به گزارش خبرنگار ایلنا، نشست خبری ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه صبح امروز در محل این نشست با حضور اصحاب رسانه برگزار شد.
کنعانی در این نشست گفت: در آستانه چهارمین سالگرد شهادت سردار بزرگ قهرمان بینالمللی مبارزه با تروریسم حاج قاسم سلیمانی هستیم. نام و یاد این شهید گرانقدر را گرامی میدارم و به روح آن شهید والامقام درود و سلام میفرستم.
وی گفت: شهید سلیمانی در بین ما نیست اما آرا، افکار و اندیشهها و مکتب وی در منطقه برقرار است و نرمافزار مقاومت که آن شهید گرانقدر تولید کرد، باقی است و اندیشه مقاومت هر روز جان تازهای به خود میگیرد.
کنعانی افزود: همچمین یاد و خاطره شهید گرانقدر شهید سیدرضی موسوی را گرامی میدارم و یکبار دیگر اقدام جنایتآمیز ترور این شهید را محکوم میکنم. رژیم صهیونیستی در توسل به اینگونه اقدامات جنایتآمیز هیچگونه دستاورد راهبردی نخواهد داشت.
وی گفت: فرا رسیدن سال نومیلادی را به همه مسیحیان ساکن کشور و همچنین در سرتاسر جهان و پیروان ادیان الهی تبریک میگویم. ملتهای جهان در شرایطی سال نو را جشن میگیرند که سرزمین زادگاه عیسی مسیح تحت بیسابقهترین جنایت رژیم غاصب قرار دارد. رژیم صهیونیستی در سایه حمایت تمام عیار آمریکا در ایام سال نو میلادی هم دست از اقدامات شرورانه و ماجراجویانه خود برنداشت و این جنایت را به طور مستمر ادامه میدهد جا دارد از جامعه جهانی بخواهیم به مسئولیت حمایت از ملت فلسطین و بازدارندگی در مقابل ماشین کشتار رژیم صهیونیستی عمل کند.
کنعانی در مورد آخرین پیگیری وزارت امور خارجه درباره پرونده شهید سلیمانی گفت: پیگیری پرونده شهید سلیمانی هیچگاه به بوته فراموشی سپرده نخواهد شد و یادداشتهایی از سوی وزارت امور خارجه به سوئیس بهعنوان حافظ منافع آمریکا فرستاده شده است.
وی تصریح کرد: معاون حقوقی نهاد ریاست جمهوری در این رابطه توضیحات دقیق حقوقی را مطرح کرد. اگر محاکمه عادلانهای وجود داشته باشد، حتما مسئله ترور مشمول جنایت بینالمللی است و فرمانده این ترور باید مورد پیگرد، محاکمه و اجرای حکم قرار بگیرد.
کنعانی گفت: از نظر ایران چون شهید سلیمانی یکی از شخصیتهای مورد حمایت بینالمللی بوده و در یک سفر رسمی بود، وضعیت وی مشمول مفاد مندرج در کنوانسیونهای بینالمللی است و دیوان کیفری بینالمللی میتواند به این مسئله ورود پیدا کرده و حکم صادر کند. بنابراین شخص دادستان دیوان کیفری بینالمللی میتواند به این موضوع ورود کند و ما پیگیری راههای ممکن را برای تحت پیگرد قرار دادن مجریان و عاملان اصلی ترور با جدیت دنبال میکنیم.
وی در پاسخ به این سوال که موضع وزارت امور خارجه درباره سرعت گرفتن اقدامات هستهای چه خواهد بود، گفت: در این موضوع اعلام موضع کردیم. بارها اعلام کردیم ایران به تمامی تعهدات خود در چارچوب معاهده عدم اشاعه و موافقتنامه پادمان جامع پایبند بوده و هست. از زمان امضای برجام تاکنون هم ایران در صدر لیست کشورهایی بوده که بیشترین بازرسیهای کارشناسان و بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی از فعالیتهایش صورت گرفته است.
کنعانی گفت: طرح موضوعات و مباحثی از این قبیل سازنده نیست و متناسب با واقعیت، موضوع فعالیتهای صلحآمیز هستهای ایران و کم و کیف همکاری سازنده و موثر ایران مهم است.
