شناسهٔ خبر: 66433955 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: نامه‌نیوز | لینک خبر

«نامه‌نیوز» گزارش می‌دهد

دعوای دولت و مرکز پژوهش‌ها بالا گرفت

دولت و مرکز پژوهش‌های مجلس این روزها و در سطح رسانه‌ها درگیری یک رویارویی جدی هستند.

صاحب‌خبر -
پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز (namehnews.com) :

نامه نیوز - دولت و مرکز پژوهش‌های مجلس این روزها و در سطح رسانه‌ها درگیری یک رویارویی جدی هستند. گویا گزارش اخیر مرکز پژوهش‌ها خوشایند دولت دولت نبوده است. پاسخ تند رسانه دولت نیز از سوی رسانه رسمی مجلس بی‌جواب نمانده و در همین راستا شاهد یک بگومگو قابل تامل میان رسانه‌های دو قوه مجریه و مقننه هستیم.

روزنامه دولت که گویا از عملکرد مرکز پژوهش‌های مجلس دل پری داشته، در روزهای گذشته این نهاد مهم را به باد انتقاد گرفت. این انتقاد اما با سکوت مجلسی‌ها همراه نشد. شاهد آنکه خبرگزاری خانه ملت نوشت: «حتی یک نفر در رسانه‌های دولت گزارش مرکز پژوهش های مجلس را نخوانده است».

رسانه رسمی مجلس در یادداشتی نوشت: خبرگزاری ایرنا در اقدام اخیر خود حتی پا را فراتر نهاده و هدف اصلی خود از این رویکرد را عیان کرده است، یعنی تلاش برای دخالت در فرایند انتخاب رئیس مجلس.

خانه ملت، خبرگزاری رسمی مجلس در پاسخ به حمله خبرگزاری دولت به گزارش مرکز پژوهش های مجلس نوشت: «طی هفته‌های اخیر و پس از انتشار گزارش‌های مرکز پژوهش‌های مجلس در حوزه‌های مختلف، برخی رسانه‌های داخلی تیترهایی بی‌دقت از این گزارش‌ها استخراج کردند و گاه رسانه‌های معاند برداشت‌هایی مغرضانه از آن را ارائه کردند. پس از بازنشر این مطالب در فضای رسانه‌ای، رسانه‌های دولت، همچون ایرنا و ایسنا، سرآسیمه و آشفته به‌جای توجه به اصل گزارش و داشتن رویکرد حل مسئله، حمله به مرکز پژوهش‌های مجلس را در دستور کار خود قرار دادند».

رسانه مجلس انتشار دو گزارش با عناوین "بررسی مفهوم هزینه‌های کمرشکن سلامت" و گزارشی در خصوص "وضعیت گردشگری در کشور" را مثال زد و نوشت: این گزارش‌ها که دستمایه خبرسازی برخی رسانه‌ها شد، باعث عصبانیت وزاتخانه های مرتبط و بهانه هجمه رسانه های دولت از جمله ایسنا و ایرنا به این مرکز شد اما با نگاه به آمار استنادشده در این گزارش نشان می‌داد دورۀ مورد مطالعه هر دو گزارش مربوط به قبل از سال ۱۴۰۰ است و عملکرد هر دو حوزه در دولت قبل بررسی شده است. حتی آمار و مستندات این گزارش نیز از دل آمار مرکز ملی آمار ایران که مرکزی ذیل سازمان برنامه و بودجه و معاونت ریاست جمهوری است استخراج شده است این نشان می‌دهد یک نفر در رسانه‌های دولت حتی صفحۀ چکیدۀ این گزارش را نخوانده است تا پس از آن دست‌به‌قلم شود و علیه مرکز پژوهش‌ها بنویسد».

خبرگزاری خانه ملت در ادامه پاسخ خود آورده که «خبرگزاری ایرنا نیز در رویکرد سیاسی خود تیترخوانی را به خوانش دقیق گزارش ترجیح داده و نوشته است مرکز پژوهش ها به محلی برای تهیۀ گزارش‌های منفی علیه کشور تبدیل شده است. درحالی‌که نگاهی به گزارش‌های این مرکز نشان از توجه به نقاط و اقدامات مثبت دولت دارد و اگر نقدی صورت گرفته، راهکارهایی برای رفع آن‌ها پیشنهاد شده است. همانطور که تاکنون بیش از ۶۰۰ نامۀ راهبردی برمبنای همین گزارش‌ها به دولت ارسال و راهکارهایی برای رفع مشکلات ارائه شده است. سئوال این است اگر تاب و تحمل نقد کارشناسانه هم در دولت وجود ندارد، پس اساساً چگونه باید متوجه مشکلات شد؟ خبرگزاری ایرنا در اقدام اخیر خود حتی پا را فراتر نهاده و هدف اصلی خود از این رویکرد یعنی تلاش برای دخالت در فرایند انتخاب رئیس مجلس را عیان کرده است، بد نیست رسانۀ دولت نگاهی به قانون اساسی بیندازد. به نظر می‌رسد این رسانه در جایگاهی نیست که بتواند برای تعیین مدیران مجلس تکلیف تعیین کند یا آرزوهای خود را در رسانه‌ای که از بودجۀ عمومی ارتزاق می‌کند بیان کند. این تلاش حتماً مخالف مشی و تأکیدهای رئیس‌جمهوری محترم است و اگر کسانی در ایرنا یا گوشه‌وکنار دولت چنین فکری را در سر می‌پرورانند بهتر است نگاهی به فرمایشهای داهیانۀ رهبر معظم انقلاب بیندازند.»

