دانشیار دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی و انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور ضمن بیان توصیههای تغذیهای برای نوجوانان روزه دار تاکید کرد: در ماه مبارک رمضان مواد مغذی و کالری مورد نیاز نوجوانان روزه دار حتما باید در فاصله زمانی بین افطار و سحر تامین شود.
به گزارش بهداشت نیوز، دکتر سیده زهرا شریعت پناهی عضو هیات علمی دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی و انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور روزهداری را سبب تقویت سیستم ایمنی بدن برشمرد.
این دانشیار دانشگاه با تاکید بر این که فرد روزه دار باید تغذیه سالم و کافی طبق هرم غذایی داشته باشد گفت: در هنگام روزه داری باید از تمام گروههای مواد غذایی به صورت متعادل و به میزان مورد نیاز روزانه مصرف کنیم تا دچار کمبود پروتیین و ریزمغذیهای دریافتی نظیر املاح و ویتامین نشویم.
دکتر شریعت پناهی با اشاره به میزان مصرف مواد غذایی مورد نیاز افراد گفت: افراد باید روزانه به میزان کافی غلات و حداقل دو واحد لبنیات، دو واحد میوه، سه واحد سبزی دریافت کنند. همچنین از گروه گوشتها یا جایگزین گوشت نظیر تخم مرغ نیز روزانه دو تا سه واحد باید استفاده شود.به گفته وی در ماه مبارک رمضان باید این مواد مغذی به میزان کافی در وعدههای سحر، افطار و شام گنجانده شوند تا نیاز بدن فرد روزهدار تامین شود. البته میتوان میزان نان و غلات را کاهش داد اما سایر گروههای غذایی نباید کم شود زیرا بدن دچار کمبود مواد مغذی خواهد شد.
سحری باید یک وعده غذایی کامل باشد
دکتر شریعت پناهی هدف از صرف وعده سحری را دریافت مواد مغذی مورد نیاز بدن و رفع تشنگی در طول روزهداری عنوان کرد و خوردن آن را الزامی دانست.
به گفته وی در سحر باید یک وعده کامل غذایی مثل ناهار صرف شود و حتما باید حاوی سه گروه غلات، گوشتها و سبزیها باشد.
این متخصص تغذیه یادآور شد: در این وعده غذایی می توان از گروه غلات، نان یا برنج استفاده کرد و حتما باید گوشت یا جایگزین آن و سالاد یا سبزیجات مصرف شود. برای تامین لبنیات مورد نیاز بدن نیز میتوان همراه سحری از ماست استفاده کرد.
راهکارهای جلوگیری از تشنگی در روزه داری
این دانشیار گروه تغذیه دانشگاه ضمن بیان راهکارهای جلوگیری از تشنگی در حین روزه داری گفت: مصرف غذاهایی نظیر سرخ شده، ماکارونی، کله پاچه و آبگوشت در وعده سحری باعث ایجاد عطش میشود بنابراین بهتر است از آنها پرهیز کنیم.
وی مصرف سالاد و سبزیجات در وعده سحری را موجب حفظ آب و رفع تشنگی برشمرد و به افراد توصیه کرد حداقل یک واحد سبزیجات خام یا سالاد ( معادل یک لیوان) در وعده سحری مصرف کنند.
دانشیار دانشگاه به افرادی که پس از صرف سحری دچار بدهضمی دستگاه گوارش، نفخ یا سوزش سرمعده میشوند توصیه کرد از مصرف غذاهای نفاخ نظیر سویا ، قارچ، کلم و حبوبات در این وعده غذایی پرهیز کنند.
نکات مهم در مورد وعده افطار
دکتر شریعت پناهی با تاکید بر لزوم فاصله یک ساعته بین وعده افطار و شام گفت:با توجه به این که در ماه رمضان ساعات متمادی و در برخی فصول حدود 15 ساعت روزه هستیم و معده مدت طولانی خالی است باید افطار را با یک غذای سبک و گرم شروع کنیم.
وی شیر گرم با خرما یا عسل، فرنی با شیرینی کم و مقداری دارچین را بهترین انتخاب برای شروع افطار عنوان کرد و به افرادی که به شیر حساسیت دارند خوردن آب گرم یا چای کمرنگ با خرما را توصیه کرد.این دانشیار دانشگاه تاکید کرد: پس از صرف افطار سبک بهتر است یک ساعت چیزی خورده نشود چون معده پس از ساعتها استراحت، تحمل غذای سنگین را ندارد و یک ساعت بعد شام را میل کرد.
نکات مهم در مورد روزه داری در نوجوانان و روزه اولی ها
دکتر شریعت پناهی در ادامه به بیان نکات مهم درخصوص روزه داری نوجوانان که در سن رشد قرار دارند و آنانی که امسال برای اولین بار به جرگه روزهداران پیوستند پرداخت.وی با توجه به حذف یک وعده غذایی در هنگام روزه داری تاکید کرد که در نوجوانان روزه دار باید در فاصله زمانی بین افطار و سحر کالری مورد نیاز بدن تامین شود.این دانشیار دانشگاه مصرف سه واحد لبنیات را برای رشد نوجوانان الزامی دانست و توصیه کرد: نوجوانان باید دو واحد میوه و سه واحد سبزی از زمان افطار تا سحر مصرف کنند.به گفته وی نوجوانان می توانند لبنیات مورد نیاز خود را به شکل فرنی یا دسرهای مختلف خانگی، میوهها را به شکل خام یا کمپوت و سبزیجات را نیز به شکل پخته یا خام مصرف کنند.
این متخصص تغذیه تاکید کرد: نوجوانان باید هم در وعده سحری و هم افطار گوشت مصرف کنند تا روند رشد آنها مختل نشود.
نکات مهم روزهداری در نوجوانان و روزهاولیها
دانشیار دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی و انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور ضمن بیان توصیههای تغذیهای برای نوجوانان روزه دار تاکید کرد: در ماه مبارک رمضان مواد مغذی و کالری مورد نیاز نوجوانان روزه دار حتما باید در فاصله زمانی بین افطار و سحر تامین شود.
صاحبخبر -
∎