به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، یک مقام دولت انگلیس از اظهارنظر درباره اینکه آیا لندن خودش را متعهد به نظرخواهی از پارلمان برای انجام حملات هوایی احتمالی به مواضع انصاراالله یمن میداند یا خیر خودداری کرد.
سخنگوی دفتر نخستوزیر انگلیس علاوه براین به سوالات درباره اینکه آیا لندن اصلاً قصدی برای انجام چنین حملاتی دارد یا خیر نیز پاسخ شفاف نداد.
طفره انگلیس
طبق نوشته پایگاه انگلیسی «استاندارد»، سخنگوی رسمی دفتر نخستوزیری انگلیس در پاسخ به سوالی درباره اینکه آیا ممکن است انگلیس بدون کسب اجازه از پارلمان اقدام نظامی انجام دهد گفت: «من درباره اینکه چه اقدام نظامی انجام خواهد شد یا نخواهد شد گمانهزنی نخواهم کرد.»
وی سپس با اشاره به آنچه به ادعای وی حملات نیروهای انصارالله علیه کشتیهای تجاری در دریای سرخ است اضافه کرد: «ما به روشنی گفتهایم و مشخص کردهایم که این حملهها غیرقانونی و خطرناک هستند و قابل پذیرش نیستند. بنابراین، ما همه گزینهها را در دسترس خودمان نگاه میداریم.»
این مقام انگلیسی که پایگاه استاندارد اشارهای به نامش نکرده مدعی شد که برای چنین سناریوهایی «قواعد مشخصی» از جمله از طریق اختیارات نخستوزیر مشخص شده است.
نخستوزیرهای انگلیس پیش از این در خصوص اخذ مجوز از پارلمان برای انجام حملات هوایی توسط ارتش انگلیس رویکردهای متفاوتی در پیش گرفتهاند. سال ۲۰۱۳، نخستوزیر انگلیس درخواست برای انجام اقدام نظامی علیه «بشار اسد»، رئیسجمهور سوریه را به پارلمان برد اما این درخواست توسط قانونگذاران انگلیسی رد شد.
یک سال بعدتر، در سال ۲۰۱۴، مجلس اعیان انگلیس به درخواست دولت انگلیس برای انجام حملات هوایی علیه مواضع داعش در عراق پاسخ مثب داد. سال ۲۰۱۸ هم دولت انگلیس بدون کسب مجوز از پارلمان به نقاطی در داخل سوریه حمله کرد.
ترزا می، نخستوزیر وقت انگلیس در توجیه اقدام خود برای پیوستن به حملات هوایی علیه مواضع دولت سوریه گفت که انجام این اقدام از سوی لندن «از لحاظ اخلاقی و حقوقی» صحیح بوده است.
روز سهشنبه دیوید کامرون، وزیر امور خارجه انگلیس در جلسهای در پارلمان انگلیس خطاب به نمایندههای پارلمان گفت که حملات یمنیها در دریای سرخ «غیرقابل قبول» هستند. او گفت: «هیچکس نمیخواهد شاهد تشدید درگیریها در خاورمیانه باشد اما قابل قبول نیست که آزادی تردد دریایی به این شکل آسیب ببیند.»
طرح تحریکآمیز انگلیس
وزیر دفاع انگلیس گرانت شاپس دیروز سهشنبه از اعزام ناوچه اچاماس ریچموند نیروی دریایی بریتانیا به دریای سرخ برای آنچه مشارکت در «ماموریت بینالمللی حفاظت از ناوبری دریایی» در منطقه خواند، خبر داد.
او در ایکس اعلام کرد «اچاماس ریچموند در راه دریای سرخ است تا اطمینان حاصل شود انگلیس حضوری قدرتمند در مواجهه با حملات حوثیهای تحت حمایت ایران (انصارالله یمن) دارد. به همراه آمریکا به هدایت پاسخ جهانی به بحران و انجام آنچه برای حفاظت از جانها و اقتصاد جهانی لازم است، ادامه خواهیم داد».
اواخر آذر هم بریتانیا ناو «دایموند» نیروی دریایی سلطنتی را به منطقه اعزام کرد تا به ناوچه لنکستر، سه شکارچی مین و یک کشتی پشتیبانی ناوگان سلطنتی انگلیس بپیوندد.
پیشتر نشریه انگلیسی تایمز گزارش داد ارتش انگلیس در حال تدارک یک طرح تحریکآمیز برای دست زدن به موجی از حملات هوایی علیه مواضع نیروهای یمنی در دریای سرخ است که چشمانداز تشدید چشمگیر تنشها در منطقه را مطرح میکند.
حمله در دریای سرخ
ساعاتی قبلتر ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا (سنتکام) در بیانیهای ادعا کرد نیروهای انصارالله یمن «حملهای پیچیده» با شلیک چندین موشک و پهپاد در دریای سرخ انجام دادند.