وی گفت: فعالیتهای هستهای ایران صلح آمیز و تحت نظارت آژانس است. از آژانس و مدیرکل آژانس انتظار میرود اقدامات حرفهای خودشان را دنبال کنند و از سیاستزدگی پرهیز کنند و اجازه دهند همکاریهای سازنده جمهوری اسلامی ایران با آژانس به صورت حرفهای، فنی و تخصصی در چارچوب موافقتنامه جامع پادمان و در چارچوب معاهده عدم اشاعه و بیانیهای که بین ایران و آژانس تنظیم و منتشر شده به صورت سازنده و تخصصی پیش برود.
کنعانی در مورد شدت حملات اسرائیل علیه سوریه و اینکه آیا این رژیم به دنبال توسعه جنگ به مناطق دیگر است، گفت: آنچه این رژیم در ارتباط با سوریه و حملات هوایی و موشکی به خاک این کشور صورت میدهد نقض حقوق بینالملل و منشور ملل متحد و نقض حاکمیت و تمامیت ارضی یک کشور مستقل عضو سازمان ملل است. این حملات از منظر حقوق شناخته شده بینالمللی و منشور ملل محکوم و شایسته واکنش و پیگیری است. اقداماتی از این دست تهدیدی برای صلح و امنیت منطقهای و بینالمللی است و مراجع بین المللی مسئولیت دارند مانع تداوم و استمرار و گسترش این گونه اقدامات شرورانه شوند.
وی گفت: این رژیم عادت دارد تا با تلاش برای تسری ناامنی و بحران در منطقه بحرانهای متراکم داخلی خود را به بیرون از مرزهای سرزمینهای اشغالی تسری دهد. دولتها و ملتهای منطقه این رفتار فرافکنانه و شرورانه و ماجراجویانه این رژیم را میشناسند و مواضع دولت سوریه روشن است. انتظار میرود سازمان ملل و شورای امنیت به مسؤولیت خود در حفظ صلح و امنیت بینالمللی و ایجاد بازدارندگی در مقابل رفتارهای شرورانه این رژیم عمل کند و وظایف خود را به دقت انجام دهد.
کنعانی در پاسخ به این سوال که آیا خبر ارتقا سطح روابط ایران و مصر که چندی پیش مطرح شده بود صحت دارد یا خیر، گفت: روابط دو کشور براساس نقشه راهی که بین دو وزیر خارجه در دیدار آنها در نیویورک بر مبنای نگاه رؤسای دو کشور ترسیم شده در حال پیگیری است.
وی گفت: فضای مثبتی در مناسبات دو کشور وجود دارد و گفتوگوها بین دو وزیر خارجه در چند مرحله و دیدار حضوری بین دو رئیس جمهور در نشست ریاض و گفتوگوی تلفنی اخیر دو رئیس جمهور انجام شده است. حتما علاقهمندیم در چارچوب نقشه راه تعریف شده بین دو کشور روابط ایران و مصر دو کشور مهم اسلامی و اثرگذار در منطقه گام به گام ارتقا یابد و شاهد آثار مثبت آن در روابط دوجانبه و مسائل منطقهای باشیم.
کنعانی در پاسخ به این سوال که موضع وزارت خارجه درباره مواضع روسیه درباره کشورهای منطقه چیست، گفت: بنده در جایگاه پاسخگوی مواضع روسیه درباره مسائل منطقه نیستم. روابط ایران و روسیه سازنده و رو به جلو و مبتنی بر مصالح و منافع دو کشور است و در مسیر توسعه مناسبات ایران با کشورهای همسایه و در چارچوب سیاست همسایگی و ارتقای وضعیت همکاریها با کشورهای موثر در منطقه شاهد همکاری روزافزون روابط دو کشور در زمینههای مختلف بودیم. بر مبنای اراده سیاسی عالی رهبران دو کشور این روابط مبتنی بر منافع دو کشور توسعه افزایش خواهد یافت.
وی افزود: کشورها درباره موضوعات مختلف دیدگاههای ملی و خاص خود را دارند. مواردی وجود دارد که ایران دیدگاه ویژه خود را دارد و دولت روسیه و هر دولت دیگری ممکن است دیدگاههای متفاوت داشته باشد. در روابط بین کشورها وجود دیدگاههای متفاوت در خصوص موضوعات مختلف امری شناخته شده است.
