شناسهٔ خبر: 65613623 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: صدا و سیما | لینک خبر

توصیه‌های تغذیه‌ای برای روزه داری در ماه مبارک رمضان

رعایت توصیه‌های تغذیه‌ای در ماه مبارک رمضان، می‌تواند به روزه داران در انجام بهتر فرایض عبادی در این ایام، کمک کند.

صاحب‌خبر -
توصیه‌های تغذیه‌ای برای روزه داری در ماه مبارک رمضان
 
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز خراسان رضوی، متخصص تغذیه دانشگاه علوم پزشکی مشهد در اینباره گفت: بهتر است روزه داران در ایام ماه مبارک رمضان سه وعده غذایی شامل افطار، شام و سحر را مصرف کنند، اما اگر با توجه به شرایط و توان جسمانی، وعده شام حذف شد، مشکلی برای فرد ایجاد نمی‌شود.
 
دکتر کیهان گنودی با بیان اینکه بهتر است غذای مصرفی در وعده سحری ویژگی وعده ناهار را داشته باشد تا از ایجاد گرسنگی در طول روز پیشگیری شود، افزود: می‌توان در فاصله افطار تا سحر یک وعده غذایی مثل شام سبک را صرف کرد که به وضعیت شخص و تمایل او به صرف غذا بستگی دارد.
 
وی تصریح کرد: در زمان افطار مصرف غذا‌های سبک و مختصر شامل گروه‌های غذایی شیر و لبنیات (مانند شیر و ماست و پنیر) میوه‌ها و سبزی‌ها و نان و غلات (مانند برنج و نان) توصیه می‌شود؛ علاوه بر آن مصرف شیر گرم و فرنی و یــا شیر برنج در هنگام افطار مناسب است.
 
این متخصص ادامه داد: استفاده از مواد غذایی آبکی مثل سوپ، آش، حلیم بــدون روغن (حلیم منبع خوبی از مواد نشاسته ای، فیبر، پتاسیم و منیزیوم است) و همچنین مایعات به هنگام افطار و سحر موجب حفظ تعادل آب و املاح فرد روزه دار می‌شود.
 
این متخصص تغذیه با بیان اینکه استفاده از سبزی‌ها و میوه‌ها در هنگام افطار و همچنین در فاصله زمانی بین افطار تا سحر به دلیل اینکه منبع خوبی از فیبر هستند، برای دستگاه گوارش مفید بوده و از بروز یبوست جلوگیری می‌کند گفت: سبزی‌ها با دارا بودن مواد مغذی مختلف و آب، علاوه بر تامین ویتامین‌ها و املاح مورد نیاز بدن، از تشنگی فرد در طول روز جلوگیری می‌کنند.
 
دکتر گنودی با تاکید بر اینکه مصرف مواد غذایی شیرین در وعده سحری توصیه نمی‌شود، افزود: مصرف مواد غذایی شیرین با تحریک انسولین موجب ورود قند خون به داخل سلول‌ها و در نتیجه کاهش قند خون می‌شوند؛ به این ترتیب مصرف مـــواد غـــذایی شیرین و حاوی قند‌های ساده مثل شیرینی و شکلات در وعده سحری موجب می‌شود شخص زودتر گرسنه شود.
 
دکتر گنودی با بیان اینکه یبوست یکی از مشکلات شایع در ماه مبارک رمضان است و می‌تواند باعث هموروئید (بواسیر) و سوء هاضمه همراه با احساس پری معده شود، اظهار کرد: دلیل اصلی بروز این عارضه، مصرف زیاد غذا‌های تصفیه شده مثل نان‌های تهیه شده از آرد سفید (نان لواش و فانتزی) و کاهش مصرف آب و غذا‌های حاوی فیبر (میوه و سبزی) است.
 
او توصیه کرد، برای درمان آن لازم است مصرف آب و استفاده از نان‌های سبوس دار (نان سنگک و جو) و میوه‌ها و سبزی ها، مورد توجه قرار گیرد.
 
وی سوء هاضمه و نفخ را از دیگر مشکلات روزه داران دانست که به دلیل مصرف زیاد غذا‌های چرب، سرخ کردنی و ادویه دار و موادغذایی مانند تخم مرغ، کلم، عدس و نوشابه‌های قندی گازدار ایجاد می‌شود، افزود: برای پیشگیری از این مشکل، از مصرف این غذا‌ها باید اجتناب شود.
 
 متخصص تغذیه دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه تعریق زیاد، ضعف، کاهش انرژی، سرگیجه، رنگ پریدگی و حالت غش که ممکن است هنگام بعداز ظهر در ماه مبارک رمضان اتفاق بیفتد از علائم افت فشارخون است، بیان داشت: این مشکل به دلیل مصرف کم مایعات و نمک ایجاد می‌شود و خنک نگه داشتن فرد و افزایش مصرف مایعات و نمک از راهکار‌های درمان آن است.
 
دکتر گنودی گفت: روزه داران به دلیل عادت به کافئین و تنباکو و قطع آن، خستگی و نداشتن استراحت و خواب کافی به علت فعالیت زیاد یا افت فشارخون ممکن است دچار سردرد شوند که بهتر است از ۱ تا ۲ هفته قبل از ماه مبارک رمضان مصرف مواد حاوی کافئین و تنباکو را کاهش داده و نوشیدنی‌ها و چای‌های گیاهی فاقد کافئین را جایگزین آن کنند.
 
وی با بیان اینکه افت فشار خون از دیگر مشکلات برخی روزه داران است که ضعف، سرگیجه، خستگی، تمرکز نداشتن، تعریق، لرزش، کاهش فعالیت و قدرت جسمانی، سردرد و طپش قلب از علائم آن محسوب می‌شود، افزود: این امر به دلیل استفاده از قند‌های ساده در وعده سحر ایجاد می‌شود و روزه داران باید از مصرف غذا‌ها و نوشیدنی‌های حاوی قند‌های ساده در این وعده خودداری کنند.
 
 این متخصص تغذیه با بیان اینکه گرفتگی عضلات به دلیل کم آبی می‌تواند در ماه مبارک رمضان برای روزه داران ایجاد شود، اظهار کرد: همچنین افرادی که مبتلا به مشکلات و زخم‌های گوارشی هستند، برای روزه داری باید با پزشک خود مشورت کنند.
 
دکتر گنودی بروز سنگ کلیه را از دیگر مشکلات روزه داران در ماه مبارک رمضان برشمرد و گفت: این عارضه ممکن است در افرادی که مایعات کم مصرف می‌کنند اتفاق بیفتد، بنابراین توصیه می‌شود که مایعات زیاد مصرف کنند.