شناسهٔ خبر: 66348194 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

استاندار مرکزی: بیل گردانی نیم ور محلات جلوه ای از آیین های تمدنی کشور است 

خمین - ایرنا - استاندار مرکزی گفت: بیل گردانی نیم ور محلات جلوه ای از آیین های تمدنی کشور و این استان است.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایرنا ، فرزاد مخلص الائمه عصر جمعه در آیین بیل گردانی نیم ور محلات افزود: این آیین هرساله در این شهر برگزار می شود.

وی ادامه داد: شهرستان محلات بعنوان پایتخت گل ایران منطقه ای برخوردار از سنگ و ماهیان زینتی است.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان مرکزی نیز در این آیین با اشاره به قدمت ۲ هزارساله بیل گردانی نیم ور محلات گفت:باید خودمان قدر داشته های فرهنگی خودمان را بدانیم.

محمود مرادی ادامه داد: در فرهنگ غنی ایرانی برای هر نعمتی جشن سپاس بدون گناه از خداوند برگزار می شود.

وی اضافه کرد: فرهنگ ایرانی نعمت ها را به بهترین شکل و با برگزاری آیین های پهلوانی پاس می داشتند.

مدیرکل میراث فرهنگی ، گردشگری و صنایع دستی استان مرکزی بر ورود نوجوانان و جوانان به آیین بیل گردانی تاکید کرد.

محمودی با اشاره به رونمایی از لوح ثبت آیین بیل گردانی نیم ور محلات در بعنوان رویداد فرهنگی میراث فرهنگی، گفت: برای ثبت جهانی این آیین بعنوان اثر ناملموس تلاش می شود.

به گزارش ایرنا، آیین بیل گردانی، نمادی برای تشکر از الهه آب بوده است که ریشه در فرهنگ آب و آبیاری مردم این خطه حاصلخیز دارد و به اعتقاد مردم منطقه نیم‌ ور، این آیین به برکت و فراوانی آب در فصل بهار کمک می‌کند.

اقشار مختلف مردم شهرستان محلات در آیین کهن و پهلوانی بیل گردانی حضور پرشور دارند و با برگزاری این آیین به استقبال کشت های بهاره می روند.

در گذشته مردم شهر تاریخی نیم ور برای حفظ این آیین معنوی هر سال در مواقعی که مسیر جوی‌های آب توسط گل و لای و یا رشد گیاهان و علف های هرز مسدود می‌شده، با اعلام بزرگان شهر و با مشارکت و یاری یکدیگر به پاکسازی حریم جوی می‌پرداختند.

پس از لایروبی جوی های آب، بیل گردانان شامل ورزشکاران منطقه به نوبت، هفت بیل مخصوص که به تعبیری برای اسبار باغ های انگور به کار می رفته است را در ۲ دسته چهار و سه تایی به یکدیگر بسته و بیل گردانان این بیل ها را با مهارت و قدرت در ۲ جهت مخالف به صورت ضربدری بالای سر می‌چرخانند.

در برگزاری این آیین در حال حاضر ورزشکاران یا بیل گردانان ۲ دسته بیل به وزن ۳۲ کیلو گرم را بین پنج تا ۳۰ بار بالای سر خود می چرخانند و در این هنگام با دعا و نیت به حرکت در آمدن هفت آسمان و نزول رحمت الهی قدرتمندی خود را برای مردم این منطقه به نمایش می‌گذارند.

پهلوانان بیل ها را دور سر می‌چرخانند و شعار اگر خسته جانی بگو یا علی سر می دهند و معتقدند این آیین موجب افزایش برکت و نزولات آسمانی می‌شود.

گرداندن بیل‌ها در این آیین نشان از پهلوانی و بستن بیل‌ها نشان از اتحاد و وحدت و چرخاندن بیل‌ها دور سر، نشان از چرخیدن دور یک محور بوده است.

این آیین کهن چندین روز طول می‌کشد، و قبل از شروع بیل گردانی، لایروبان همراه با بیل‌های خود رژه ای را تا محل برگزاری که بر روی سکویی مخصوص در مرکز شهر نیم ور است، انجام می دهند.

شهر باستانی و تاریخی نیم ور در بخش مرکزی شهرستان محلات از توابع استان مرکزی در ۲۵ کیلومتری محلات و در حد فاصل راه مواصلاتی شهرهای دلیجان و محلات قرار گرفته است.

نظر شما