- مخالفت جدی با تعطیلی پنجشنبه ها به جای شنبه ها
- قیمت گوشت همه رو کباب کرد | قیمت گوشت گرم کیلویی چند؟
- دور جدید همسان سازی حقوق بازنشستگان در این تاریخ | مبلغ حقوق بازنشستگان تغییر می کند؟
حمله پهپادی و موشکی بی سابقه ایران به اسرائیل در شامگاه شنبه؛ واکنشهای گسترده چهره های داخلی و خارجی را به همراه داشته است؛ واکنش هایی که در 2 سناریوی عمده قابل بررسی است.
پاسخ موشکی و پهپادی سپاه پاسداران به حمله اسرائیل به کنسولگری ایران در سوریه، مهمترین خبر رسانههای ایران و جهان در 24 ساعت گذشته است؛ خبری که سیل واکنش ها به آن همچنان ادامه دارد.
واپسین ساعات شامگاه شنبه 25 فروردین بود که رسانههای اسرائیلی از آغاز حمله پهپادی ایران به مواضع تل آویو خبر دادند؛ اتفاق مهمی که ابعاد آن اسرائیل را در شوک فرو برد و تنها دقایقی پس از اعلام آغاز این حمله انتقامی، واکنش سخنگوی ارتش اسرائیل را به همراه داشت. دانیل هاگاری، سخنگوی ارتش رژیم صهیونیستی، در حالی که موج حملات سایبری به اسرائیل هم شدت گرفته و رادارها و اداره برق این رژیم هک شده بود، گفت: «ایران دهها پهپاد به سمت (رژیم) اسرائیل پرتاب کرده است و پدافندهای ما آماده مقابله هستند.»
بر اساس آخرین اخبار، موشکهای بالستیک سپاه، پایگاه هوایی نواتیم در جنوب سرزمینهای اشغالی را هدف قرار داد؛ پایگاهی نظامی در فاصله 1800 کیلومتری ایران (1100 مایلی از مرز غرب ایران) که پیش تر -در یک رزمایش تهاجم موشکی- به نمونه شبیهسازی شده آشیانههای این پایگاه هوایی رژیم صهیونیستی را تمرین کرده بود.
چشم انداز تنش ایران و اسرائیل در 2 سناریو
بررسی ابعاد داخلی و خارجی این حمله بی سابقه که در قالب انتقام ایران از اسرائیل بر سر حمله تروریستی تلاویو به کنسولگری ایران در دمشق تعریف شده، از تمرکز بر 2 سناریو حکایت دارد؛ نخست آنکه برخی تحلیلگران بر این باورند فعل و انفعال میان اسرائیل و ایران در 13 روز گذشته احتمالا به همین میزان ختم نمیشود؛ این گروه ادعا می کنند که حمله ایران میتواند جرقه یک جنگ همه جانبه دیگر را در خاورمیانه شعله ور کند. این تحلیل در حالی مطرح شده که ایران آغاز کننده حملات نبوده و عملیات موشکی و پهپادی شب گذشته، پاسخ تهران به ماجراجویی اسرائیل و اقدام تروریستی اخیر او علیه ایران در دمشق بوده است.
در مقابل و در سناریوی دوم، گروهی از کارشناسان حملات اخیر را پایانی بر تنش اخیر میان اسرائیل و ایران قلمداد کرده و معتقدند که در پی درخواست خویشتنداری واشنگتن از تلآویو، این حملات تداوم نخواهد داشت.
نخستین مانیفست رسمی «بی بی»
اولین واکنش رسمی نخست وزیر اسرائیل 8 ساعت پس از اعلام آغاز حمله ایران صورت گرفت؛ بنیامین نتانیاهو ساعت 7:36 صبح به وقت تهران -پس از نشستهای بامدادی کابینه اسرائیل- در توییتی در صفحه شخصی خود در اکس به نوشت: «ما (عملیات موشکی و پهپادی ایران) را رهگیری و دفع کردیم. ما پیروز خواهیم شد.»
جلسه اضطراری در کاخ سفید؛ سفر بایدن لغو شد
ماجرا آنچنان بی سابقه و شوک آور بود که بایدن سفر از پیش برنامه ریزی شده خود را لغو کرد؛ «کاخ سفید» در همان دقایق نخست انتشار اخبار حمله پهپادی و موشکی ایران به اسرائیل، با «انتشار یک بیانیه» از «لغو سفر جو بایدن»، رئیس جمهور آمریکا به دلور و «تشکیل جلسه اضطراری شورای امنیت این کشور» خبر داد. همچنین دقایقی بعد یک مقام آمریکایی اعلام کرد: «جو بایدن، رئیس جمهور ایالات متحده و تیم امنیت ملی او پس از یک وقفه کوتاه پس از نشست قبلی خود، دوباره در اتاق موقعیت کاخ سفید گردهم آمده اند» ؛ نشستی با اعضای تیم امنیت ملی آمریکا، که تقریبا دو ساعت طول کشید. در این نشست تاکید شد که «واشنگتن در هرگونه اقدامات احتمالی اسرائیل در واکنش به حملات ایران مشارکت نخواهد کرد».
