شناسهٔ خبر: 66483361 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: باشگاه خبرنگاران جوان | لینک خبر

باشگاه خبرنگاران جوان گزارش می دهد؛

نرخ ۱۳ درصدی ناباروری لرستان در سال ۱۴۰۲ / ۷ تولد نوزاد زنده در مراکز نفس

روز جهانی ماما با هدف بزرگداشت ماما وآگاهی دادن درخصوص اهمیت کارمامایی برگزار می‌گردد؛ و پنجـم مـاه می، از سـوی سازمـان بهداشت جهانی و کنفدراسیون بین المللی مامایی به نام «روز جهانی ماما» نام گذاری شده است.

صاحب‌خبر -

در لحظات حساس، لحظاتی که یک مادر درد می‌کشد، لحظاتی که دو خانواده چشم انتظار جگر گوشه‌شان هستند، لحظاتی پر استرس که برای مادر به کندی سپری می‌شود، او هست، با آرامش، نشاط و امید در کنار مادر جای می‌گیرد و مانند تکیه گاهی فولادین به او آرامش می‌دهد.

کاشتن لبخند در چهره یک زن و مرد و رقم زدن یک زندگی جدید به بند بند انگشتان آنها وابسته است، در آخرین لحظات با قلبی مضطرب، چشمانی خسته و لب‌هایی ملتمس نوزادی را به دنیا می‌آورد که طنین یک زندگی تازه را نوید می‌دهد.

این اتفاق خیلی دور نیست، کمی آن طرف تر، در بیمارستانی از این شهر بار‌ها و بار‌ها این معجزه شیرین رخ داده است و می‌دهد، معجزه‌ای که راز آفرینش را تداعی می‌کند.

شاید برای ما که از دور شاهد ماجرا بوده و فقط شنونده هستیم، چندان قابل لمس نباشد، اما آنها لحظات خوب تولد یک معجزه الهی را با چشم خود می‌بینند و از حس و حال غیر قابل وصف آن برایمان می‌گویند.

ماما و نقش در سلامت

نقش ماما در تامین سلامت بانوان و نوزادان 
فریده بازگیر رییس گروه سلامت مادران و ماما در لرستان گفت: ماما‌ها از یک سو با ایفای نقش محوری خود در تامین سلامت بانوان و نوزادان و از سوی دیگر بازوی پرتوان در نظام سلامت هستند، بدون همکاری ارزشمند و دلسوزانه آنها، مسیر اعتلای سلامت مادر و نوزاد طی نخواهد شد. 

وی افزود: نقش تخصصی ماما‌ها شامل موارد مراقبت‌های دوران بارداری، از قبل بارداری تا بعد از زایمان، انجام معاینات و آزمایش‌های لازم، آموزش بهداشت و تغذیه به مادران باردار، کمک به مادر در زایمان طبیعی، مراقبت از مادر و نوزاد بعد از زایمان، انجام معاینات زنان و تشخیص بیماری‌های زنان است. 

رییس گروه سلامت مادران و ماما در لرستان اظهار کرد: ماما در توسعه هر کشوری مطلب و موضوعی که تاثیر به سزایی خواهد داشت دو بال آموزش و بهداشت است. درواقع از آنجا که ارائه خدمات بهتر منوط به انجام کار تیمی است؛ لذا ماما در کنار متخصص زنان، متخصص اطفال، روانشناسان و مددکار اجتماعی نقش موثرتری خواهند داشت. ماما با کسی که رؤیای مادر شدن در دل پرورانده هم مسیر می‌شود.

وی تاکید کرد: خدمات روحی و روانی ماما‌ها به مادران باردار در حیطه ناباروری، زمانی که درمان ناباروری با همه نگرانی‌هایش آغاز می‌شود، ماما با کسی که رؤیای مادر شدن در دل پرورانده هم مسیر می‌شود تا این رؤیا رنگ واقعیت بگیرد. نقش مشاوره‌ای و همراهی ماما در این سفر بسیار نقش برجسته‌ای است. مراجعان ناباروری، بیش از حمایت درمانی و پزشکی، نیازمند حمایت روانی هستند. در این بین ماما در کنار سایر اعضای تیم درمان نقش مهمی را ایفا می‌کند.

ماما و مادران و نوزادان

نرخ  ۱۳ درصدی ناباروری استان لرستان در سال ۱۴۰۲

فریده بازگیر گفت: تعداد کل ماما‌های شاغل در سیستم بهداشتی و درمانی کشور تقریبا ۴۶ هزار و ۸۸۷ نفر می‌باشند. 
بازگیر با اشاره به کاهش تولد در کشور ادامه داد: میزان تولد در کشور در سال ۱۴۰۱، ۱۱۴۳۵۶۶ مورد و در سال ۱۴۰۲، ۱۱۱۲۱۹۸ نوزاد بوده است.
رییس گروه سلامت مادران و ماما در لرستان نرخ ناباروری کشور در یک سال گذشته ۲۰ درصد اعلام کرد و ادامه داد: میزان ناباروری در استان لرستان طی یک سال گذشته ۱۳ درصد بوده و کمتر از میانگین کشوری است.

فعالیت ۱۲ مرکز طرح نفس در لرستان 

لیلا شریعتی مسئول برنامه جوانی جمعیت دانشگاه علوم پزشکی لرستان گفت: مرکز نفس تا پایان سال ۱۴۰۲ تعداد ۱۳۹ نفر مراجعه کننده در کل استان لرستان داشته و از این تعداد ۱۳۲ نفر از سقط منصرف شده و تا پایان سال ۷ تولد نوزاد زنده از تعداد ۱۳۲ نفر داشته ایم.

شریعتی افزود: با اجرای طرح نفس در استان لرستان از ۲۸ مرداد ماه ۱۴۰۲ و افتتاح اولین مرکز نفس در بیمارستان خیریه عسلیان خرم آباد، هم اکنون شاهد افتتاح و فعالیت ۱۲ مرکز طرح نفس در سطح استان هستیم؛ که با حضور یک نفر کارشناس مامایی و یک نفر کارشناس روانشناسی در هر مرکز، فعالیت می‌کنند.

وی اظهار کرد: مرکز نفس (نجات فرزندان سقط) با هدف پیشگیری و آگاهی‌بخشی به عموم مردم در زمینه‌ی خطرات و مشکلات ناشی از سقط جنین بنا شده است.

نرخ  ۱۳ درصدی ناباروری استان لرستان در سال ۱۴۰۲
مسئول برنامه جوانی جمعیت دانشگاه علوم پزشکی لرستان در پایان گفت: این مرکز مردم‌نهاد از طریق شناسایی و ارتباط موثر با مادران بارداری که به دلایل و معظلات مختلفِ اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و ... تصمیم به سقط جنین دارند و حمایت همه‌جانبه توسط کارشناسان مجرب و متعهد از این افراد، در جهت پیشگیری از عمل سقط که سنگ بنای طرح فرزندآوری و جوانی جمعیت می‌باشد اقدام خواهد کرد.

گزارش/رضوان پاک منش