شناسهٔ خبر: 64921296 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: همشهری آنلاین | لینک خبر

در گفتگوی همشهری آنلاین با پزشک و متخصص طب ایرانی مطرح شد

تغذیه مناسب در بیماری زونا | چطور می‌توان درد و خارش ناشی از بیماری را کاهش داد؟

زونا یک عفونت ویروسی است که بر اثر فعال شدن مجدد ویروس واریسلا-زوستر (VZV) ایجاد می‌شود که باعث آبله مرغان (واریسلا) می‌شود. البته بعد از آنکه فردی مبتلا به آبله مرغان شود ویروس در بدن خفته باقی می‌ماند.

صاحب‌خبر -

همشهری آنلاین -یکتا فراهانی: زونا می‌تواند در هر جایی از بدن ایجاد شود. اما به طور معمول شبیه یک نوار تاول است که در سمت چپ یا سمت راست تنه پیچیده می‌شود.

این بیماری توسط همان ویروسی که باعث آبله مرغان می‌شود ایجاد می‌شود. پس از ابتلا به آبله مرغان، ویروس تا آخر عمر در بدن باقی می‌ماند. اما سال‌ها بعد ممکن است ویروس دوباره به صورت زونا فعال شود.

زونا خطرناک و تهدید کننده زندگی نیست. اما اغلب بسیار دردناک است. ضمن آنکه درمان زودهنگام آن هم می‌تواند عوارض عفونت زونا را کمتر کند و احتمال عوارض بیماری را هم کاهش دهد.

تغذیه مناسب در بیماری زونا | چطور می‌توان درد و خارش ناشی از بیماری را کاهش داد؟ دکتر غلامرضا کرد افشاری، پزشک و متخصص طب سنتی ایرانی

آبله مرغان بزرگسالان

دکتر غلامرضا کرد افشاری، پزشک و متخصص طب سنتی ایرانی در مورد بیماری زونا می‌گوید: هنگامی که ویروس آبله مرغان در بزرگسالی بروز پیدا می‌کند مانند کودکی بدن فقط دچار بثورات پوستی نمی‌شود. در واقع بثورات در آبله مرغان در افراد بزرگسال محدود به نقاط خاصی از بدن می‌شوند که به آن زونا گفته می‌شود.

ضایعات پوستی در زونا به صورت تاول‌هایی درمناطق محدودی از بدن ظاهر می‌شوند که با خارش و درد همراه هستند. ضمن آنکه پوست زیر تاول‌ها هم معمولاً قرمز رنگ و ملتهب می‌شوند.

تشخیص بیماری

به گفته متخصص طب سنتی ایرانی، موضوع مهم در تشخیص بیماری زونا آن است که چون ضایعات پوستی درمسیر مناطق عصب رسانی پوستی ایجاد می‌شود با درد زیاد همراه است و اغلب در یک نیمه از بدن هم قراردارد. بنابراین با توجه به چنین نشانه‌هایی می‌توان تشخیص درست داد. در صورتی که گاهی این بیماری به خصوص در روزهای اول بروز علائم به درستی تشخیص داده نمی‌شود.

تغذیه مناسب در بیماری زونا | چطور می‌توان درد و خارش ناشی از بیماری را کاهش داد؟

پرهیز غذایی

دکتر کرد افشاری می‌گوید: تغذیه در بیماری زونا موضوع مهمی است که حتماً باید به آن توجه شود. بنابراین بهتر است بیمار از چیزهایی که باید ازخوردن آن اجتناب کند آگاه باشد.

بیمار باید از خوردن غذاهای سنگین و سرخ کرده اجتناب کند. چیزهایی مانند غذاهای آماده، کارخانه‌ای، کنسروی، فست فود، سوسیس و کالباس، ماکارونی، پیتزا، خیارشور، قارچ، بادمجان، باقلا، عدس، رب گوجه فرنگی، انواع نوشابه‌ها و آبمیوه‌های صنعتی، چای پررنگ و قهوه خود داری کند.

بیشتر بخوانید

مفاهیم: آبله مرغان چیست؟

زونا در خانه با این روش درمان کنید

بهترین تغذیه افراد سرد مزاج در هوای سرد | این افراد در زمستان بیشتر بیمار می‌شوند

تغذیه مناسب در بیماری زونا | چطور می‌توان درد و خارش ناشی از بیماری را کاهش داد؟

توصیه‌های غذایی

به گفته این متخصص طب سنتی ایرانی با توجه به اینکه نقش تغذیه دربهبود بیماری زونا بسیارموثر است خوردن این مواد غذایی را در طول دوره درمان توصیه می‌کند:

نوشیدنی: به عقیده او بیماران مبتلا به زونا می‌توانند به جای آب از ماءالشعیر طبی استفاده کنند. برای این کار هم به جای استفاده از ماءالشعیرهای کارخانه‌ای می‌توانند خودشان در خانه آن را تهیه کنند. به این صورت که جو را ۲۴ ساعت خیسانده وآن را با ۲۰ برابر آب روی حرارت بگذارند. آب آن را صاف کنند و روزی ۳ تا ۴ لیوان بنوشند.

این بیماران می‌تواننداز شربت لیموی خانگی هم استفاده کنند. یعنی شکر و آب لیموی تازه را در یک ظرف در بسته به مدت ۱۲ ساعت نگه دارند و پس ازصاف کردن با آب رقیق و میل کنند.

میوه: به گفته این پزشک طب سنتی ایرانی، خوردن سه تا چهار بار خیار رنده شده با کمی لیموترش به همراه آلو، تمبر هندی و شاتوت توصیه می‌شود. ضمن آنکه می‌توان از آب این میوه‌ها به عنوان نوشیدنی هم استفاده کرد.

البته توجه داشته باشیم فاصله مصرف میوه و آب میوه با خوردن غذا حداقل باید یک تا یک ساعت و نیم باشد.

برای کاهش خارش هم می‌توان آب کرفس را همراه با دو قاشق سرکه و نصف استکان عرق کاسنی و شاتره مخلوط کرد و بر محل خارش مالید.

غذا: بهتراست غذای فرد مبتلا به زونا با روغن بادام شیرین تهیه شود. غذاهایی مانند زرشک پلو البته با گوشت بلدرچین و سوپ گشنیز توصیه می‌شود.

البته بهتر است در این سوپ از جو، گشنیز، شلغم، خرفه، گوشت بلدرچین یا کبک به همراه آبغوره و روغن زیتون استفاده کنیم.

استفاده از سوپ سبزیجات هم توصیه می‌شود. این سبزیجات بهتر است شامل والک، کنگر، مرزه و ریواس کوهی باشند و به عنوان چاشنی هم از سرکه، سماق، لیموترش یا انار استفاده شود.

همچنین خوردن خورش ریواس، کرفس یا والک پلو هم هنگام ابتلا به این بیماری توصیه می‌شود.