شناسهٔ خبر: 66629849 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: دانشجو | لینک خبر

وزیر نیرو در گفت‌وگو با دانشجو:

تابلو سبز بورس انرژی به کمک تولید برق تجدیدپذیر می‌آید

علی اکبر محرابیان گفت: مهم‌ترین کاری که باید در حوزه نیروگاه‌های تجدیدپذیر انجام می‌دادیم، ایجاد تقاضا برای ساخت نیروگاه بود که با تعیین نرخ و ایجاد تابلوی سبز، انجام شد.

صاحب‌خبر -

علی اکبر محرابیان وزیر نیرو در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجو درخصوص آخرین وضعیت نیروگاه‌های تجدیدپذیر کشور گفت: «مهم‌ترین کاری که باید در حوزه نیروگاه‌های تجدیدپذیر انجام می‌دادیم، ایجاد تقاضا برای ساخت نیروگاه بود که با تعیین نرخ و ایجاد تابلوی سبز، انجام شد.»

 

وی افزود: «در همین راستا، قانونگذار پیش‌بینی کرده است که بخشی از مصارف صنایع می‌بایست از طریق نیروگاه‌های تجدیدپذیر باشد. دولت نیز در شورای عالی انرژی مصوب کرده است که ۲۰ درصد مصارف آتی ادارات باید از طریق نیروگاه‌های تجدیدپذیر انجام شود.»

 

محرابیان اضافه کرد: «تابع این تقاضا، براساس مصوبات شورای عالی اقتصاد مجوز ۱۰ هزار مگاوات نیروگاه صادر شده و قرارداد آن‌ها منعقد شده است که بخش اندکی از آن به بهره‌برداری رسیده و بخش دیگر نیز در مسیر اجرا و بهره‌برداری است.»

بنابراین گزارش، ناترازی در صنعت برق ارتباط پیچیده‌ای با ناترازی در سایر حوزه‌ها مانند گاز دارد و کمبود هریک از این منابع تاثیر به‌سزایی در وضعیت تولید و مصرف دیگر انرژی‌ها دارد. به عنوان مثال با بالا رفتن مصرف گاز در فصول سرد سال، گازرسانی به نیروگاه‌ها کاهش می‌یابد و نیروگاه‌هایی که از این انرژی به عنوان سوخت اصلی استفاده می‌کنند، با کاهش تولید برق مواجه می‌شوند. به همین علت برخی از نیروگاه‌ها برای تامین سوخت مورد نیاز خود مجبور به استفاده از سوخت‌های جایگزین مانند مازوت می‌شوند که تاثیرات منفی اقتصادی و زیست‌محیطی بسیاری دارد؛ بنابراین با توجه به افزایش ناترازی گاز و ارتباط آن با ناترازی برق، ضروری است که اقداماتی جهت کاهش این وابستگی انجام شود تا با کاهش گازرسانی به صنعت برق، تولید و تامین این انرژی مهم به خطر نیفتد.

 

ساخت نیروگاه‌های تجدیدپذیر یکی از راهکار‌هایی است که می‌تواند وابستگی صنعت برق را نسبت به سوخت‌های فسیلی به ویژه گاز کاهش دهد. تولید برق در این نیروگاه‌ها از طریق انرژی‌های تجدیدپذیر مانند خورشید و باد صورت می‌گیرد، بنابراین نیاز نیروگاه‌ها به گاز را به مقدار قابل توجهی کاهش می‌دهد.

 

براساس مصوبات دولت سیزدهم، وزارت نیرو باید طی ۳ سال ۱۰ هزار مگاوات برق تجدیدپذیر تولید کند که از این مقدار هزار و ۱۸۷ مگاوات محقق شده و تا اوج مصرف سال جاری به ۱۵۰۰ مگاوات خواهد رسید.

از طرفی یکی از مشکلات مهم صنعت برق عدم تمایل بخش خصوصی برای سرمایه‌گذاری در ساخت نیروگاه تجدیدپذیر است.

 

با وجود نقش بی‌بدیل صنعت برق در صنایع و زندگی مردم، بخش خصوصی به دلیل قیمت پایین این انرژی، علاقه‌ای برای ورود به این صنعت ندارند. هزینه تولید شده هر کیلووات برق معادل ۳ هزار تومان است در حالی که همین مقدار با قیمت ۱۰۰ تومان در اختیار مصارف خانگی قرار می‌گیرد.

 

در همین راستا دولت سیزدهم با ایجاد تابلوی سبز در بازار بورس به دنبال ایجاد جذابیت برای سرمایه‌گذاران در این بخش بوده و تابلوی سبز با هدف ایجاد فضای عرضه و تقاضای مستقیم و مردمی سازی اقتصاد تجدیدپذیر در تاریخ اول خرداد ماه سال گذشته آغاز به فعالیت کرده است. طبق آخرین اخبار، میزان برق مبادله شده در تابلو سبز بورس انرژی تا پایان روز دوازدهم اردیبهشت ۵۷ میلیون و ۷۷۶ هزار کیلووات به ارزش ۱۶۵ میلیارد تومان بوده است.

نظر شما