شناسهٔ خبر: 66908432 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: جوان | لینک خبر

بدون مجادله 

منتخبان مجلس دوازدهم شورای اسلامی در نخستین گام خود در تعیین رئیس و اعضای هیئت رئیسه، اجلاسیه اول، با رأی به عقلانیت، آرامش و امید، پیام امیدوارکننده‌ای در دوری از مجادلات مضر سیاسی به جامعه منتقل کردند. 

صاحب‌خبر -

جوان آنلاین: اگر بخواهیم در تیتر و محتوای خبر انتخاب هیئت رئیسه مجلس دوازدهم به قانون «دور از مسابقات رسانه‌ای و مجادلات سیاسی مضر» پایبند باشیم، فقط می‌توان گفت که مجلس به‌خوبی به این قانون رهبری‌معظم عمل کرد. انتخابات هیئت‌رئیسه بدون مجادله و قرص‌ومحکم برگزار شد. رأی رئیس مجلس، با آرایی که او از مجلس قبلی برای ریاست می‌گرفت، به‌رغم تغییر نیمی از نمایندگان، تغییر چندانی نداشت که این نشان می‌دهد انتخاب هیئت‌رئیسه نه تابعی از پراکندگی جریان‌های سیاسی حاضر در مجلس است و نه تابعی از هیاهوی مجادله‌سازان، بلکه حاصل نوعی توافق میان جریان‌های مخالف و مستقل در مجلس برای انتخاب کسی است که باید یکی از سه رأس قدرت در کشور باشد. این درک بیشتر گرایش به انتخاب یک فرد کارآزموده‌تر را نشان می‌دهد تا یک فرد رسانه‌ای‌تر. رأی بسیار پایین منوچهر متکی با اینکه گفته می‌شد تا ۸۰ نفر از لیست او در سراسر ایران به مجلس راه یافته‌اند، گواهی است بر سنت حاکم بر انتخاب هیئت‌رئیسه در مجلس. برخی دیگر نیز که نیازی به آوردن نامشان نیست، درس‌های بهتری آموختند. مجلس سوگند یادکرده است که آرامش‌بخش و امید‌آفرین باشد. این سوگند مطالبه اصلی رسانه‌ها در سال‌های پیش‌رو خواهد بود
منتخبان مجلس دوازدهم شورای اسلامی در نخستین گام خود در تعیین رئیس و اعضای هیئت رئیسه، اجلاسیه اول، با رأی به عقلانیت، آرامش و امید، پیام امیدوارکننده‌ای در دوری از مجادلات مضر سیاسی به جامعه منتقل کردند. 
روز گذشته و در دومین روز از جلسه علنی مجلس دوازدهم، که به ریاست علاءالدین بروجردی رئیس سنی مجلس برگزار شد، نمایندگان برای انتخاب هیئت رئیسه مجلس در اجلاسیه اول در فضایی کاملاً رقابتی دست به انتخاب زدند و از میان محمدباقر قالیباف، مجتبی ذوالنوری و منوچهر متکی، از مجموع ۲۸۷ رأی مأخوذه، قالیباف را با ۱۹۸ رأی به عنوان رئیس مجلس شورای اسلامی برگزیدند. در این فرایند، مجتبی ذوالنوری ۶۰ رأی و منوچهر متکی هم فقط پنج رأی آورد. 
محمد باقر قالیباف در سال نخست مجلس یازدهم نیز با ۲۳۰ رأی توانسته بود نصاب خوبی به دست آورد که کاهش ۳۲ رأی در دوره جدید، که به صورت طبیعی حدود نیمی از نمایندگان تغییر می‌کنند، چندان دور از انتظار نبود کما اینکه این نصاب درباره سایر رؤسای ادوار مجلس هم صادق است. 
دیروز، اما بنابر اعلام روابط عمومی مجلس شورای اسلامی ناظر بر اعتراض یکی از کاندیدا‌های نایب رئیسی، به نتیجه شمارش آرا، جلسه بازشماری با حضور کاندیدای معترض، نماینده مرکز حراست و نماینده اداره‌کل هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی برگزار شد که پیرو بازشماری آرای نواب رئیس مجلس، تغییری در ترکیب و نتیجه انتخابات ایجاد نشد. 