سنتکام در بیانیهای که روی شبکه اجتماعی ایکس منتشر شد، ادعا کرد این حمله حدود ساعت نه و ۱۵ دقیقه صبح به وقت محلی رخ داد و در آن پهپادهای تهاجمی انتحاری و موشکهای کروز و بالستیک ضد کشتی که از یمن به سمت دهها کشتی در دریای سرخ شلیک شد، مورد استفاده قرار گرفتند.
انصارالله یمن که در حال حاضر کنترل بخش زیادی از این کشور را در اختیار دارد از زمان آغاز حملات اسرائیل در غزه اعلام کرده کشتیهای تحت مالکیت یا تحت پرچم و یا عازم اسرائیل را در دریای سرخ هدف حمله قرار میدهد. انصارالله با وجود این تصریح کرده که دریای سرخ برای سایر کشتیها امن است.
حملات ارتش یمن در دریای سرخ از روز ۱۹ نوامبر آغاز شده و جنبش انصارالله اعلام کرده تا زمان توقف حملات اسرائیل در غزه تداوم خواهد داشت.
فرماندهی مرکزی ارتش آمریکا در غرب آسیا اخیرا در بیانیهای اعلام کرد که با نیروهای یمنی در دریای سرخ درگیر شده و ۱۰ نظامی یمنی را به شهادت رسانده است.
در واکنش، سرتیپ «یحیی سریع» سخنگوی نیروهای مسلح یمن تاکید کرد که آمریکا باید مسئولیت به شهادت رساندن نیروهای دریایی یمن را بپذیرد و اقداماتش مانع نیروهای یمنی برای عمل به وظیفه دینی و اخلاقیشان در قبال فلسطین نخواهد شد.
در پی حملات یمنیها به کشتیهای اسرائیلی و مرتبط با این رژیم، آمریکا ائتلافی بینالمللی را تشکیل داد که با اقبال چندانی از سوی متحدانش روبرو نشده و بر اساس اعلام پنتاگون ۱۲ کشور در حال حاضر شرکای آن هستند. آمریکا همچنین به دنبال قطعنامهای در شورای امنیت درباره دریانوردی در دریای سرخ است.
نزدیک به ۱۵ درصد از تجارت دریایی جهان، از جمله ۸ درصد تجارت جهانی گندم، ۱۲ درصد از تجارت دریای نفت و ۸ درصد از تجارت گاز مایع طبیعی در دنیا از طریق دنیای سرخ انجام میشود.
اعتراف به شکست
ائتلاف دریایی آمریکا پیش از این به شکست در انجام مأموریتی که برای آت تشکیل شدهاند اعتراف کردهاند.
روز ۱۳دیماه تمامی اعضای این ائتلاف در بیانیهای مشترک اعتراف کردند که کشتیها کماکان استفاده از دریای سرخ را برای تردد امن نمیدانند.
در این بیانیه آمده است: «شرکتهای کشتیرانی بینالمللی کماکان به تغییر مسیر کشتیهای خود از دماغه امیدنیک استفاده میکنند و این موجب افزایش قابل توجه قیمت و هفتههای تأخیر برای تحویل کالاها میشود و در نهایت، انتقال محمولههای حیاتی غذا، سوخت و کمکهای انسانی در سراسر جهان را با خطر مواجه میکند.»
سازمان بینالمللی دریانوردی بامداد پنجشنبه اعلام کرد که ۱۸ شرکت کشتیرانی بزرگ در جهان گفتهاند که به دلیل حملات علیه کشتیها در دریای سرخ، مسیر دور آفریقا را برای حرکت شناورهای خود انتخاب کردهاند.
زمینههای شکست
ائتلاف دریایی آمریکا از همان زمان آغاز به کار با تردیدهای صنعت کشتیرانی روبرو شده بود.خبرگزاری رویترز روز اول دیماه به نقل از منابعی در صنعت کشتیرانی گزارش داده بود که آنها درباره ائتلاف دریایی جدید آمریکا اطلاعات چندانی ندارند. منابع کشتیرانی در همان زمان هم عنوان کرده بودند که بسیاری از کشتیها کماکان ترجیح میدهند از دریای سرخ عبور نکنند یا قراردادهای خودشان را لغو کنند.
منابع صنعت کشتیرانی میگویند جزئیات عملی اندکی درباره این طرح در اختیار آنها قرار گرفته و آنها نمیدانند که آیا واشنگتن در صورت بروز درگیری مسلحانه به صورت مستقیم وارد عمل خواهد شد یا خیر.
یکی دیگر از دلایل شکست ائتلاف آمریکا عدم همراهی عربستان سعودی و امارات با این ائتلاف بود. هنگامی که ایالات متحده آمریکا تشکیل ائتلاف دریایی تحت رهبری خود برای محافظت از کشتیها در دریای سرخ را اعلام کرد نبود نام عربستان سعودی و امارات که اصلیترین اعضای ائتلاف در حال جنگ با یمنیها بودند حیرت عدهای از کارشناسان را به همراه داشت.
انتهای پیام/