تجهیزات بتن ریزی کدام است؟
مهمترین تجهیزات بتن ریزی عبارتند از:
- بتونیر یا میکسر بتن
- شیلنگ ویبراتور
- موتور ویبراتور
- ماله پروانه ای
- شمشه ماله موتوری
- پمپ بتن
- نوار نقاله بتن
با سرویس اقتصادی ایلنا همراه باشید تا به بررسی این موارد بپردازیم:
1- بتونیر از اولین وسایل بتن ریزی
بتونیر یا میکسر بتن که به آن concrete mixer نیز گفته میشود دستگاهی است که با داشتن یک دیگ و یک موتور [برقی یا مکانیکی اعم از بنزینی و دیزلی] کار میکند و از آن برای ترکیب مواد بتنی استفاده میشود.
اسم ماشین بتن ریزی در واقع همان مخلوط کن بتن یا بتونیر است، حتما میدانید که بتن تشکیل شده از برخی مواد مثل سیمان، سنگدانهها، آب، افزودنیهای بتن و غیره است.
قبلا یعنی خیلی قدیمترها از روشهای سنتی برای ترکیب این مواد استفاده میشد اما امروزه انواع بتونیرها در بازار وجود دارد که میتوانید حجمهای مختلفی از بتن را با آنها آماده کنید.
وقتی دستگاه روشن شود، مواد کاملا با هم ترکیب شده تا اسلامپ لازم به دست آید. بتونیرها انواع مختلفی دارند که معمولا با توجه به حجم دیگ آنها دسته بندی میشوند؛ انواع بتونیر عبارتند از:
- 1000 لیتری
- 750 لیتری
- 500 لیتری
- 250 لیتری
- 120 لیتری یا آزمایشگاهی
بیشترین استفاده در کارهای کوچک، کارگاهی و ساختمانی از نوع بتونیر 120 لیتری است که به آن بتونیر آزمایشگاهی هم گفته میشود. ناگفته نماند که بتونیرها در دو مدل دنده دور و دنده زیر تولید میشود که هر کدام مزایا و معایب خود را دارند.
2- شیلنگ ویبراتور؛ از مهمترین ماشین آلات بتن ریزی
بتن ریزی کار حساسی است، به همین دلیل استفاده از ماشین آلات بتن ریزی مهم است. یکی از این ماشین آلات، شیلنگ ویبراتور است، وسیلهای برای متراکم کردن و خالی کردن هوای بتن.
در شرح بیشتر این محصول باید گفت، وقتی بتن با بتونیر آماده شده و در قالبهای بتن و بین آرماتورها ریخته میشود به دلیل اسلامپ بتن، خود به خود در همه جای قالب جای نمیگیرد. بتن مثل آب نیست که خودش همه فضاها را پر کند بلکه مثل یک خمیرمایه بوده که نیازمند آن است که با دستگاهی آنرا متراکم کنید.
این دستگاهِ شیلنگ ویبراتور است که با ایجاد لرزشهای مداوم و منظم بتن را در تمام سطح قالب به صورت یکدست پخش میکند.
کاربرد شیلنگ ویبراتور تنها متراکم سازی بتن نیست، بلکه استفاده مهمتری نیز دارد که عبارت است از خالی کردن هوای محبوس شده داخل بتن. در زمانی که بتن در قالب ریخته میشود حبابهایی از هوا داخل آن محبوس میشود که این حبابها اگر از بین نرود کیفیت و استحکام بتن را بعد از خشک شدن پایین میآورد.
شیلنگ ویبراتور با ایجاد همین لرزشها، هوای اضافی بتن را خالی کرده و آنرا آماده مراحل بعدی میکند. به این کار ویبره زدن بتن میگویند.
مزایای ویبره بتن با استفاده از شیلنگ ویبره بتن عبارت است از:
- متراکم سازی بتن
- خالی کردن بتن از هوای اضافی و حبابها
- جلوگیری از ترک خوردن بتن بعد از خشک شدن
- بالا آمدن آب اضافی بتن
- جلوگیری از نشست بتن بعد از خشک شدن
- جلوگیری از کرمو شدن بتن پس از خشک شدن
3- بررسی موتور ویبراتور در ماشین های بتن ریزی
موتور ویبراتور در واقع موتور محرکه شیلنگ ویبراتور است که انواع مختلفی دارد، رایجترین نوع آن موتورهای بنزینی است که برای شیلنگ ویبرههای بنزینی کاربرد دارد. این تجهیز نمونههای دیگری مثل برقی و بادی هم دارد که به ترتیب برای شیلنگ ویبره برقی و شیلنگ ویبره بادی استفاده میشود.