نه تنها در همان ساعات اولیه ایالات متحده علاوه بر آنکه همراهی خود با اسرائیل در تداوم احتمالی تنش ها را رد کرد، بلکه «بایدن» «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر رژیم اسرائیل گفتگو کرد و خواستار «جلوگیری از تنش بیشتر در منطقه» شد. رئیس جمهور آمریکا همچنین با انتشار بیانیه ای اعلام کرد: «اوایل امروز (شنبه به وقت محلی) ، ایران - و نیروهای نیابتی آن که در یمن، سوریه و عراق فعالیت میکنند - حمله هوایی بیسابقهای را علیه تأسیسات نظامی در اسرائیل انجام دادند. من این حملات را به شدیدترین وجه ممکن محکوم می کنم.»
رهبر اکثریت مجلس نمایندگان آمریکا پس از حمله ایران به رژیم صهیونیستی در بیانیهای، اعلام کرد: «مجلس نمایندگان ایالات متحده در برنامه خود برای هفته آینده تغییری ایجاد میکند تا لایحهای که از (رژیم) اسرائیل حمایت میکند را بررسی کند.»
دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق آمریکا هم در واکنش به پاسخ گسترده موشکی و پهپادی جمهوری اسلامی ایران به اقدامات تجاوزگرانه رژیم صهیونیستی واکنش نشان داد و با بیان اینکه رژیم صهیونیستی اکنون زیر فشار حمله است، مدعی شد: اگر من رئیس جمهور ایالات متحده بودم هرگز این حمله اتفاق نمیافتاد.
صف بندی چهره های مطرح آمریکایی برا واکنش به عملیات موشکی شب گذشته به این چند چهره محدود نماند؛ «جان بولتون» چهره جنجالی ضد ایران در دولت ترامپ و «مشاور امنیت ملی سابق آمریکا» هم به این حمله واکنش نشان داد و با حضور در برنامه زنده یک شبکه آمریکایی، «بایدن» را «مقصر اصلی حمله ایران به اسرائیل» دانست.
این در حالی است که لوید آستین وزیر دفاع آمریکا از وزیر جنگ رژیم صهیونیستی خواست تا قبل از هرگونه پاسخ احتمالی به حملات موشکی و پهپادی ایران، واشنگتن را در جریان قرار دهد.
نشست اضطراری شورای امنیت
آنتونی گوترش، دبیرکل سازمان ملل در واکنش به حمله ایران به اسرائیل، در پی تجاوز این رژیم به کنسولگری تهران در دمشق سوریه، با ابراز نگرانی شدید از تشدید تنش ها در منطقه خاورمیانه خواستار توقف فوری خصومت ها شد.
شورای امنیت سازمان ملل هم در پی این اتفاق، از برگزاری نشست اضطراری عصر امروز به وقت محلی برای بررسی حمله ایران به اسرائیل در پی تجاوز این رژیم به کنسولگری تهران در دمشق سوریه خبر داد. اتحادیه اروپا هم با انتشار یک بیانیه پاسخ ایران را محکوم و بر لزوم جلوگیری از تشدید تنشها تاکید کردند.
این در حالیست که امیر سعید ایروانی سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل شنبه شب به وقت محلی در نامه ای به شورای امنیت اعلام کرد: اگر رژیم اسرائیل مجدداً دست به هرگونه اقدام نظامی بزند، پاسخ ایران مطمئناً قویتر و قاطعتر خواهد بود.
داخلی ایران؛ فرمانده کل سپاه هشدار داد
نخستین واکنش رسمی کشور پس از بیانیه شامگاهی سپاه پاسداران، مربوط به وزارت امور خارجه است که در خصوص پاسخ به اقدام تجاوزکارانه رژیم صهیونیستی علیه سفارت جمهوری اسلامی ایران در دمشق بیانیهای صادر کرد.
در بیانیه وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران آمده است: «نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران در اِعمال حق ذاتی دفاع مشروع مصرح در ماده ۵۱ منشور ملل متحد و در پاسخ به تجاوزات نظامی مکرر رژیم صهیونیستی و به شهادت رساندن مستشاران رسمی نظامی ایران که به دعوت دولت سوریه در این کشور مشغول فعالیت بودند و به ویژه حمله نظامی مورخ ۱۳ فروردین ماه ۱۴۰۳ به اماکن دیپلماتیک کشورمان در دمشق، در تاریخ ۲۶ فروردین ۱۴۰۳ مجموعه ای از حملات نظامی علیه پایگاههای نظامی این رژیم را به انجام رساندند.»
