حوثی های یمن
حوثیهای یمن گروهی مسلح از پیروان فرقه زیدیه هستند که یکی از فرقههای مذهب شیعه در اسلام است.
این گروه در دهه ۱۹۹۰ میلادی شکل گرفت تا با فساد علی عبدالله صالح، رئیس جمهور وقت یمن، مبارزه کنند.
نام گروه از حسین الحوثی، بنیانگذار این جنبش آمده است. آنها خود را انصارالله یا یاران خداوند هم میخوانند. بعد از حمله ۲۰۰۳ به عراق که با رهبری آمریکا انجام شد، حوثیها این شعار را برای خود برگزیدند: «الله اکبر - مرگ بر آمریکا - مرگ بر اسرائیل - لعنت بر یهود - پیروزی برای اسلام.» این گروه مانند حماس و حزبالله لبنان، خود را بخشی از «محور مقاومت» به رهبری ایران، در مقابل اسرائیل، آمریکا و کشورهای غربی معرفی میکند.
هشام العمیسی، کارشناس یمن در «موسسه صلح اروپایی» میگوید این تعریف نشان میدهد که چرا حوثیها اعلام کردهاند که به کشتیهایی حمله خواهند کرد که به مقصد اسرائیل در حرکت هستند.«آنها در عمل با امپریالیسم میجنگند، با دشمنان امت اسلام میجنگند. چنین کاری در راستای پایگاه و جایگاه آنها به حساب میآید.»
فرار منصور هادی
رئیس جمهور از یمن
حوثیها در اوایل سال ۲۰۱۴ بعد از قیام علیه منصور هادی، رئیس جمهور وقت یمن که جانشین علی عبدالله صالح شده بود، قدرت سیاسی قابل توجهی در این کشور به دست آوردند. آنها که با علی عبدالله صالح -دشمن سابق خود- به توافق رسیده بودند، قصد داشتند او را به قدرت بازگردانند.
سقوط صنعا
حوثیها ابتدا توانستند کنترل استان صعده در شمال یمن را به دست بگیرند و در اوایل سال ۲۰۱۵ میلادی شهر صنعا، پایتخت یمن را تسخیر کردند. در آن زمان منصور هادی مجبور شد از یمن فرار کند. عربستان سعودی، همسایه یمن با هدف بیرون راندن حوثیها و بازگرداندن هادی به قدرت وارد جنگ شد. امارات متحده عربی و بحرین هم در این عملیات نظامی عربستان را همراهی کردند. حوثیها در مقابل حملات ائتلاف نظامی به رهبری عربستان مقاومت کردند و کنترل خود را بر بخشهای بزرگی از یمن حفظ کردند. آنها در سال ۲۰۱۷ علی عبدالله صالح را که تلاش میکرد با تغییر موضعی دوباره به عربستان بپیوندد، کشتند.
حکومت حوثی ها
دولت رسمی یمن در حال حاضر «شورای رهبری ریاست جمهوری» است که منصور هادی، رئیس جمهور، قدرت را در سال ۲۰۲۲ به آن واگذار کرد. مقر این شورا در شهر ریاض در عربستان است. با وجود این بیشتر جمعیت یمن در مناطقی زندگی میکنند که تحت کنترل حوثیها است. این گروه در مناطق شمالی یمن از ساکنان مالیات میگیرد و پول چاپ میکند. شورای امنیت سازمان ملل متحد به نقل از احمد بحری، کارشناسی که فعالیت حوثیها را دنبال میکند، برآورد کرده است که این گروه در سال ۲۰۱۰ بین ۱۰۰ تا ۱۲۰ هزار عضو و هوادار داشتهاند که شامل نیروهای مسلح و اعضای غیر مسلح آنها بوده است. حوثی ها بخش بزرگی از سواحل دریای سرخ در یمن را در اختیار دارند و حملات خود به کشتیها را از این مناطق انجام میدهند.
بایدن:حوثی ها تروریست هستند
ستاد فرماندهی مرکزی امریکا (سنتکام) در بیانیهای اعلام کرد که یک ناو نیروی دریایی ایالات متحده با موشک یک سایت راداری انصارالله را هدف قرار داده است. در بیانیه سنتکام آمده است: «روز شنبه ساعت ۳:۴۵ بامداد به وقت صنعا، نیروهای امریکایی یک سایت راداری حوثی ها را در یمن مورد حمله قرار دادند. این حمله توسط ناو «یواساس کارنی» و با موشکهای تاماهاوک انجام شد.» ستاد فرماندهی مرکزی امریکا افزود که این حمله با یک هدف نظامی خاص طراحی شده بود و با حملات بامداد روز جمعه مرتبط بود که برای تضعیف توانایی انصارالله برای حمله به کشتیهای تجاری انجام شد.جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا روز جمعه هشدار داده بود که حوثیها ممکن است با حملات بیشتری روبرو شوند. بایدن در جمع خبرنگاران در پنسیلوانیا گفت: «ما میخواهیم مطمئن شویم که اگر حوثیها به رفتار شنیع ادامه دهند ما همراه متحدانمان به آن پاسخ میدهیم.» بایدن در پاسخ به این سوال که آیا معتقد است که حوثیها یک گروه تروریستی هستند گفت: «فکر میکنم آنها هستند.»
حمله به نفتکش روسیه
مرکز عملیات تجارت دریایی بریتانیا اعلام کرد که نیروهای انصارالله روز جمعه «بهاشتباه» سعی کردند یک نفتکش حامل نفت روسیه را در دریای سرخ هدف حمله موشکی قرار دهند.
بر اساس این گزارش، نفتکش یاد شده در فاصله ۹۰ مایل دریایی آبهای بندر عدن یمن در حالی که سیگنال ردیابی خود را خاموش کرده بود، مورد حمله موشکی انصارالله قرار گرفت. این موشک در حدود ۴۰۰ تا ۵۰۰ متری نفتکش یاد شده در دریا سقوط کرد. دادههای شرکتهای ردیابی نفتکشها نشان میدهد نام کشتی یاد شده «خالیسا» بوده که با پرچم پاناما در حال تردد بود. رویترز خبر داد که این دومین حمله اشتباه انصارالله به نفتکشهای حامل نفت روسیه است.