شناسهٔ خبر: 66382438 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: همشهری آنلاین | لینک خبر

بهترین روش برای نو و تمیز نگه داشتن فرش‌های خانه

تمیزی و پاکیزگی یکی از خصلت‌هایی است که از ابتدای بشریت تاکنون در وجود انسان نمایان بوده است، در این بین قطعا تمیز بودن خانه و محل زندگی جزو مواردی است که باید به آن اهمیت ویژه‌ای داده شود.

صاحب‌خبر -

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از نمناک، تمیز کردن فرش کار آسانی است؛ برای تمیز کردن لکه های فرش و شست و شوی فرش راه‌های زیادی وجود دارند ولی برخی از آنها بسیار راحت و سریع هستند.

اما از آنجایی که این امر معمولا توسط خانم‌های خانه‌دار صورت می‌گیرد، طبیعتا خانم‌ها باید در این زمینه تبحر فوق‌العاده‌ای داشته باشند. تمیز نگه داشتن فرش یکی از این موارد است. بنابراین اگر شما نیز از جمله افرادی هستید که در مورد برق انداختن فرش چیزی نمی دانید بهتر است در این مطلب با ما همراه شوید تا مهارت لازم را در این زمینه کسب نمایید.

جارو کردن فرش
یکی از روش‌های مهم تمیز کردن فرش، استفاده از جارو برقی است. زمانی که فرش خانه به صورت اصولی جارو کشیده می‌شود جلوه خاصی را پیدا می‌کند. جارو کشیدن باید به صورت منظم و اصولی انجام پذیرد. به همین دلیل توصیه می‌شود که هفته‌ای سه بار از جاروبرقی به منظور تمیز کردن فرش‌های منزل استفاده کنید.

با جارو کردن منظم، گرد و خاک‌های جمع شده و سایر آشغال‌های ریز از فرش جمع می‌شوند و در نتیجه باعث افزایش عمر فرش و حفظ زیبایی اولیه آن می‌شود. برای کشیدن جاروبرقی به روش صحیح جهت نو کردن فرش، باید از قدرت بالای جاروبرقی استفاده نمود، جارو را به آرامی و در تمام جهات روی فرش بکشید تا گرد و غبار و آشغال‌های ریز از سطح فرش جمع شوند.

ساییدن فرش
اگر فرش در زیر درب قرار داشته باشد احتمال ساییدگی آن زیاد است. بنابراین اگر به دلیل کم بودن فضا در خانه مجبور به قرار دادن قسمتی از فرش در زیر درب هستید، درب را باید طوری تنظیم کنید که هنگام چرخش تماسی با فرش پیدا نکند. علاوه بر آن هر چند وقت یکبار فرش را جا به جا و سر و ته کنید تا همه قسمت‌های آن به یک اندازه پا بخورد و فقط بعضی از قسمت‌ها در معرض ساییدگی قرار نگیرد.

لکه‌گیری فوری
همان طور که می‌دانید یکی از مهم ترین عواملی که باعث از دست رفتن زیبایی فرش و کهنه نشان دادن آن می‌شود، وجود لکه‌های مختلف در سطح فرش است. به همین دلیل یکی از روش‌های نو کردن فرش، از بین بردن لکه‌های آن است. توجه داشته باشید نباید به لکه‌ها فرصت ثابت شدن روی فرش را داد زیرا پاک کردن آنها مشکل می‌شود. بهتر است بلافاصله پس از به‌وجود آمدن لکه اقدام به لکه گیری کنید تا زیبایی و نو بودن فرش شما حفظ شود.

برای نو کردن فرش به هیچ عنوان از پارچه‌های آغشته به مواد شوینده در تمیز کردن لکه استفاده نکنید، زیرا انجام این کار باعث می‌شود که لکه به عمق و اطراف نفوذ کند و پاک کردن آن را مشکل می‌کند.

