محمد درویش، کارشناس حوزه آب و محیطزیست می گوید: وقتی ۱۰۵ سد در حوزه آبریز دریاچه ارومیه احداثشده و از این تعداد ۱۰۱ سد فعال است و اجازه نمیدهند، آب از این سدها وارد دریاچه ارومیه شود، باعث شده تا این پهنه بزرگ خشک شود. مشخص است وقتی ابرهای بارانزا به سمت دریاچه حرکت میکنند با کانون حرارتی مواجه میشوند، انگار وارد کویر لوت شدهاند و پراکنده میشوند.
بارور سازی ابرها نتیجه نداده
محمد درویش در گفتوگو با ایلنا، درباره بارورسازی ابرها و تأثیر آن در بارانزایی در کشور گفت: ماجرای بارورسازی ابرها از دهه ۱۳۴۰ در ایران و در استان یزد به راه افتاد و اکنون بیش از نیمقرن قدمت دارد که تلاش میکنند با بارورسازی ابرها میانگین بارش جوی کشور را افزایش دهند، در برخی دیگر از مناطق ایران ازجمله حوزه آبریز دریاچه ارومیه و اصفهان هم این کار را کردهاند اما سندی که نشان دهد میانگین بارشهای آسمانی کشور در اثر این فعالیتها تغییر کرده وجود ندارد. میانگین بارندگی در یزد حدود ۵۰ تا ۱۰۰ میلیمتری است که قبلاً هم همین مقدار بوده است. در دنیا هم کسی ادعا نمیکند با روش بارورسازی ابرها توانسته ۲۰ درصد میانگین ریزشهای جوی را افزایش دهند.
کمبود آب در کشورها
این کارشناس حوزه آب و محیطزیست گفت: واقعیت اینکه اگر آمریکائیها میتوانستند مهندسی اقلیم داشته باشند اکنون در مرکز این کشور و در ایالتهای آریزونا، تگزاس و کالیفرنیا بحران فرو چاله و فرونشست زمین به وجود نمیآمد، کمبود آب به حدی در امریکا شدید است که آمریکا از کانادا درخواست کمک کردهاست. این کشور هم اعلام کرده چون میانگین مصرف از استاندارد بالاتر است آبی به کشور امریکا ارسال نخواهند کرد. اسرائیلیها هم با بحران آب و فرو چالهها مواجهاند، مثلاً چندی پیش یکی از تالابهای مقدس یهودیان خشکشده بود که مجبور شدند با آبشیرینکن و هزینههای گزاف آب را به این تالاب منتقل کنند. چین و روسیه هم نتوانستهاند مشکل کمبود آب کشور خود را حل کنند و درگیر خشک شدن تالابها و دریاچههای خود هستند. آتشسوزیهای گستردهای که امسال در سیبری و کانادا و هر سال در امریکا اتفاق میافتد نشاندهنده این است که اگر میتوانستند ابرها را کنترل کنند با بارشهای مصنوعی آتشسوزیها را کنترل و خشکسالیها را مهار میکردند. ما نباید تحت تأثیر شایعات قرا بگیریم. مدیریت ناکارآمد سعی میکند با فرافکنی تقصیر را گردن دیگران بیدارند.
ناکارمدی در مدیریت
درویش گفت: تغییر اقلیم ۱۵ درصد در کاهش بارندگی و تبدیل برف به باران و همچنین افزایش دما نقش دارد ولی بحرانهایی که در ایران داریم ریشه در ناکارآمدیهای مدیریت آب است. باید مسئولیت آن را به عهده گرفت و فرار روبهجلو نداشت. وی تأکید کرد: ما وقتی میتوانیم بگوییم کشورهایی از ورود ابرهای بارانزا به ایران جلوگیری کرده و منجر به خشکی کشور ما شدهاند که ما با یک دوره خشکسالی در ایران روبرو شویم که در طول ۱۰۰ سال اخیر بیسابقه باشد حالآنکه خشکسالی که اکنون ما تجربه میکنیم بارها اتفاق افتاده است. کشورهای همسایه همروند طبیعی را طی میکنند، ترکیه ۲.۵ برابر ایران بارندگی دارد که همواره همین میزان بوده است، بنابراین بعید است این اتفاق که کشورهایی از ورود ابر بارانزا به ایران بتوانند جلوگیری کنند؛ بیفتد چون در صورت انجام این کار تشکیلات بزرگ دنیا این را رصد میکنند و جلوی این کار را میگیرند.
نظر شما