به گزارش ایکنا، آیتالله سیدابراهیم رئیسالساداتی در ۲۳ آذر ۱۳۳۹ در محله نوغان شهر مشهد به دنیا آمد. پدر وی اهل دشتک زابل از منطقه سیستان است. وی در پنج سالگی پدر خود را از دست داد.
سوابق تحصیلات
رئیسی پس از گذراندن تحصیلات دوره ابتدایی، دروس حوزوی را نخست در مشهد و از سال ۱۳۵۴ در قم ادامه داد. رئیسی در سن ۱۵ سالگی وارد حوزه علمیه قم و مدرسه آیتالله بروجردی شد و تحصیلات حوزوی خود را تا سطح چهار فقه و اصول در مدرسه حقانی ادامه داد. ایشان مدتی نیز در مدرسه علمیهای تحت نظارت امام راحل، تلمذ کرد.
وی از محضر آیات عظام علی مشکینی، حسین نوری همدانی، محمد فاضل لنکرانی، ابوالقاسم خزعلی، فاضل هرندی، ستوده، مروی خراسانی، مجتبی تهرانی، مرعشی، سید محمود هاشمی شاهرودی و مرتضی مطهری بهره برده است. وی همچنین دارای مدرک کارشناسی ارشد حقوق بینالملل خصوصی بوده است.
رئیسی در سال ۱۳۸۰ در کنکور دکتری رشته فقه و حقوق خصوصی مدرسه عالی شهید مطهری پذیرفته شد و در سال ۱۳۹۲، پس از ۱۲ سال، مدرک دکتری فقه و حقوق خصوصی را پی از دفاع از رساله دکتری خود با موضوع «تعارض اصل و ظاهر در فقه و حقوق» از مدرسه عالی شهید مطهری اخذ کرد. وی در زمان اخذ مدرک دکتری، در منصب معاون اولی قوه قضائیه به کار مشغول شد.
فعالیتهای سیاسی
از دیماه سال 1356 هنگامی که روزنامه اطلاعات مقاله توهین آمیز به امام خمینی(ره) را منتشر کرد، به حرکتهای مردمی پیوست. اجتماعاتی که گفته شده بیشتر از مدرسه آیتالله بروجردی یا همان مدرسه خان، آغاز شد.
وی پس از پیروزی انقلاب اسلامی به دورههای تربیتی شهید بهشتی برای کادرسازی نیازهای مدیریتی نظام اسلامی پبوست.
شهید آیتالله رئیسی مدت کوتاهی پس از انقلاب و در سال 1359، فعالیت قضایی خود را در ۲۰ سالگی به عنوان دادیار شهرستان کرج آغاز کرد و بعدها شهید آیتالله علی قدوسی، دادستان انقلاب، او را به دادستانی کرج منصوب کرد و پس از آن دادستانی همدان را نیز بهطور همزمان بر عهده گرفت. او در سال ۱۳۶۴ به تهران منتقل شد و جانشین دادستان تهران شد.
در دهه 60 و با شروع جنگ تحمیلی، در بحبوحه آن، شهید رئیسی، جانشین دادستان انقلاب تهران شد. فعالیتهای قضایی او باعث شد امام خمینی(ره)، رئیسی و نیری را مأمور به رسیدگی به پروندههای راکد در شورای عالی قضایی کند.
با آغاز رهبری حضرت آیتالله سیدعلی خامنهای در سال ۱۳۶۸، رئیسی با حکم مرحوم آیتالله محمد یزدی، رئیس وقت قوه قضائیه، به عنوان دادستان تهران منصوب شد. او در سال ۱۳۷۳ به عنوان رئیس سازمان بازرسی کل کشور منصوب شد و تا سال ۱۳۸۳ در این سمت بود. او از سال ۱۳۸۳ تا ۱۳۹۳، معاون اول قوه قضائیه و در سالهای ۱۳۹۳ تا ۱۳۹۴ دادستان کل کشور بود.
شهید آیتالله رئیسی در اسفند ۱۳۹۴ با حکم مقام معظم رهبری به تولیت آستان قدس رضوی منصوب شد. همچنین، او در سال ۱۳۹۶ با حکم مقام معظم رهبری به مدت پنج سال به عضویت در مجمع تشخیص مصلحت نظام منصوب شد. وی در سال ۱۳۹۷ از سوی رهبر معظم انقلاب به عنوان رئیس قوه قضائیه منصوب شد که پس از انتخابات ریاستجمهوری ۱۴۰۰ از این سمت استعفا داد.
رئیسجمهور شهید همچنین طی سالهای ۱۳۹۱ تا ۱۴۰۰، دادستان دادگاه ویژه روحانیت، از سال ۱۳۸۵، نماینده خراسان جنوبی در مجلس خبرگان رهبری و از سال ۱۳۸۷ بهطور پیوسته عضو هیئت رئیسه مجلس خبرگان رهبری و از سال ۱۳۷۶، عضو شورای مرکزی جامعه روحانیت مبارز بود. ایشان پیش از تولیت آستان قدس، تولیت امامزاده صالح را بر عهده داشت.
شهید آیتالله رئیسی در انتخابات ریاستجمهوری ۱۴۰۰ با کسب ۶۲٫۱۷٪ آرای مردمی به عنوان هشتمین رئیسجمهور منتخب شد و به عنوان رئیس دولت سیزدهم با شعار «دولت مردمی، ایران قوی» فعالیت خود را آغاز کرد.
شهادت
رئیسجمهور و هیئت همراه روز گذشته، 30 اردیبهشت، برای افتتاح سد قیز قلعهسی، پروژه آبی مشترک جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان و تکمیل و توسعه سد خداآفرین شهر مرزی خداآفرین سفر کرده بودند که در بازگشت به شهر تبریز، بالگرد حامل ایشان در نزدیکی شهر ورزقان دچار سانحه شد. ایشان دومین رئیسجمهور شهید کشورمان پس از پیروزی انقلاب اسلامی هستند که با اقتدا به استادش شهید بهشتی، دوست دیرینش سردار شهید سلیمانی و یار و یاورش شهید رجایی، به درجه رفیع شهات رسید.
شهید محمدعلی رجایی، در تاریخ 8 شهریور ماه سال 1360 در بمبگذاری دفتر نخست وزیری به درجه رفیع شهادت رسید و به عنوان نخستین شهید رئیسجمهور کشورمان شناخته میشوند.