روش انجام لکه‌زدایی
در ابتدای لکه زدایی در صورتی که لکه‌های ایجاد شده قابل برداشت هستند با چاقو بردارید.
محلولی از ترکیب آب ولرم، سرکه سفید و شامپوی فرش تهیه شده را روی محل آلوده شده بریزید و لکه را پاک کنید.
در مرحله بعد پارچه سفید و تمیز را به الکل سفید و یا تینر آغشته کنید و با آن روی لکه را ماساژ دهید.
دوباره از پارچه سفید و تمیز و آغشته کردن به ترکیب آب ولرم و شامپوی فرش استفاده کنید، محل لکه را مالش دهید تا لکه‌ها در محلول حل شوند.
پس از آن از یک پارچه سفید و کاملا خشک برای مالش محل لکه استفاده کنید تا اثر لکه و آب مراحل قبلی از بین برود.
پس از خشک شدن محل لکه از جاروبرقی استفاده کنید.

شست‌وشوی فرش
یکی از روش‌های نو کردن فرش، شستشوی کامل فرش است. گاهی اوقات شستشوی کامل فرش ضروری می‌شود و هیچکدام از روش‌های نو کردن فرش نمی تواند به مانند شستشوی کامل در نو کردن فرش تاثیرگذار باشد. اگر امکان شستشوی فرش در منزل را دارید باید دقت زیادی هنگام شستشوی فرش انجام دهید. اما بهتر است که سالی یکبار شستشوی فرش را به یک قالیشویی معتبر بسپارید. شستشوی کامل فرش باعث می‌شود تا مانند روز اول براق و تمیز دیده شود. از آنجا که این روش از مهمترین روش‌های نو کردن فرش محسوب می‌شود در ادامه به نحوه صحیح شستشوی فرش در منزل اشاره می‌کنیم :

برای شستن فرش آن را در محل سفت و شیب دار و تمیز پهن کرده و سطح فرش را به طور کامل خیس کنید.
با استفاده از محلول آب ولرم و شامپوی فرش و اسفنج همه سطح فرش را بشویید.
پس از اتمام مرحله دوم، سطح فرش را با آب آنقدر بشویید که تمامی مایع شوینده از فرش خارج شود.
پس از اتمام مراحل شستشو، فرش را در شیب تند قرار دهید تا به تدریج خشک شود.
یکنواخت بودن فرش هنگام پهن کردن بسیار مهم است.

نکاتی برای خشک کردن فرش
از آویزان کردن فرش‌های شسته شده خودداری کنید. پهن کردن فرش‌ها در زیر نور تند و سوزان آفتاب نیز آسیب‌هایی جدی به بافت و الیاف آن وارد می‌کند. اگر ترجیح می‌دهید فرش‌ها در منزل شسته شوند، داربست‌های چهارپایه‌ای شکل مخصوصی تهیه کنید تا بتوانید فرش‌ها را روی پشت بام یا در حیاط و نور ملایم آفتاب پهن کنید. با این روش، هوا در اطراف فرش به طور کامل جریان پیدا می‌کند و به خوبی خشک می‌شود.

اگر تنها بخشی از فرش شما خیس شده است، برای خشک کردن آن از یک اسفنج، حوله یا پارچه پنبه‌ای استفاده کنید و با آن آب را جمع کنید و سپس قسمت مرطوب را در مقابل آفتاب ملایم قرار دهید یا به وسیله حرارت ملایم سشوار دستی از پشت و روی فرش خشک کنید.

برای خشک کردن فرش، به هیچ وجه از حرارت مستقیم وسایل حرارتی مانند بخاری، شومینه و رادیاتور استفاده نکنید زیرا به فرش صدمه می‌رساند.

استفاده از شامپو فرش
اگر فرش شما زیاد آلوده نیست و یا جایی برای شستن آن ندارید می‌توانید آن را با شامپو فرش تمیز و درخشان کنید. کافی است در یک ظرف آب ولرم مقداری از شامپو فرش را ریخته و با یک تکه ابر روی فرش بکشید. با این کار لکه‌ها نیز از روی سطح فرش پاک خواهد شد و شما یک فرش تمیز خواهید داشت. کشیدن شامپو فرش، برای فرش‌های نرم و فرش‌های دستی که شستشوی زیاد باعث از بین رفتن آنها می‌شود نیز مناسب است.

استفاده از جوش شیرین
اگر به دنبال تازه شدن و حفظ طراوت فرش هستید و می‌خواهید بوی خوبی از فرش به استشمام برسد، توصیه می‌شود که پیش از جارو کشیدن فرش، اندکی جوش شیرین بر روی فرش بپاشید. پس از چند دقیقه روی آن جاروبرقی بکشید.