کنعانی گفت: درباره جزایر سهگانه همیشه ایرانی موضع رسمی و صریح خود را اعلام کرده و در گفتوگو با مقامات روسیه از جمله وزیر خارجه این کشور دیدگاه صریح ایران مطرح شد. روابط سازنده و همکاریهای قوی و خوب دو کشور مانع از آن نیست که مواضع اصولی خود را درباره حاکمیت و تمامیت ارضی خود مطرح نکنیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ سوال ایلنا درباره سفر رئیس جمهور به ترکیه که قرار است در چهارم ژانویه گفت: هنوز تاریخ سفر رئیس جمهور مشخص نیست و در زمان خود اطلاعرسانی خواهد شد. این سفر بر مبنای دعوت اردوغان انجام خواهد شد و طبیعتا این دیدار درباره روابط دو جانبه و مسائل منطقهای خواهد بود .
کنعانی در پاسخ به اظهارات وزیر دفاع انگلیس که مدعی شده درباره دخالت ایران در حملات دریای سرخ آماده اقدام هستیم، گفت: در ارتباط با اظهارات کامرون هفته گذشته صحبت کردم. درباره گفتوگوی تلفنی انجام شده بین دو وزیر خارجه ما مفاد اظهارات مطرح شده را منتشر کردیم و در پاسخ به ادعاهای مطرح شده پاسخ صریح، شفاف و اصولی ایران از سوی وزیر خارجه مطرح و ارائه شد.
وی گفت: طرح ادعاهای بی اساس از سوی هیچ مقام و هیچ کشوری از جمله مقامات دولت انگلیس که نقش تاریخی و شناخته شده و معروف و مشهود در ارتباط با بحران ریشه دار فلسطین دارند مسموع نیست و هیچ فرد منصفی چنین اظهاراتی را از سوی مقامات این کشور نمیشنود. تحرکات دولت آمریکا و انگلیس در دریای سرخ در راستای نقش آفرینی این دو کشور برای تشدید بی ثباتی و ناامنی در منطقه و در آبهای منطقه به ویژه در دریای سرخ است. این اقدامات هیچ گونه کمکی به ارتقای ثبات و امنیت نمیکند.
کنعانی درباره اظهارات نتانیاهو درباره برنامه هستهای ایران که گفت همیشه و همه جا علیه ایران اقدام میکنیم، گفت: ما همواره دیدگاه روشنی درباره این رژیم داریم. این رژیم اساسا در جایگاهی نیست که در ارتباط با فعالیتهای صلح آمیز هستهای ایران اظهارنظر کند. این رژیم متهم و ناقض قوانین و مقررات بینالمللی در ارتباط با فعالیتهای هستهای است. رژیمی است که به صورت غیرقانونی دارای کلاهکهای هستهای است و فعالیتهای هستهای آن تحت نظارات پادمانی آژانس نیست. ظرفیتهای هستهای و فعالیتهای هستهای آن تهدیدی علیه امنیت و صلح در منطقه و در حوزه بینالمللی است.
