با عبور اعتراضات ضد اسرائیلی دانشگاههای امریکا از روز دهم، شمار دستگیرشدگان از هزار و ۱۰۰ نفر هم گذشت، آنهم در شرایطی که به نظر میرسد اعتراضات شدت بیشتری گرفته است. دونالد ترامپ هدف اعتراضات را «انحراف توجهها از مسئله مهاجرت در مرز مکزیک» خوانده و شهردار نیویورک هم گفته که «این وضعیت باید همین حالا تمام شود» و آن را محصول «دخالت فتنهگران بیرونی» خوانده است.
سیانان دیروز به نقل از یک مقام انتظامی گزارش داد که حدود ۲۳۰ نفر در تجمعات اعتراضی دانشجویان دانشگاه کلمبیا در نیویورک، در روز ۳۰ آوریل (سهشنبه) دستگیر شدند. در حالی که شمار دستگیرشدگان تا روز دوشنبه به حدود ۹۰۰ نفر رسیده بود، برآوردها این است که حالا بیش از هزار و ۱۰۰ نفر طی ۱۰ روز اعتراضات ضداسرائیلی در دانشگاههای امریکا دستگیر شدهاند. تصور اولیه این بود که جرقه اعتراضات که از دوشنبه هفته قبل در دانشگاه کلمبیا زده شد، فروکش کند، ولی ظاهراً نوع برخورد مقامهای امنیتی در داخل و بیرون دانشگاهها، دستکم تا الان منجر به گسترش آن شده است. حمله حامیان اسرائیل به معترضان نیز به تنشها دامن زده است. گروهی از حامیان رژیم صهیونیستی روز سهشنبه در محوطه دانشگاه یوسیالای (UCLA) لسآنجلس، به چادرهای دانشجویان حامی فلسطین یورش بردند که به درگیری طرفین به مدت چند ساعت منجر شد که به مداخله پلیس کشیده شد. از شمار زخمیها در این درگیری گزارشی منتشر نشده ولی «مری اوساکو» از مقامات ارشد UCLA، با اشاره به درگیری روز سهشنبه به روزنامه دیلیبروین گفت: «امشب اعمال خشونتآمیز وحشتناکی در اردوگاه رخ داد و ما بلافاصله با مجری قانون برای حمایت متقابل تماس گرفتیم.» به علاوه، دستیابی به برخی نتایج هرچند محدود در برخی دانشگاهها، تمایل دانشجویان را برای تشدید اعتراضات ضداسرائیلی افزایش داده است. دانشگاه براون روز سهشنبه با دانشجویان معترض به توافقی دست یافت که به موجب آن، این دانشگاه منافع خود را از اسرائیل خارج میکند و در ازای این توافق، دانشجویان نیز به اعتراضات خود پایان دادند. به این ترتیب، این دانشگاه به اولین دانشگاه امریکا بدل شد که شرکت وابسته به خود را از اسرائیل خارج میکند. کریستینا پکسون، رئیس دانشگاه براون گفت: «دانشجویان موافقت کردهاند که اعتراضات خود را پایان دهند و اردوگاه خود را تا ساعت ۵ بعدازظهر پاکسازی کنند.» بر اساس گزارش تایمز اسرائیل، قرار است پنج دانشجو دعوت شوند تا در ملاقات با پنج عضو شرکت دانشگاه براون استدلالهای خود را درباره «شرکتهای فعال و سودجو از نسلکشی در غزه» ارائه کنند.
تداوم برخورد خشن
دانشگاه کارولینای شمالی که طی روزهای گذشته شاهد اعتراضات ضداسرائیلی بوده، عصر سهشنبه شاهد برخورد خشونتبار پلیس با معترضان بود. پلیس ابتدا سحرگاه روز سهشنبه به دانشجویان معترض ۳۰ دقیقه وقت داد تا محل اعتراض را ترک کنند که در درگیری آنها با پلیس ۳۰ نفر دستگیر شدند. با وجود موفقیت پلیس در پاکسازی محوطه دانشگاه، معترضان ظهر سهشنبه مجدداً دست به اعتراض زدند که با ورود گروهی از حامیان رژیم صهیونیستی، اعتراضات به خشونت کشیده شد. پلیس برای مقابله با معترضان ضداسرائیلی از اسپری فلفل، گاز اشکآور و باتوم استفاده کرد و صحنههای خشونتآمیزی در این دانشگاه به وقوع پیوست. معترضان همچنین در مقطعی از درگیری، پرچم امریکا را پایین آورده و پرچم فلسطین را جایگزین آن کردند. دانشگاه کلمبیا نیز روز سهشنبه به صحنه درگیری مجدد پلیس با معترضان به جنگ غزه تبدیل شد. درگیریها پس از آن به وقوع پیوست که رئیس دانشگاه «کلمبیا» در شهر نیویورک امریکا اعلام کرد دیگر راهی برای تضمین امنیت و برقراری نظم در پردیس این دانشگاه وجود ندارد و صدها تن از مأموران پلیس نیویورک برای کمک فراخوانده شدند و دانشجویان را سرکوب کردند. بر اساس گزارش آسوشیتدپرس، پلیس با حمله به ساختمان «همیلتون» واقع در دانشگاه کلمبیا که دانشجویان حامی فلسطین در آنجا تحصن کرده بودند، ضمن بیرون کردن دانشجویان معترض و تخلیه ساختمان، آنها را دستگیر کرد. براساس ویدئوی منتشر شده، دهها تن از مأموران از پنجره ورودی ساختمان محل تجمع وارد شده و دیگر مأموران از روی خودروهای پارک شده در کنار ساختمان وارد شدند.