 حاجی بابایی و نیکزاد، نواب رئیس مجلس
رقابت برای تصدی نواب رئیس مجلس هم در نوع خود جالب بود. حسینعلی حاجی دلیگانی منتخب مردم شاهین شهر، عبدالرضا مصری منتخب مردم کرمانشاه، علی نیکزاد منتخب مردم اردبیل، حمید رسایی منتخب مردم تهران، موسی غضنفرآبادی منتخب مردم بم و حمیدرضا حاجی بابایی نامزد‌های نواب رئیسی مجلس شدند و در نهایت، آقایان حمیدرضا حاجی بابایی با ۱۷۵رأی و علی نیکزاد با ۱۶۹ رأی به ترتیب نایب رئیس اول و دوم شدند. عبدالرضا مصری با ۱۱۵ رأی، حسینعلی حاجی دلیگانی با ۹۶ رأی، حمید رسایی با ۳۵ رأی، موسی غضنفرآبادی با ۱۶ رأی از مجموع ۲۸۷ رأی نتوانستند به عنوان نایبان رئیس مجلس برگزیده شوند. 
در ادامه رقابت برای تعیین دبیران هیئت رئیسه، با رأی منتخبان مجلس، مجتبی بخشی‌پور با ۱۲۰ رأی، احمد نادری با ۱۱۲ رأی، روح الله متفکرآزاد با ۱۰۱ رأی، مجتبی یوسفی با ۹۸ رأی، محمد رشیدی با ۹۷ رأی و اکبر رنجبرزاده با ۹۵ رأی دبیران هیئت رئیسه تعیین شدند. همچنین غلامرضا نوری قزلجه با ۱۳۰ رأی، علیرضا سلیمی با ۸۲ رأی و سید جلیل میرمحمدی با ۶۱ رأی به عنوان ناظران هیئت رئیسه مجلس انتخاب شدند. پس از انتخاب اعضای هیئت رئیسه، اعضا در مراسم تحلیف در جایگاه هیئت رئیسه حاضر شدند و سوگند یاد کردند. متن سوگندنامه اعضای هیئت رئیسه مجلس به این شرح است: «بسم‏ الله‏ الرحمن‏ الرحیم. من در برابر قرآن مجید به خدای متعال سوگند یاد می‌کنم و با تکیه بر شرف انسانی خویش تعهد می‌کنم که پاسدار حریم اسلام و نگهبان دستاورد‌های انقلاب اسلامی ملت ایران و مبانی جمهوری اسلامی باشم. همچنین ودیعه‌ای که ملت به ما سپرده به عنوان امینی عادل پاسداری کنم، و در انجام وظایف وکالت، امانت و تقوا را رعایت نمایم و همواره به استقلال و اعتلای کشور و حفظ حقوق ملت و خدمت به مردم پایبند باشم، از قانون اساسی اطاعت کنم و در گفته‌ها و نوشته‌ها و اظهار نظر‌ها استقلال کشور و آزادی مردم و تأمین مصالح آنان را مدنظر داشته باشم.»

 علیرضا سلیمی، سخنگوی هیئت رئیسه 
انتخاب سخنگوی هیئت رئیسه مجلس دوازدهم، نخستین تصمیم این هیئت پس از ادای سوگند بود. روح الله متفکر آزاد عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی، گفت: در این جلسه، علیرضا سلیمی، نماینده مردم تهران به عنوان سخنگوی هیئت رئیسه مجلس دوازدهم انتخاب شد. 

 توقع مردم از مسئولان حل مشکل است نه حاشیه‌پردازی
محمد باقر قالیباف، اما پس از انتخاب شدن به عنوان رئیس مجلس در جایگاه حضور یافت و با گرامیداشت شهدای اهل خدمت خطاب به نمایندگان گفت: در ابتدا ضروری است از شما نمایندگان محترم به صورت ویژه تشکر کنم که به من اعتماد و بنده را به عنوان خادم خود انتخاب کردید و برخی امور را به اینجانب تفویض کردید تا مطابق قانون اساسی و قانون آیین‌نامه داخلی مجلس وظایفی را با استفاده از اختیاراتی که تعیین شده است، پیگیری کنم. من خود را نماینده شما می‌دانم و با همه ظرفیت و توانی که دارم تلاش خواهم کرد ذیل رهنمود‌های رهبر فرزانه انقلاب و با کمک شما، مجلس دوازدهم در پیگیری منافع و مصالح مردم کارنامه‌ای درخشان داشته باشد. همه می‌دانیم که کار در مجلس یک کار جمعی است، همه باید در تعیین اولویت‌ها و تصمیم‌گیری‌ها با فهم مشترک عمل کنیم، ساختار مجلس به گونه‌ای است که اگر عموم نمایندگان بر یک موضوعی عزم نکنند مجلس نمی‌تواند کار مؤثر انجام دهد و گاه حتی یک نماینده هم می‌تواند به مسیری که عموم نمایندگان پیگیری می‌کنند، لطمه بزند. 
به نظر می‌رسد این بخش از سخنان قالیباف که بر کار و خرد جمعی تأکید دارد، پاسخ به کسانی بود که کوشیدند با متهم کردن وی به رفتار‌های خودسرانه و پدرخواندگی بر تصمیمات نمایندگان برای انتخاب رئیس تأثیر بگذارند. 
رئیس مجلس در ادامه افزود: واقعیت این است که مردم از ما مسئولان، چه ما نمایندگان و چه دیگر مدیران اجرایی توقع دارند به جای حاشیه‌پردازی فقط به فکر مسائل آنان باشیم، حضرت آقا خط اصلی مجلس را در پیام خود روشن کردند، مجلس دوازدهم رویکرد اصلی‌اش را باید همین رهنمود‌ها قرار دهد، رهبر حکیم انقلاب آرام‌بخشی، امیدآفرینی و دعوت به همدلی در محیط عمومی و پرهیز از مسابقات بی‌فایده رسانه‌ای و مجادلات مضر سیاسی در داخل مجلس را مبنای عمل مجلس دوازدهم تعیین کردند لذا به نظر می‌رسد رویکرد اصلی مجلس دوازدهم باید وحدت و امید باشد. 

