شناسهٔ خبر: 65983501 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

آینده گذرِ «کمر زرین» اصفهان در گرو کشفیات باستان‌شناسی است

اصفهان - ایرنا - مدیرعامل سازمان نوسازی و بهسازی شهر اصفهان گفت: کشفیات ناشی از عملیات باستان شناسی در گذرِ «کمر زرین» اصفهان سناریویی است که متناسب با آن در باره وضعیت این گذر تصمیم‌گیری خواهیم کرد.

صاحب‌خبر -

محمدعلی ایزدخواستی روز پنجشنبه در گفت و گو با ایرنا اظهار داشت: در عملیات باستان شناسی گذرِ کمر زرین مقرر شد نوع ترانشه‌زنی به گونه‌ای باشد که فضای معماری و زیستی مدفون در زیر زمین آن کشف شود لذا راهبرد آینده این گذر به کشفیات باستان شناسی آن بستگی دارد.

وی گفت: آنچه تاکنون در عملیات باستان شناسی این مکان احصاء شده، یک فضای زیستی و شواهد معماری از ادوار مختلف تاریخی در اصفهان است.

وی افزود: تصمیم در باره اینکه این مکان به گذر عابر پیاده با حفظ شواهد تاریخی‌اش تبدیل شود و کارکرد موزه‌ پیدا کند یا اینکه راهبرد دیگری برای آن در نظر بگیریم، در گرو تکمیل ترانشه‌هاست.

ایزدخواستی تصریح کرد: متناسب با اهمیتی که کشفیات باستان‌شناسی گذرِ کمر زرین دارد، نوع معماری و پیوستگی آنها را می‌توان تبیین کرد که این گذر با چه گزینه‌ای اجرا و به شهرداری پیشنهاد شود.

وی تاکید کرد: قاعدتا باید به سمت حفظ شواهد تاریخی پیش برویم و روی کارکرد موزه‌ای این گذر بطور ویژه کار کنیم.

ایزدخواستی گفت: کد ارتفاعی گذر کمر زرین خیلی متغیر است و اتخاذ راهبرد آینده برای آن باید بر اساس ۲ مساله «وضعیت دسترسی» و دوم «حفظ شواد تاریخی» استوار باشد.

وی افزود: بطور اصولی باید وضعیت خاصی برای این مکان ترسیم شود که هم دسترسی آن محدود نشود چراکه حیاتِش به تداوم عبور و حضور انسان وابسته است و دوم اینکه شواهد تاریخی کشف شده در عملیات باستان شناسی نیز حفظ شود.

مدیرعامل سازمان نوسازی و بهسازی شهر اصفهان تصریح کرد: ایجاد گذر از داخل شواهد و یافته‌های باستان شناسی امکانپذیر نیست و دسترسی باید از مسیر یافته‌ها جدا شود.

وی افزود: همچنین در این گذر کد واحدی وجود ندارد و باستان‌شناسان هنوز به کف مطلق نرسیده‌اند به همین دلیل ممکن است نیاز به حفاظت پلکانی داشته باشیم.

ایزدخواستی یادآور شد: سازمان نوسازی و بهسازی شهر اصفهان در یک سال گذشته به باستان شناسی شهری ورود و آن را پیگیری کرد چراکه شهر اصفهان پیشینه‌ای تاریخی دارد و امیدواریم بتوانیم با چنین کاوش‌هایی، این ظرفیت را پدیدار کنیم.

به گزارش ایرنا، گذرِ تاریخی کمر زرین در یکی از کهن‌ترین نقاط اصفهان و در نزدیک مسجد «جامع عتیق» این شهر قرار دارد.

پیشتر، عملیات گودبرداری با لودر برای احداث گذرِ کمرزرین به تخریب لایه‌های باستانی و مشهود شدن شواهدی از ۲ سازه معماری منجر و به این ترتیب این کار، متوقف و عملیات باستان‌شناسی شهری با توافق بین پژوهشگاه میراث فرهنگی، سازمان نوسازی و بهسازی شهر اصفهان و دانشگاه هنر آغاز شد.

متولی عملیات باستان‌شناسی شهری، سازمان نوسازی و بهسازی شهر اصفهان و مُجری آن دانشگاه هنر است و با نظارت اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان پیش می‌رود.

یافته‌های باستان‌شناسی در گذر کمر زرین از پیش از اسلام تا دوره قاجار قابل ردیابی است و تاکنون یک سازه آبی منقوش متعلق به دورانِ پیش از حمله مغول به اصفهان، یک کوره سُفال،یک سازه معماری متعلق به دوران متاخر اسلامی و دیواره‌های سنگی و کف‌های آجر فرش احتمالا سلجوقی کشف شده و بررسی در باره قدمت هر کدام از این آثار همچنان در حالِ بررسی است.