 

 

رسانه مجلس در این واکنش دولت را خطاب قرار داده و نوشته: «آیا دولت محترم آن‌قدر از عملکرد خود مطمئن است که سایر نهادها و مراکز پژوهشی را به دروغ‌گویی و سیاه‌نمایی متهم می‌کند؟ آیا شایسته نیست حتی اگر نقدی کارشناسی هم به دولت وارد شد، با نگاه علمی و کارشناسی و به‌دور از همهمه‌های رسانه‌ای به آن پرداخته شود؟ یا اگر نگاه انتقادی و غیرواقع‌بنیانه ازسوی رسانه‌های داخلی و معاند خارجی با استناد به گزارشی علمی یک مرکز صورت گرفت، بهتر نیست به‌جای تأختن به آن مرکز علمی از دل همان گزارش در حمایت از عملکرد دولت سخن گفت و جواب رسانه‌ها را به‌صورت رسانه‌ای داد؟ اگر تاب و تحمل نقد کارشناسانه هم در دولت وجود ندارد، پس اساساً چگونه باید متوجه مشکلات شد؟ واقعاً رسانه‌های دولت تفاوت تخریب و نقد کارشناسانه را از یکدیگر تشخیص نمی‌دهند؟ ... در آخر باید عنوان کرد که رسانه‌های دولت بهتر است به‌جای حاشیه‌سازی‌هایی که بازنمایی منفی برای جامعه دارد و بازیچۀ دست رسانه‌های معاند قرار می‌گیرد، در راستای هم‌افزایی و همدلی به‌منظور پیشبرد اهداف متعالی کشور به‌ویژه بهبود معیشت مردم گام برداریم و موضوعات فرعی را ارجح بر موضوعات اصلی کشور ندانیم.»

لازم به ذکر است که روزنامه ایران پیش‌تر و در حمله به مرکز پژوهش‌های مجلس نوشته بود: «اظهار برخی نظرات غیرمسئولانه و غیرمستدل و مهمتر از آن، در نظر نگرفتن تبعات پررنگ این اظهارات از سوی رسانه‌های جریان‌های رقیب دولت مسأله‌ای نیست که تنها محدود به مواضع سیاسی معدودی از نمایندگان باشد. این وضعیتی است که متأسفانه بر شماری از گزارش‌های مرکز پژوهش‌های مجلس در دو سال اخیر حاکم شده است.»

به نوشته روزنامه دولت: «از مصادیق این اتفاق می‌توان به گزارش اسفند سال گذشته این مرکز در خصوص عملکرد وزارت بهداشت اشاره کرد که با واکنش نمایندگان نیز مواجه شد؛ تا آنجا که نایب رئیس کمیسیون بهداشت و درمان در واکنش به آن گزارش ورود مرکز پژوهش‌های مجلس به امور سیاسی را خلاف فلسفه تشکیل آن و موجب یأس و ناامیدی مردم ارزیابی کرد و تعدادی دیگر از نمایندگان نیز به مجعول بودن برخی گزارش‌ها و مشخص نبودن منشأ صحت‌سنجی داده‌هایشان معترض شدند. به جز آن سخنرانی رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس در اواخر سال گذشته و اظهارنظر ترامپ‌هراسانه او که از فرط تعدد واکنش‌های منفی، گوینده را ناچار به ارائه توضیح کرد، انتشار گزارش‌های منفی اقتصادی مدعی پیش‌بینی افزایش نرخ تورم، بروز بحران انرژی و افزایش فقر که با قلب واقعیات و نادیده گرفتن اقدامات مثبت و امیدآفرین بیشتر به مذاق رسانه‌های آن سوی آب خوش می‌آمدند با این همه اگر چه در اهمیت وجود نهاد کارشناسی و مشورتی در ذیل قوه قانونگذاری و نظارت کشور شکی نیست و نیز تردیدی در حق نمایندگان برای بیان دیدگاه‌هایشان وجود ندارد با این حال به نظر می‌رسد حاکم شدن رویکرد مسئولانه و کارشناسی در اظهارنظرها و بازگشت از کارکرد سیاسی و رسانه‌ای به وظیفه اصلی یعنی بازوی مشورتی نمایندگان مجلس در بررسی لوایح و طرح‌ها در زمره ضروریاتی است که باید در مجلس آتی در دستور کار قرار گیرد.»

 

 

برچسب‌ها:

نظر شما