شناسهٔ خبر: 66198564 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: صدا و سیما | لینک خبر

در جنوب سیستان و بلوچستان،

سر ریز شدن سد مخزنی کهیر در کنارک

فرماندار کنارک گفت: سد مخزنی کهیر این شهرستان که به منظور تامین آب آشامیدنی، کشاورزی و صنعتی محدوده بخش کهیر سواحل مَکُران ساخته شده در بارندگی‌های ۴۸ ساعت گذشته (۲۲۹ میلیمتر) به صورت کامل آبگیری و سرریز شد.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای مرکز سیستان و بلوچستان،عبدالغفور حوت گفت: بارندگی‌های ۴۸ ساعت اخیر موجب آبگرفتگی شدید خانه‌ها در شهر کنارک، محاصره شدن روستا‌ها و قطعی برق و تلفن در سطح شهرستان کنارک شده است.

وی افزود: سد مخزنی کهیر برای بهره‌برداری از منابع آب حوضه آبریز رودخانه کهیر ساخته شده است.
فرماندار کنارک بیان کرد: نوع سد کهیر بتن غلتکی CMD-FSHD، ارتفاع سد ۵۴ متر، طول تاج سد ۳۸۲ متر، عرض تاج سد پنج متر، حجم بتن ریزی سد ۷۷۰ هزار متر مکعب، طول سریز ۱۲۲ متر، نوع سرریز آزاد و بدون دریچه، سطح دریاچه در تراز نرمال ۲۳ کیلومتر مربع، طول دریاچه ۲۱ کیلومتر، حجم اولیه مخزن در تراز نرمال ۳۴۳ میلیون متر مکعب، ظرفیت آبگیری پنج متر مکعب در ثانیه است.
وی افزود: دوره بازگشت و دبی پیک سیل طراحی دو هزار ساله با دبی ۱۵ هزار، دوره بازگشت و دبی پیک سیل آزمون ایمنی بیش‌از ۱۰ هزار ساله با دبی ۲۴ هزار و پتانسیل سطح زیر کشت آن بیش‌از پنج هزار هکتار است.
حوت ادامه داد: رودخانه کهیر از ارتفاعات شهرستان‌های نیکشهر و لاشار سرچشمه می‌گیرد و از رود‌های مهم و از منابع استراتژیک آب این منطقه به شمار می‌رود که به علت سیلابی و فصلی بودن آن، قسمت بزرگی از آورد سالانه ۱۸۲ میلیون متر مکعبی آن که آب شیرین با کیفیت بسیار مناسب و با EC (درجه الکترونیکی آب) کمتر از ۷۰۰ است، در قالب سیلاب‌هایی مهیب، در فاصله ۲۰ کیلومتری پایین دست سد کهیر و تنها چند ساعت پس از عبور از محدوده سد، به آب‌های شور دریای مکران می‌پیوندد.
وی بیان کرد: ساختن سد در مناطق گوناگون کشورمان با اهداف مختلفی انجام می‌شود مثل مهار سیلاب‌ها، ذخیره آب‌های سطحی برای تامین آب آشامیدنی، کشاورزی و صنعت در کنار آن تولید برق و برخی مواقع ایجاد محیطی تفریحی از مهم‌ترین آنهاست.
فرماندار کنارک گفت: در همجوار سد کهیر سد زینچه ساخته شده و مشخصات سد زینچه و موقعیت این سد خاکی در همجوار سد مخزنی کهیر و در منتهی الیه شرق و شمال شرقی مخزن دشت سیلابی وجود دارد که رقوم ماکزیمم زمین طبیعی ۴۸ متر بوده و ناگزیر برای افزایش حجم مخزن و جلوگیری از عبور آب از معبر طبیعی مذکور، احداث سدخاکی (سد زینچه) در این محل با مشخصات زیر ضرورت می‌یابد.
وی افزود: نوع این سد خاکی همگن با رویۀ آب بند، ارتفاع سد ۲۱ متر، طول تاج قسمت اصلی هزار و ۵۶۰ متر، عرض تاج هشت متر، تراز بستر ۴۷ متر از سطح دریا، تراز تاج ۶۸ متر از سطح دریا، تراز نرمال ۵۸ متر از سطح دریا، حجم خاکریزی یک میلیون و ۶۷۶ مترمکعب است.

نظر شما