. ایران توضیحات فنی معتبری برای حضور ذرات اورانیوم با منشأ انسانی در ورامین و تورقوزآباد به آژانس ارائه نکرده است یا آژانس را از مکان (های) فعلی مواد هستهای و/یا تجهیزات آلوده مطلع نکرده است.
مدیرکل آژانس اضافه کرد: ایران هنوز کد اصلاحی ۳.۱ را اجرا نمیکند، زیرا اعلام کرده است که اجرای آن را به حالت تعلیق درآورده است. این مسائل پادمانی باقیمانده ناشی از تعهدات ایران ذیل توافقنامه پادمان جامع است و باید حل و فصل شود تا آژانس در موقعیتی باشد که تضمین دهد برنامه هستهای ایران منحصراً صلح آمیز است.
گروسی بار دیگر نارضایتی خود از تصمیم ایران برای لغو مجوز تعدادی از بازرسان آژانس را که براساس حقوق حاکمیتی مصرح در ماده ۹ موافقتنامه جامع پادمان بین ایران و آژانس صورت گرفت، اعلام کرد.
گفتنی است که ایران دو سال پس از خروج یکجانبه آمریکا از برجام و تعلل طرفهای اروپایی در عمل به تعهداتشان در این توافق، گامهایی را تحت نظارت آژانس برای کاهش تعهداتش برداشت تا توازن در اجرای این توافق را برقرار کند. جمهوری اسلامی ایران همواره تاکید کرده که تدابیر صورت گرفته برگشت پذیر بوده و هرزمان که سایر طرفها به طور کامل به تعهداتشان عمل کنند ایران نیز متقابلا رفتار خواهد کرد.
نشست فصلی شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی صبح امروز (دوشنبه) با حضور نمایندگان ۳۵ کشور عضو این شورا در وین آغاز بهکار کرد و تا روز جمعه ادامه دارد.
منبع: ایرنا