همچنین از میان چهره های نظامی و سیاسی، سرلشگر محمد باقری رئیس ستاد کل نیروهای مسلح با بیان اینکه «ایران قصدی بر ادامه عملیات علیه اسرائیل ندارد» ، تاکید کرد که «عملیات از نظر ما خاتمه یافته؛ عملیاتی که از نظر ایران در حد تنبیه بود و پاسخ ایران به هراقدامی بسیار بزرگتر خواهد بود.»
سردار حسین سلامی، فرمانده کل سپاه پاسداران هم در پیامی هشدار آمیز خطاب به رژیم صهیونیستی بیان کرد: «با این عملیات معادله جدیدی رقم خورده است و آن معادله جدید این است که از این به بعد رژیم صهیونیستی در هر نقطه ای به منافع و دارایی های ما و شخصیت های ما و به شهروندان ما حمله کند ما از مبدا جمهوری اسلامی ایران او را مورد تهاجم متقابل قرار خواهیم داد.»
از انگلیس تا ژاپن و قطر؛ واکنش ها چه بود؟
در ادامه واکنش های بین المللی به حمله موشکی ایران، ریشی سوناک، نخست وزیر انگلیس ادعا کرد: «من حمله بی ملاحظه ایران علیه اسرائیل را به شدیدترین وجه ممکن محکوم میکنم. ایران بار دیگر نشان داد که قصد دارد در حیاط خلوت خود آشوب بهپا کند.»
وزارت دفاع انگلیس هم با انتشار یک بیانیه اعلام کرد «دولت بریتانیا در پاسخ به افزایش تهدیدات ایران و خطر فزاینده تنش در خاورمیانه، با شرکای خود در سراسر منطقه برای کاهش تنشها و جلوگیری از حملات بیشتر تلاش کرده است.»
استفان سژورنه، وزیر امور خارجه فرانسه هم در صفحه رسمی خود در ایکس بدون اشاره به اقدامات تجاوزکارانه رژیم صهیونستی و اقدام اخیر آن در حمله به کنسولگری ایران در دمشق و به شهادت رساندن مستشاران نظامی ایران نوشت: فرانسه حمله ایران علیه اسرائیل را قویا محکوم می کند.
جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) حمله ایران به رژیم صهیونیستی را پاسخی طبیعی و شایسته توصیف کرد. قطر، برزیل، چین، مصر، کانادا، آلمان، عربستان و ژاپن هم از دیگر کشورهایی بودند که به این حادثه واکنش نشان دادند.
بازتاب حمله ایران به اسرائیل در رسانه های جهان
رسانه های جهان هم در 24 ساعت گذشته به پوشش اخبار مربوط به پاسخ موشکی و پهپادی ایران به حمله اسرائیل پرداختند و روزنامه نیویورک تایمز در گزارشی به نقل از ارتش رژیم صهیونیستی، نوشت: «ایران در اولین حمله مستقیم خود به (رژیم) اسرائیل، بیش از ۳۰۰ پهپاد و موشک به سمت آنها پرتاب کرده است.»
گاردین هم ساعاتی پیش در تحلیلی به تشریح شرایط نسبتا آرام خاورمیانه پس از حمله موشکی ایران به اسرائیل پرداخت و اینچنین نوشت: «با توجه به درخواست جو بایدن، رییسجمهوری آمریکا برای خویشتنداری اسرائیل و اینکه تهران موضوع را "پایان یافته" میداند، اما در نهایت پاسخ اسرائیل در دستان سه افراطی در کابینه جنگی این رژیم است.»
همچنین یکی از خبرنگاران بخش انگلیسی شبکه خبری الجزیره مستقر در سرزمین های اشغالی در توصیف حجم و گستره وسیع حمله موشکی و پهپادی ایران به رژیم صهیونیستی این گونه روایت کرد که «سامانه پدافند هوایی اسرائیل تاکنون هرگز شاهد چنین حجم وسیعی از حملات نبوده است.»
یک منبع فلسطینی نزدیک به حماس در کرانه باختری هم بامداد یکشنبه اعلام کرد که حمله ایران فقط از یک جبهه بوده است و همه گروههای محور مقاومت در آن شرکت نداشتند.
رسانههای ژاپنی در واکنش به پاسخ گسترده موشکی و پهپادی جمهوری اسلامی ایران به اقدامات تجاوزگرانه رژیم صهیونیستی نوشتند: اکنون خاورمیانه وارد مرحله جدیدی میشود.
∎