توطئه چادرهای سبز رنگ؟!
گسترش اعتراضات در دانشگاههای امریکا، منجر به ادعاهای کمسابقه درباره مداخله خارجی شده است. «اریک آدامز» شهردار نیویورک، جایی که یکی از پرتعدادترین اعتراضات را داشته، با هشدار به معترضان گفت: «دانشجویانی که در محوطه دانشگاه چادر زده و تحصن کردهاند، باید فوراً محوطه را ترک کنند.» او به والدین دانشجویان توصیه کرد فرزندان خود را مجاب به این کار کنند و مدعی شد که «بازیگران خارجی» اعتراضات حمایت از فلسطین را «هدایت» میکنند! آدامز مدعی شد: «روزهاست که گفتهام آنچه باید اعتراضات صلحآمیز باشد، با دخالت فتنهگران بیرونی، منحرف شده است!» شهردار نیویورک گفته که «ما با همکاری پلیس با کسانی که اسلام رادیکال را گسترش میدادند مقابله کردیم» و تأکید کرده که صدها نفر را در دانشگاه کلمبیا دستگیر کرده است. دونالد ترامپ، رئیسجمهور پیشین امریکا هم اعتراضات دانشگاههای امریکا را «هرج و مرج در کالج»ها تعبیر کرده که به گفته او «چپ رادیکال» باعث آن میشود «تمرکز» را از مرزهای مکزیک (مهاجرین) منحرف کند. اودر Truth Social نوشت: «آیا فکر میکنید دیوانههای چپ رادیکال که همه هرج و مرج را در کالجها و دانشگاههای ما ایجاد میکنند، این کار را انجام میدهند تا تمرکز را از مرز جنوبی ما دور کنند، جایی که میلیونها نفر، که بسیاری از آنها از زندانها و مؤسسات روانی هستند، به کشور ما سرازیر میشوند؟» ترامپ افزود: «جو خوابآلود کجاست؟ او در حال خواب است، آنجاست!» پیشتر دستراستیهای امریکا ادعا کرده بودند که جورج سوروس، میلیاردر مجارستانی یا برخی از سازمانهای مخرب شرور، به تأمین مالی اعتراضات دانشگاههای امریکا کمک میکنند. نشریه آنلاین
Hell Gate NYC با اشاره به اینکه چادرهای سبزرنگی که در پردیس دانشگاه نیویورک استفاده میشود با قیمتی کمتر از ۱۵ دلار فروخته میشوند و همین چادرها در اردوگاه کلمبیا نیز قابلمشاهدهاند، آن را نشانه یک توطئه سازمانیافته خواند. در فیس بوک، دهها حساب کاربری که اغلب حامیان اسرائیل هستند، در یک جمله مشترک با عنوان «چیزی عجیب در مورد چادرهای پردیس دانشگاه»، همین تئوری توطئه را تقویت کردهاند. در یک پست فیسبوک نوشته شده: «تقریباً همه چادرها یکسان هستند؛ طراحی یکسان، اندازه یکسان. من میدانم که دانشجویان کالج آنقدرها ثروتمند یا هماهنگ نیستند.» این فرضیه حتی در شبکه دستراستی شبکه فاکسنیوز نیز تکرار شد، جایی که مجری برنامه برت بایر ادعای چادرهای یکدست را تکرار کرد.
جوناس دو، سردبیر مجله دانشجویی کلمبیا، در گفتگو با سیانان این تئوری را زیر سؤال برده و گفته که اعتراضات در محوطه دانشگاه بدون توجه به هرگونه دخالت خارجی، از سوی دانشجویان تقویت میشود. این سردبیر کلمبیا سانندال هرچند احتمال ورود معترضان از خارج دانشگاه را منتفی ندانسته و گفته «سخت است که بگوییم» کسانی که از سالن همیلتون کلمبیا دستگیر شدهاند دانشجو بودهاند یا خارج از خارج هستند، ولی تأکید کرده که تعداد زیادی از دانشجویان کلمبیا در سالن همیلتون حضور داشتند. او معتقد است: «دست آخر، این هنوز یک جنبش دانشجویی است. بدون تشکلهای دانشجویی، وضع به این حد نمیرسید.»
منبع: روزنامه جوان
نظر شما