 باید برای ایجاد امید در مردم به فهم مشترک برسیم
رئیس قوه مقننه گفت: ما باید برای ایجاد امید در مردم به فهم مشترک برسیم و همگرا و همدل عمل کنیم و با هر گرایش و سلیقه سیاسی که داریم بر روی اولویت داشتن حل مسائل مردم اتفاق نظر داشته باشیم. اختلاف سلیقه‌ها در روش حل مسائل هم طبیعی است و هم باعث دقیق‌تر شدن بحث‌ها می‌شود، اما همه باید مراقب باشیم که هر حاشیه‌پردازی یا مسابقات رسانه‌ای یا مجادلات سیاسی خلاف آرام‌بخشی و امیدآفرینی و خلاف رهنمود‌های صریح رهبر انقلاب است. وی ادامه داد: مهم‌ترین مسئله‌ای که می‌تواند هم محور وحدت باشد و هم باعث امیدآفرینی شود، برنامه هفتم پیشرفت کشور است که میثاق ملی ما در مجلس و دولت شهید رئیسی است که به عنوان میراث‌های مهم این شهید بزرگوار محسوب می‌شود و می‌تواند پیشرفت کشور را رقم بزند. رئیس مجلس شورای اسلامی عنوان کرد: اگر ما در مجلس یا دولت بعد روی اجرای برنامه هفتم بایستیم می‌توانیم در کوتاه مدت مشکلات روز مردم را مدیریت کنیم و در بلندمدت پیشرفت کشور را رقم بزنیم. امیدوارم همه ما نمایندگان تا پایان دوره نمایندگی بتوانیم مطابق توصیه رهبر انقلاب با رعایت تقوا، گذشت، انصاف، مسئولیت‌پذیری و کار بی‌منت تکلیف خودمان را در قبال مردم و انقلاب انجام دهیم. 

 پیام نه به تندروی و حاشیه‌پردازی
برای تحلیل رفتار نمایندگان مجلس دوازدهم اگرچه کمی فرصت و زمان بیشتری لازم است و نمی‌توان قضاوت شتابزده درباره آن‌ها داشت، اما آنچه دیروز در انتخاب هیئت رئیسه رقم خورد، یک خوش‌بینی به عقلانیت بود و «نه» به افراطی‌گری، تندروی، حاشیه‌پردازی و مجادلات مضر و بی‌حاصل سیاسی بود که هم مجلس را مستهلک می‌کرد و هم نمایندگان را از توجه و پرداختن به وظایف اصلی باز می‌داشت. بنابراین می‌توان امیدوار بود و انتظار داشت که ادامه مسیر مجلس دوازدهم روی همین ریل عقلانیت باشد. 

نمای نزدیک
 عضویت در کمیسیون‌ها بر اساس تجربه و تخصص
 امتیازبندی نمایندگان برای عضویت در کمیسیون‌های تخصصی مجلس به صورت الکترونیکی و سیستمی انجام می‌شود. 
حجت‌الاسلام علیرضا سلیمی در گفتگو با ایرنا گفت: امتیازبندی نمایندگان برای عضویت در کمیسیون‌های تخصصی مجلس به صورت الکترونیکی انجام می‌شود. سخنگوی هیئت رئیسه مجلس اظهار داشت: براساس برنامه‌ریزی انجام شده، اطلاعات هر نماینده شامل تخصص، تجربه و رزومه کاری به سیستم وارد می‌شود و سیستم مشخص می‌کند که هر نماینده امتیاز لازم برای عضویت در کدام کمیسیون را دارد. چنانچه نماینده یا نمایندگانی نسبت به امتیازبندی خود برای عضویت در کمیسیون‌ها اعتراض داشته باشد اعتراض یا اعتراضات در جلسه مشترک هیئت رئیسه و رؤسای شعب مورد بررسی قرار می‌گیرد.

برچسب‌ها: