بین الملل تابناک: هفتصد و نود و یکمین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
وزیر دفاع آلمان روز پنجشنبه اعلام کرد که این کشور ۳ سیستم موشک توپخانه هیمارس ساخت آمریکا را در اختیار اوکراین قرار خواهد داد.
وزیر دفاع آلمان در حین ورود به آمریکا عنوان کرد: میتوانم هماکنون تایید کنم که با در همکاری با ایالات متحده سه سیستم هیمارس در اختیار اوکراین قرار خواهیم داد.
معاون وزیر امور خارجه روسیه اعلام کرد: متخصصان روسی در پاسخ به اقدامات بیثباتکننده آمریکا برای استقرار سامانههای موشکی میانبرد و کوتاهبرد در مناطق مختلف جهان، به طور پیشگیرانه در حال برنامه ریزی ایجاد پایگاههایی برای استقرار موشکهایی از این نوع است.
سرگئی ریابکوف در این باره افزود: همانطور که بارها تاکید کردهایم، بدون تردید با ظهور سامانههای مشابه ساخت آمریکا در هر منطقه از جهان، سایتهایی را پیشبینی میکنیم و در وهله نخست، تمرکز ما بر روی اروپا، آسیا و اقیانوسیه خواهد بود.
این دیپلمات روس خاطرنشان کرد: استقرار سامانههای موشکی میانبرد و کوتاهبرد روسیه به گونهای صورت خواهد گرفت که بتوانیم به طور موثر با این تهدیدات جدید مقابله کنیم.
وزارت امور خارجه روسیه پیشتر اعلام کرده بود: مسکو حق پاسخ قاطعانه به استقرار موشکهای میانبرد و کوتاهبرد ساخت آمریکا در هر نقطه از جهان را برای خود محفوظ میداند که به معنای توقف اجرای پیمان منع موشکهای هستهای میانبرد است.
این وزارتخانه خاطرنشان کرد که ایالات متحده آشکارا مسیر استقرار سامانههای زمینی با موشکهای میانبرد و کوتاهبرد را که قبلاً بر اساس معاهده مربوطه ممنوع شده بود، در مناطق مختلف آغاز کرده است.
بنا بر بیانیه وزارت امور خارجه روسیه، مسکو در واکنش به اقدامات آمریکا، تولید سامانههای موشکی مشابه را آغاز میکند.
ایالات متحده در سال ۲۰۱۹ پس از ادعای اینکه مسکو پیمان منع موشکهای هستهای میانبرد را نقض کرده، رسماً از آن خارج شد.
ریابکوف پیش از این گفته بود: طرف روسی مدتهاست از زمانی که آمریکاییها مدعی ساخت موشک ۹M۷۲۹ از سوی روسیه شدند، حداکثر آمادگی خود را برای گفتوگو نشان داده است.
آمریکا، روسیه را متهم به استقرار موشک کروز زمین پایه ۹M۷۲۹ کرده و به همین دلیل از پیمان منع موشکهای هستهای میانبرد خارج شدند.
رئیسجمهور پیشین و معاون شورای امنیت روسیه امروز پنجشنبه گفت «تکمیل عملیات نظامی ویژه روسیه و نازیزدایی اوکراین» تنها اولین گام برای ایجاد معماری جدید در روابط بینالملل است.
«دیمیتری مدودف» معاون شورای امنیت روسیه که سابقا رئیسجمهور و نخستوزیر این کشور هم بوده، مقالهای را تحت عنوان « آنگلوساکسونها فاشیسم را رواج دادند» نوشت و توسط شورای امنیت روسیه و حزب «روسیه متحد» منتشر شد.
طبق گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، مدودف در این مقاله نوشته است: «تکمیل عملیات نظامی ویژه و نازیزدایی... تنها گام اول، اما بسیار مهم در راه طولانی و دشوار به سوی معماری جدید روابط بینالملل است.»
مدودف افزود: نه تنها رهبران کنونی اوکراین، بلکه حامیان رژیم کییف باید پس از عملیات نظامی با عدالت مواجه شود.
معاون شورای امنیت روسیه در قسمت دیگری از این مقاله تاکید کرد: «قدرتهای بزرگ غربی در حال جنگ ترکیبی علیه ما هستند. آنها محاصرهها و تحریمهایی را اعمال میکنند و میلیاردها دلار برای خرید سلاح به نئونازیها اختصاص میدهند. آنها تحریکات و حملات تروریستی خونین بی سابقهای را ترتیب میدهند که به دست افراد شرور انجام شده است. در واقع، واشنگتن و بروکسل امروز با بدبینی و وسعت بیشتری نسبت به هیتلر و همکارانش در دهههای ۱۹۳۰ و ۱۹۴۰ رفتار میکند.»
به گفته مدودف، نئونازیها میخواهند روسیه را از نقشه جهان «حذف کنند.»
دبیرکل ناتو اعلام کرد این سازمان هیچ برنامهای برای اعزام سرباز به اوکراین ندارد.
ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو افزود که این اتحاد قصد ندارد مستقیماً در درگیری اوکراین شرکت کند.
به گزارش اسپوتنیک، استولتنبرگ به روزنامه ایتالیایی ریپوبلیکا گفت: ناتو هیچ برنامهای برای استقرار نیرو در اوکراین ندارد.
رئیس ناتو همچنین گفت که اوکراینیها از ناتو نیرو درخواست نکردهاند، اما پشتیبانی بیشتر، مهمات و توپخانه تهاجمی چیزی است که آنها میخواهند.
وی تاکید کرد: ناتو برنامهای برای درگیر شدن مستقیم در جنگ اوکراین ندارد.
رئیسجمهور روسیه امروز پنجشنبه گفت بلاروس در مرحله دوم رزمایشهای تاکتیکی با استفاده از تسلیحات هستهای غیراستراتژیک، به روسیه ملحق خواهد شد و وزارتخانههای دفاع هر دو کشور چنین دستورالعملهایی را دریافت کردهاند.
«ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه تاکید کرد که او به بلاروس پیشنهاد داده تا در این رزمایشها شرکت کند زیرا مینسک میزبان تسلیحات هستهای غیراستراتژیک در خاک خود است.
طبق گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، رئیسجمهور روسیه افزود: «این بار این رزمایش در سه مرحله برگزار میشود. در مرحله دوم، همکاران بلاروسی به اقدامات مشترک ما ملحق خواهند شد و دستورالعملهای مربوطه به وزارتخانههای دفاع و ستاد کل داده شده است.»
ولادیمیر پوتین همچنین خاطرنشان کرد که در تاریخ ۶ مه (۱۷ اردیبهشت) با «سرگئی شویگو» وزیر دفاع روسیه گفتوگو کرده و در ۸ مه هم با «الکساندر لوکاشنکو» رئیسجمهور بلاروس در این خصوص صحبت و رایزنی کرده است.
در همین حال، لوکاشنکو به خبرنگاران گفت که مسکو و مینسک تصمیم گرفتهاند در رزمایشهای هستهای غیراستراتژیک «همگام» شوند و «مرحله دوم و سوم» را با هم برگزار کنند.
خبرگزاری رویترز پیشتر به نقل از وزارت دفاع روسیه گزارش داد: «این رزمایش به دستور ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه انجام میشود و در آن آمادگی نیروها و توانمندیهای هستهای غیراستراتژیک برای اجرای ماموریتهای رزمی سنجیده میشود.»
وزارت دفاع روسیه همچنین اعلام کرد این رزمایش شامل تمرین آمادهسازی و استقرار تسلیحات غیراستراتژیک به منظور استفاده از آنها خواهد بود و یگانهای موشکی منطقه نظامی جنوب و نیروی دریایی نیز در آن شرکت خواهند کرد.
«آناتولی آنتونوف» سفیر روسیه در آمریکا هم روز سهشنبه گفت تصمیم روسیه برای انجام رزمایشهای تاکتیکی با استفاده از تسلیحات هستهای غیراستراتژیک، «پاسخی قاطع به سیاستهای بیشرمانه و تهاجمی» غرب است که تهدیدات امنیتی برای روسیه و شهروندانش ایجاد میکند.
فرمان آماده باش نیروهای هسته ای و راهبردی روسیه توسط پوتین در رژه روز پیروزی
رئیس جمهور روسیه با یادآوری اینکه نیروهای راهبردی این کشور همیشه در حالت آماده باش هستند، گفت: مسکو هر کاری برای جلوگیری از جنگ جهانی انجام خواهد داد، اما اجازه نخواهد داد کسی آن را تهدید کند.
ولادیمیر پوتین پنجشنبه ۹ مه ۲۰۲۴ همزمان با ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ در سخنانی در آیین گرامیداشت هفتاد و نهمین سالگرد پیروزی بر آلمان نازی در جنگ جهانی دوم در میدان سرخ مسکو افزود: غرب دوست دارد درسهای جنگ جهانی دوم را فراموش کند اما روسیه به یاد دارد که سرنوشت بشریت در نبردهای خونین از مورمانسک تا قفقاز و کریمه رقم خورد.
وی گفت: با این وجود، روسیه هرگز اهمیت جبهه دوم و کمک همپیمانان را کمرنگ نکرده است.
