شناسهٔ خبر: 66674832 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: باشگاه خبرنگاران جوان | لینک خبر

اجرای سالانه ۳۵۰هزار هکتار سامانه‌های نوین آبیاری در برنامه هفتم

معاون وزیر جهاد گفت: اجرای سالانه ۳۵۰ هزار هکتار سامانه‌های نوین آبیاری در برنامه هفتم جزو تکالیف وزارت جهاد کشاورزی است که برای اجرای آن باید منابع مالی مناسب فراهم شود.

صاحب‌خبر -

صفدر نیازی شهرکی در دومین نشست هم‌اندیشی علمی آب کشاورزی ایران با موضوع "جایگاه آب در سند ملی دانش‌بنیان امنیت غذایی" گفت: این یک معاونت اجرایی است و در حوزه سخت‌افزار فعالیت بیشتری دارد، لذا در سیاستگذاری‌ها تصمیم بر این شد تا مباحث نرم‌افزاری نیز در این معاونت به کار گرفته شود تا با تلفیق این دو، عملکرد و نتیجه بهتری حاصل شود.

معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی افزود: در این راستا سلسله بحث‌هایی با همکاری دفتر امور آب کشاورزی و موسسه تحقیقات خاک و آب در زمینه آب کشاورزی مطرح شد که مقرر شده با حضور اندیشمندان و مسوولان ذی‌ربط به بحث و چالش گذاشته شود.

او ادامه داد: در سند ملی امنیت غذایی کشور ۲۲۱ اقدام برای وزارت جهاد کشاورزی در نظر گرفته شده است که در حوزه آب کشاورزی، افزایش بهره‌وری آب و راندمان آبیاری، کاهش کل مصرف آب کشاورزی و افزایش میزان برخورداری از سامانه‌های نوین آبیاری از جمله تکالیفی است که برعهده این معاونت است.

نیازی با تاکید بر این که اجرای این موارد در سند ملی امنیت غذایی نیازمند تامین منابع مالی و الزامات آن است، افزود: در سند ملی امنیت غذایی، اجرای سالانه ۵۰۰ هزار هکتار سامانه‌های نوین آبیاری، افزایش بهره‌وری آب از ۱.۳۹ به ۲.۶ کیلوگرم ماده خشک بر مترمکعب، افزایش راندمان آبیاری از ۴۵ درصد به ۶۰ درصد، کاهش کل آب مصرفی در بخش کشاورزی از ۸۱ میلیارد مترمکعب به ۵۱ میلیارد مترمکعب به عنوان تکلیف وزارت جهاد کشاورزی تا پایان سال ۱۴۱۱ آمده است.

۲۲۰ هزار کیلومتر کانال آبرسانی کشاورزی کشور خاکی است

او به شرایط فعلی پروژه‌های آب و خاک اشاره کرد و گفت: بیش از ۲۲۰ هزار کیلومتر کانال خاکی در سطح کشور وجود دارد و در احداث کانال‌های اصلی نیز وزارت نیرو باید تلاش بیشتری کند؛ دستیابی به اهداف طرح‌های آب و خاک با توجه به تخصیص اندک منابع مالی، کار سخت و دشواری است که باید با حمایت نهادهای ذی‌ربط و با سرمایه‌گذاری بخش خصوصی و مشارکت مردم به این اهداف دست یافت.

به گفته معاون وزیر جهاد، در خصوص کاهش حجم کل آب مصرفی در کشاورزی، وزارت نیرو با کاهش دبی پروانه‌های چاه‌های کشاورزان اقدام به کم کردن حجم آب مصرفی در این بخش کرده است و این در حالی است که با توجه به تعداد زیاد چاه‌های غیرمجاز در کشور، اقدام سلبی در این زمینه صورت نگرفته است.

معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی ادامه داد: در برنامه هفتم اجرای سالانه ۳۵۰ هزار هکتار سامانه‌های نوین آبیاری نیز جزء تکالیف وزارت جهاد کشاورزی آمده است که برای اجرای آن منابع مالی مناسب و الزامات آن باید فراهم شود.

او بر تحویل حجمی آب تاکید و بیان کرد: این موضوع جزو تکالیف قانونی وزارت نیرو است که تاکنون به طور کامل به آن عمل نشده است.

نیازی ادامه داد: حکمرانی آب با تولید و فروش آب دو موضوع متفاوت هستند که در یک مقوله نمی‌گنجند و از این رو ضرورت دارد همکاران ما در وزارت نیرو در این خصوص تدابیر لازم را بیاندیشند تا بهره‌برداران بخش کشاورزی هم بتوانند با انگیزه بهتر و بیشتر تولید محصولات کشاورزی کشور را ادامه دهند.

او با تاکید بر مکان‌محور کردن کلیه پروژه‌های بخش کشاورزی بخصوص در حوزه آب و خاک، گفت: اجرای این موضوع علاوه بر مباحث فنی، کمک شایانی در راستای حفظ و تضمین امنیت غذایی کشور خواهد کرد.

در این نشست حضوری- مجازی که قائم‌مقام موسسه پژوهش‌های برنامه‌ریزی، اقتصاد کشاورزی و توسعه روستایی، مدیرکل دفتر توسعه شبکه‌های آبیاری و زهکشی، مدیرکل دفتر امور خاک کشاورزی، روسای موسسه تحقیقات خاک و آب کشور و موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مشاور وزیر جهاد کشاورزی، معاون دفتر امور آب کشاورزی و کارشناسان موسسات تحقیقاتی نیز حضور داشتند، مشاور وزیر و مجری طرح سامانه‌های نوین آبیاری در خصوص حجم آب مورد نیاز بخش کشاورزی و مدیرکل دفتر امور اقتصادی سازمان تات در زمینه مبانی تدوین الگوی کشت گزارش‌هایی ارائه کردند و در ادامه نیز نقطه نظرات حاضرین مطرح شد.

بر اساس این گزارش، سلسله نشست‌های هم‌اندیشی علمی آب کشاورزی ایران با ۱۲ عنوان و موضوع مقرر شده ماهانه با حضور مدیران، متخصصان و صاحب‌نظران کشور در حوزه آب برگزار شود.

نظر شما