کار اصلی موتور ویبراتور ایجاد نیروی مکانیکی برای شیلنگ ویبراتور است، نیروی موتور به شیلنگ وارد شده و شیلنگ با داشتن فنری که در داخل آن قرار دارد شروع به چرخش کرده و در نهایت به وسیله قطعهای که داخل پوکر شیلنگ قرار دارد، لرزش تولید میشود.
4- ماله پروانه ای دستگاهی مهم در تجهیزات بتن ریزی
دستگاه دیگری که در تجهیزات بتن ریزی اهمیت زیادی دارد، ماله پروانه ای یا ماله موتوری است که به انگلیسی به آن power trowel گفته میشود. چون پرهها یا تیغههایی که زیر آن است مانند هلیکوپتر است، به آن ماله هلیکوپتری هم گفته میشود.
این دستگاه از چند بخش تشکیل شده است که عبارتند از:
- موتور
- شاسی
- گیربکس
- تیغه
- سینی
در ماشین آلات بتن ریزی زمانی از ماله پروانه ای استفاده میشود که کار ریختن بتن و ویبره زدن آن پایان یافته و بتن تا حدودی خودش را گرفته است.
اگر بخواهیم متر و معیاری برای اینکه چه زمانی باید از ماله پروانه ای استفاده کرد داده باشیم باید گفت زمانی که با چکمه وارد بتن میشوید و به اندازه 2 تا 3 سانت چکمه داخل بتن فرو میرود باید از ماله پروانه ای استفاده کرد. کار ماله پروانه ای دقیقا صاف و صیقلی کردن بتن است.
همانگونه که در بررسی اجزای این دستگاه گفتیم، ماله موتوری هم تیغه دارد و هم سینی؛ در مرحله اول با استفاده از سینی، بتن را صیقل میدهیم اما با این کار ردههای دایرهای شکلی روی بتن میافتد، بنابراین در مرحله بعدی سینی از ماله جدا شده و با استفاده از تیغه کار صاف و صیقلی کردن نهایی را انجام میدهیم.
ماله پروانه هم انواع مختلفی دارد از بنزینی گرفته تا برقی و همچنین سرنشین دار و بدون سرنشین، بیشترین کاربرد را ماله پروانه ای های بدون سرنشین و بنزینی دارد.
همچنین باید به این نکته نیز اشاره کنیم که سایزبندی ماله موتوری ها نیز متنوع است، از سایز 60 سانت یا گوشه زن گرفته تا سایزهای 90 و 120 سانت که برای کارهای بزرگتر استفاده میشود.
5- شمشه ماله موتوری پنجمین تجهیز بتن ریزی
دستگاه بعدی شمشه ماله موتوری است. این دستگاه نیز برای یکدست کردن سطح بتن استفاده میشود و فواید دیگری نیز برای بتن دارد که عبارتند از:
- تراز کردن سطح بتن
- ویبره کردن سطح بتن
- خارج کردن هوا از سطح بتن
شمشه ماله موتوری در ماشین آلات بتن ریزی معمولا در آخرین مراحل استفاده میشود، زمانی که کار ویبره کردن ماله کشی انجام شده است.
این دستگاه نیز شامل بخشهایی است است که در زیر لیست آنها را میبینید:
- موتور
- شاسی
- تجهیزات راهبری مثل گاز
- تیغه شمشه
فرآیند کار این دستگاه به این شکل است که نیرویی که به وسیله موتور تولید میشود به تیغه وارد شده و تیغه لرزشهای بسیار ریز و منظمی ایجاد میکند که همین باعث میشود به صورت خیلی نرم و آهسته، سطح بتن هم صاف و تراز شود و هم ویبره شود.
انواع شمشه ماله موتوری به جز اندازه تیغههای آنها که از 3 متری به بالا است دارد تا شمشههای موتور بالا و پایین که هر کدام مزایای خود را دارند.
بهترین تجهیزات بتن ریزی را از کجا بخریم؟
یکی از بهترین فروشگاههای ماشین های بتن ریزی ابزارینو است که دفتر مرکزی آن واقع در خیابان سعدی جنوبی تهران است. یکی از ویژگیهای مثبت این فروشگاه ارائه مشاوره رایگان به شما درباره همین وسایل بتن ریزی است، برای ارتباط با کارشناسان این فروشگاه میتوانید با این شماره تماس بگیرید: 02133903380