رئیسجمهور روسیه از ۹ مه روز پیروزی به عنوان یکی از جشنهای ملی و مقدس روسها یاد کرد و این مناسبت را به آنها تبریک گفت.
پوتین خطاب به مردم روسیه گفت: ما به پدران و پدربزرگ ها و اجداد خود احترام می گذاریم، آنها از سرزمین مادری خود دفاع کردند و نازیسم را درهم شکستند، مردم اروپا را آزاد کردند و به اوج شجاعت نظامی و کاری رسیدند.
به گفته وی، بدخواهی و تمسخر تاریخ، بخشی از سیاست کلی نخبگان غربی برای تحریک هرچه بیشتر درگیریهای منطقه ای، خصومت بین قومی و مذهبی و مهار مراکز مستقل و مستقل توسعه جهانی است.
وی تصریح کرد: ما ادعاهای انحصاری بودن هر دولت یا اتحادی را رد می کنیم. ما می دانیم که زیادهروی در چنین جاه طلبیهایی به چه چیزی منجر می شود.
وی تاکید کرد: آنها در تلاشند تا حقیقت جنگ جهانی دوم را تحریف کنند. آنها یادبودهای مبارزان علیه نازیسم را تخریب و خائنان و همدستان نازیها را ارج مینهند.
رئیس جمهور روسیه اظهار کرد: ما به شجاعت تمام سربازان ائتلاف ضد هیتلر، اعضای مقاومت، مبارزان زیرزمینی و پارتیزان ها ارج می نهیم. هرگز مبارزه مشترک و سنت های الهام بخش اتحاد خود را فراموش نخواهیم کرد.
پوتین با اشاره به اینکه این آیین همزمان با اجرای عملیات نظامی ویژه روسیه در اوکراین برپا شده است، گفت: همه شرکت کنندگان عملیات ویژه نظامی به ویژه افرادی که در خط مقدم هستند، قهرمانان ما هستند. استقامت و ایثار و فداکاری شما را تحسین می کنیم. تمام روسیه با شماست و کهنه سربازان ما به شما ایمان دارند.
آیین گرامیداشت هفتاد و نهمین سالگرد پیروزی نیروهای ارتش سرخ شوروی بر آلمان نازی در جنگ جهانی دوم روز پنجشنبه ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ با رژه نظامیان روسیه در میدان سرخ مسکو برگزار شد.
روسای جمهوری بلاروس، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان، ترکمنستان، ازبکستان، کوبا، لائوس و گینه بیسائو به دعوت همتای روس خود در این آیین حضور داشتند.
اردوغان: مذاکرات صلح در اوکراین بدون حضور روسیه راه به جایی نمیبرد
«رجب طیب اردوغان» رئیس جمهوری ترکیه بامداد پنجشنبه با انتقاد از طرحهای صلح مطرح شده درباره اوکراین گفت: ابتکارات صلح بدون حضور روسیه راه به جایی نمی برد.
اردوغان این سخنان را در آنکارا و در دیدار با رئیس اداره امنیت ملی لهستان و مشاور امنیت ملی رومانی بیان کرده است.
وی با بیان اینکه هیچ پیشرفتی در رسیدن به توافق صلح در جنگ اوکراین حاصل نشده، گفت که دو طرف درگیری، باید شانسی برای خروج از این جنگ را داشته باشند.
این درحالی است که «دیمیتری پسکوف» سخنگوی کرملین اوایل فروردین ماه سال جاری در مورد برگزاری هرگونه نشست جهانی صلح درباره اوکراین که روسیه را نادیده بگیرد هشدار داد و آن را محکوم به شکست دانست.
ولودیمیر زلنسکی رئیسجمهوری اوکراین نیز پیشتر برگزاری نشست صلح بینالمللی را خواستار شده بود. در همین راستا سوئیس اوایل سال جاری اعلام کرد میزبان این نشست خواهد بود و در حال بررسی تاریخ و جزئیات آن است.
ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه، قبلاً طرح صلح اوکراین مبتنی بر خروج نیروهای روسی از کریمه و احیای مرزهای سال ۱۹۹۱ کییف را غیرقابل اجرا خوانده است.
گروسی: نگران رزمایش هستهای روسیه هستیم
رافائل گروسی مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی گفت که این نهاد نگران رزمایش هستهای روسیه است و آن را رصد میکند.
گروسی چهارشنبه به سی.ان.ان گفت: اگر چه آژانس مسئولیت مستقیمی در این باره ندارد اما ما عمیقا نگران هستیم.
وی افزود: ما معتقدیم که این رزمایش به پیچیدگی اوضاع دامن میزند و بر این باوریم که تسلیحات هستهای جایی در این مناقشه (اوکراین) و هیچ مناقشه دیگری ندارد.
