شناسهٔ خبر: 66633154 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

درنشست فراکسیون گام دوم انقلاب؛

طحان نظیف: انباشت قانون و قانونگذاری زیاد عامل برتری یک مجلس نیست

تهران- ایرنا- سخنگوی شورای نگهبان با بیان اینکه تورم قوانین امر ممدوحی نیست، بیان داشت: انباشت قانون و قانونگذاری زیاد وجه تمایز و برتری یک مجلس نیست.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار پارلمانی ایرنا، هادی طحان نظیف روز دوشنبه - ۲۴ اردیبهشت ماه - در نشست فراکسیون گام دوم مجلس شورای اسلامی در سخنانی گفت: در حوزه حقوق مجلس را به دو وظیفه قانونگذاری و نظارت می شناسیم و برای قضاوت درست در مورد عملکرد مجالس باید اقدامات مجالس در این دو حوزه بررسی شوند.

سخنگوی شورای نگهبان افزود: در حوزه قانونگذاری انباشت قانونگذاری زیاد است که وجه تمایز و برتری محسوب نمی شود و تورم قوانین امر ممدوحی نیست. بلکه گاهی اوقات قانونگذاری بیشتر سبب ابهام و تعارض بیشتر می شود و جامعه هدف به دلیل مواجه شدن با ابهام متوقف می شوند. بر همین اساس ما حقوقی های هیچگاه نمی گوییم که مجلسی که قانونگذاری بیشتری انجام داده، مجلس موفقی بوده است‌.

عضو حقوقدان و سخنگوی شورای نگهبان یادآور شد: برخی قوانین پیش از این تکرار شده و با تصویب دوباره و تاکید و تکرار آن قانون، به اجرا ختم نخواهد شد و باید در این حوزه آسیب شناسی شود و بهتر است نمایندگان ابتدا قوانین قبل را مطالعه کنند یا اینکه آسیب شناسی شود که اجرا یا قانون مشکلی وجود داشته است.

طحان نظیف ادامه داد: قانونگذاری خوب، از جایگاه نظارت خوب صورت می گیرد و این قانون مشکل را حل می کند. البته مخالف قانونگذاری نیستم ولی سال ها از این موضوع‌ها غفلت شده است. البته در ادوار قبل این چالش کمتر شده اما تا حد مطلوب فاصله داریم.

وی با تاکید بر دقت نماینده برای اینکه مصوبات خلاف قانون اساسی و اسناد بالادستی نباشد، گفت: نمایندگان باید نسبت به موضوع طرح‌ها اشراف داشته باشد که سبب نزدیک شدن به هدف مورد نظر خواهید شد. چرا که گاهی بین مجلس و شورا تا آنجا رفت و آمد مصوبات وجود دارد که دیگر آن قانون برای کشور اثرگذار نیست.

وی ادامه داد: درهای مجلس باید بر روی مراکز تخصصی و پژوهشی باز باشد تا با جامعیت تصمیم گذاری شود و قانون گذاری خوب با اقدام و فعالیت های کارشناسی متعدد امکان پذیر است. البته برخی قوانین با گذر زمان مصرف آنها به پایان می رسد ولی برخی از قوانین دائمی هستند که حتی به رغم رفتن نماینده آن قانون باقی می ماند.

سخنگوی شورای نگهبان نیازسنجی تقنینی را بسیار مهم دانست و گفت: برخی از موضوعات مهم است که امروز قانونگذاری برای آن انجام شود یا یک ماه و یک سال بعد نسبت به قانونگذاری درباره آن اقدام شود. چرا که قانونی برای اثر بخشی نیاز دارد امروز و در مدت زمان کم نهایی شود و تصویب آن ۲ ماه یا یک سال بعد کارآمدی لازم را نخواهد داشت. همچنین گاهی برخی موضوعات به خود مجلس ارتباط دارد و ضروری است نماینده در حوزه سیاست های کلی قانونگذاری توجه لازم را داشته باشد.

سخنگوی شورای نگهبان حرکت به سمت قوانین جامع را از مهم مسائل دانست و یادآور شد: پراکندگی قوانین در کشور وجود دارد که برخی از آنها قابل احصا نیستند. بلکه  باید در چارچوب قانون اساسی از پراکندگی قوانین جلوگیری کرد و قانون جامعی را مصوب کرد تا آن قانون کارآمدی لازم را ایفا کند.

طحان نظیف ادامه داد: به آثار مصوبه و تاثیرات اجرای قانون باید دقت شود. چرا که با تصویب قانون، کار مجلس تمام نمی شود بلکه کار تازه آغاز می شود. به عبارتی نوشتن قانون یک طرف موضوع است و نظارت و پیگیری بر اجرای قانون طرف مهم موضوع است که باید نماینده پیگیری کند. البته در کشور قوانین خوبی وجود دارد ولی اگر اجرا نمی شود باید نمایندگان پیگیری کنند.

وی بابیان اینکه کار مجلس انجام کارهای زیر بنایی است، خاطرنشان کرد: باید قدر سال های اول مجلس را دانست و تجربه نشان داده که تصویب قوانین به سال های پایانی گذاشته شود شاید به سرانجام نرسد.

سخنگوی شورای نگهبان همچنین درباره چرایی حضور نداشتن شورای نگهبان در زمان تدوین طرحی در مجلس گفت: ما اصرار داریم که شورا در مرحله اول تقنین حضور نداشته باشد چون به استقلال مجلس تاکید داریم و مجلس باید آگاهانه نسبت به موضوعی که ضرورت دارد به قانون تبدیل شود مصوبات لازم را داشته باشد.

وی در پایان تاکید کرد که مجلس باید به موقع از ابزارهای قانونی متعدد خود برای مسائل مختلف استفاده کند.

نظر شما