نشاسته ذرت
اگر احساس می‌کنید رنگ فرش شما مانند قبل نیست و با شستشو هم درست نمی شود. بهتر است مقدار زیادی نشاسته ذرت روی فرش بپاشید و بعد از یک الی دو ساعت از جاروبرقی استفاده نمایید.

محافظت در برابر آفتاب
خانه‌هایی که آفتابگیر هستند با وجود فراهم آوردن شرایط مفید برای محیط درونی خانه، مضراتی را هم برای آنها دارند. به عنوان نمونه قرار داشتن فرش در معرض آفتاب به طور مداوم می‌تواند روی رنگ آن تاثیری منفی بگذارد. اگر قالی شما دستبافت است از پرده‌های ضخیم برای پنجره‌ها استفاده کنید.

لیز خوردن فرش روی سرامیک
با وجود سرامیک و پارکت‌های چوبی دیگر خبری از موکت کردن سراسری خانه نیست. در این شرایط فرش‌ها بر اثر پا خوردن حرکت می‌کنند و جا به جا می‌شوند. برای جلوگیری از این حرکت می‌توانید از آسترهای اسفنج مانند یا شبکه‌های توری پی وی سی و نرم استفاده کنید. اندازه این آسترها را باید کوچکتر از ابعاد فرش در نظر گرفت.

استفاده از روفرشی
استفاده از روفرشی یکی دیگر از روش‌های نو نگه داشتن فرش می‌باشد. یک روفرشی زیبا و جذاب می‌تواند در محل‌هایی که رفت و آمد زیاد است و یا کودکان در آنجا بازی می‌کنند از آلودگی فرش جلوگیری کند و در نتیجه زیبایی اولیه آن حفظ خواهد شد.

با کفش‌ها روی فرش نروید
یکی از مهمترین عواملی که باعث می‌شود فرش‌ها زیبایی اولیه خود را از دست دهند و زودتر کهنه شوند، راه رفتن با کفش بر روی فرش است. راه رفتن با کفش نه تنها کثیفی فرش را به واسطه نشستن گرد و خاک چندین برابر می‌کند بلکه فشار مضاعفی نیز روی بافت‌های فرش وارد می‌کند که به مرور زمان باعث صدمه دیدن فرش و از دست رفتن زیبایی آن می‌شود.

از بین بردن فرورفتگی یا گودی فرش
اگر بنا به دلایلی مانند گذاشتن وسیله سنگین روی فرش، فرش شما دچار فرورفتگی یا گودی شده است، خیلی راحت می‌توانید این مشکل را برطرف کنید. به عنوان مثال یک قطعه یخ روی گودی فرش بیندازید، بعد از حدود یک ساعت، پرزهای خوابیده فرش به حالت قبل باز می‌گردد. روش دیگر این است که مقداری کمی آب در گودی بریزید و با قرار دادن دستمال مرطوب روی آن، به آرامی روی دستمال را اتو کنید تا پرزها به حالت طبیعی برگردند. البته اتو نباید خیلی داغ باشد و بعد از انجام کار هم قسمت اصلاح شده را برس بزنید.

استفاده از بخار
برای تمیز کردن فرش با بخار، باید آب را مطابق کاتالوگ در داخل دستگاه بخارشور بریزید. در صورت اجازه استفاده از مواد شیمیایی، بهتر است به جای آن از مخلوط آب و سرکه استفاده کنید.

عواقب تمیز نکردن فرش
تمیز کردن فرش یکی از راه‌های رعایت بهداشت در منزل است. انواع فرشی که استفاده می‌شود، نیازمند این است که حداقل چند وقت یکبار تمیز شوند. در اثر استفاده مداوم، آلودگی، میکروب و گرد و غبار زیادی در بین بافت فرش نفوذ می‌کند، در صورت عدم رعایت بهداشت فرش، این گرد و غبار و آلودگی‌ها می‌تواند با فراهم کردن زمینه رشد باکتری ها، منجر به حساسیت و آلرژی زیاد شود.

نظر شما