گروسی اظهار کرد: ما بسیار مراقب هستیم زیرا وقتی چنین تحولاتی رخ میدهد تنشها در ارتباط با نیروگاه برق هستهای زاپوریژیا افزایش پیدا میکند. وقتی وضعیتی در ارتباط با این نیروگاه مطرح میشود، ما مسئولیتهایی داریم.
وزارت دفاع روسیه اعلام کرده که آمادگی برای برگزاری رزمایشهای هستهای را آغاز کرده و واحدهای موشکی و دریایی استفاده از تسلیحات هستهای غیرراهبردی را تمرین میکنند.
این وزارتخانه افزود که این رزمایش در واکنش به اظهارات تحریکآمیز و تهدیدهای مقامهای غربی برگزار میشود.
همچنین ماریا زاخارووا سخنگوی وزارت خارجه روسیه شنبه گفت که رزمایشهای چهارماهه ناتو در نزدیکی مرزهای روسیه ثابت میکند که این ائتلاف نظامی برای درگیری احتمالی با مسکو آماده میشود.
وی در بیانیهای اعلام کرد: در حال حاضر، بزرگترین رزمایش ناتو بعد از جنگ سرد، در نزدیکی مرزهای روسیه در حال برگزاری است. در سناریوی آنها، اقدامات ناتو علیه روسیه با استفاده از تمام ابزارها از جمله تسلیحات متعارف و ترکیبی، در حال تمرین است.
وی تاکید کرد: باید قبول کنیم که ناتو با جدیت در حال آماده شدن برای مناقشه احتمالی با ماست.
داغ شدن دوباره بحران اوکراین پس از حدود یکسال رکود
«عبدالباری عطوان» تحلیلگر امور بین الملل با اشاره به داغ شدن جبهه اوکراین، به روند تحولات آن پرداخت و نوشت که بحران این کشور پس از قریب به یکسال رکود، دوباره داغ شده است.
عطوان در رای الیوم نوشت: اوضاع در جبهه های جنگ در اوکراین پس از دو سال و سه ماه از شروع جنگ، شاهد پیشروی های چشمگیر روسیه و شکست اوکراین در بازپس گیری مناطقی است که روس ها در جنوب شرق این کشور در کنار شبه جزیره کریمه بر آن مسلط شدهاند.
وی افزود: درگیر شدن آمریکا و غرب در جنگ غزه در کنار رژیم اسرائیل نقش مهمی در شکست های اوکراین داشته است. آمریکا و غرب دهها میلیارد و هزاران تن سلاح و مهمات و تجهیزات نظامی به این رژیم داده اند؛ موضوعی که سبب شده تا ولودیمیر زلنسکی رئیسجمهوری اوکراین به خاطر این حمایت بی دریغ و گسترده غرب از رژیم صهیونیستی ناخرسند باشد.
این تحلیلگر امور بین الملل ادامه داد: پس از گذشت دو سال از جنگ اوکراین، هر آنچه که آمریکا روی آن حساب باز کرده بود، درست از آب درنیامد، نه روسیه از نظر اقتصادی دچار فروپاشی شده و نه نافرمانی و کودتا در ارتش این کشور برای براندازی ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه رخ داده است. غرب هم اکنون همانطور که الکساندر نازاروف تحلیلگر مشهور روسی در مقاله اخیر خود گفت، دو راه بیشتر پیش رو ندارد؛
نخست، اینکه به شکست در اوکراین اذعان و پرچم تسلیم را بالا ببرد.
دوم، اینکه وارد جنگ تمام عیار به فرماندهی ناتو علیه روسیه شود که این احتمال به کارگیری تسلیحات هسته ای، تاکتیکی یا راهبردی را افزایش میدهد، به ویژه که دیمیتری مدودف معاون رئیس شورای امنیت ملی روسیه چند روز قبل تهدید کرد که کشورش اگر در معرض هر حمله غربی از سوی پیمان ناتو یا محور آنگلوساکسون قرار بگیرد، به تسلیحات هسته ای روی خواهد آورد.
عطوان نوشت: بحران اوکراین پس از قریب به یکسال رکود، دوباره داغ شده و پیش بینی می شود که این تحول به دست پوتین در مرحله آتی پس از پیروزی بزرگش در انتخابات ریاست جمهوری رخ دهد، بعید نیست که تیر نخست را در سایه بحران های داخلی بغرنج جبهه داخلی آمریکا و رسیدن این کشور به لبه پرتگاه جنگ داخلی پس از انقلاب دانشجویی همبستگی با شهدا در جنگ غزه و محکومیت جنگ کشتار و نسل کشی رژیم اشغالگر اسرائیل، شلیک کند.
نظر شما