وی در پاسخ به این سوال اخیرا یکی از نمایندگان کنگره درباره محو کردن ایران از کره زمین ادعایی کرده است و پاسخ شما به آن چیست، گفت: ایشان یا کره زمین را نمیشناسد یا وزن ایران را در کره زمین نمیداند. یک مقدار تاریخ و جغرافیا بخواند در اظهارنظرات خود دقت خواهد کرد. این صحبتها نشانگر تفکرات جنون آمیز و افراطی در بین مقامات آمریکایی است و عمق دلباختگی بعضی از این نمایندگان به رژیم صهیونیستی موجب طرح اظهارات جنون آمیزی از این دست میشود که نشانگر وجود افکار مخرب در بین برخی از لایههای نخبگان آمریکایی که اگر بتوان نام آنها را نخبگان نامید هست.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به این سوال پیش بینی شما درباره پایان جنگ اوکراین و جنگ در غزه گفت: پیش بینی کار من نیست. درباره جنگ غزه حمله رژیم صهیونیستی تجاوزکارانه و ناقض همه اصول شناخته شده بینالمللی است. اینکه رژیم صهیونیستی در آن واحد همه چهار جرم اصلی بینالمللی یعنی تجاوز، جنایت جنگی و نسل کشی و جنایت علیه بشریت را به صورت همزمان در حال ارتکاب است و این وضعیت روشن بوده و نمیتوان از این حجم جنایت چشم پوشی کرد. چه اتفاق دیگری قرار است بیفتد که شورای امنیت از آن به عنوان خطری برای صلح و امنیت بینالمللی تلقی کند. کشورها و ملتهای دنیا تا چه میزان میتوانند صبوری و تحمل کنند که یک دولت در شورای امنیت در مقابل اراده بین المللی ایستادگی کرده و با سوءاستفاده از حق وتو عملا رای به جنایت جنگی و جرایم شناخته شده علیه ملت فلسطین بدهد. زمان برای پایان دادن به جنایات وحشیانه و غیرقابل تصور رژیم صهیونیستی فرا رسیده است. آیا پیش بینی برای پایان جنگ داریم؟ باید ببینیم جامعه بینالمللی تا چه زمانی میخواهد خواست و اراده خود را بر خواست و اراده آمریکا و رژیم صهیونیستی تحمیل کند و متاسفانه چنین رخ نداده است.
وی درباره پایان جنگ در اوکراین هم گفت: همانگونه که قبلا موضع خود را بارها اعلام کردهایم، معتقدیم آنچه میتواند به وضع موجود پایان بدهد راهکار سیاسی است و ایران از راهکار سیاسی برای خاتمه یافتن جنگ استقبال میکند و همواره گفته که آمادگی دارد برای پایان بخشیدن به این جنگ کمک کند.
کنعانی درباره انتقال شش میلیارد دلار پول بلوکه شده آیا تحولات جدیدی در این زمینه رخ داده گفت: داراییهای ایران منتقل شده و امکان استفاده از آن براساس نیازهایی که دارد وجود داشته تحول دیگری در این خصوص رخ نداده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره خبر منتشر شده در خصوص متوقف شدن مذاکرات غیرمستقیم بین ایران و آمریکا در عمان گفت: جمهوری اسلامی ایران در چارچوب التزام خود به روند دیپلماتیک و پایبندی به میز مذاکره جهت بازگشت مسؤولانه و متعهدانه همه طرف ها به برجام آماده است که جمع بندی به صورت کامل در چارچوب مذاکرات انجام شده صورت بگیرد و همه طرفها مسؤولانه و متعهدانه به روند مذاکرات برگردند. گزارشهای متعدد رسانهای مطرح میشود که نمیشود به تک تک این ادعاهای رسانهای پاسخ دهیم.
وی افزود: فضای دیپلماتیک برای انجام دور جدیدی از گفتوگوها همچنان وجود دارد و در چارچوب رعایت خطوط قرمز ایران برای دور جدید گفتوگوها و بازگشت همه طرفها به برجام مشکلی نداریم.
کنعانی در پاسخ به سؤالی درباره سفر هفته گذشته امیرعبداللهیان به ایروان گفت: در این سفر درباره تحولات قفقاز گفتوگو شد ایران از روند مذاکرات صلح بین آذربایجان و ارمنستان یک بار دیگر حمایت و اعلام کرد که آماده کمک به این روند و تحکیم صلح و ثبات در منطقه است.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به این سوال وزارت امور خارجه و مجلس نشستی شب گذشته در کمیسیون امنیت ملی و موضوع استیضاح امیرعبداللهیان گفت: بحث استیضاح اصلا مطرح نبود و موضوعیت نداشت. در خصوص تبیین آخرین وضعیت بحران در فلسطین و غزه و اقدامات ایران و مشورتهای منظم بین دستگاه دیپلماسی و مجلس صورت میگیرد.
کنعانی در پاسخ به این سوال جزئیات آزادی یک تبعه اسپانیایی توسط ایران چه بوده گفت: این اقدام در چارچوب رأفت انسانی و در چارچوب روند قانونی که قوه قضائیه متولی و مسئول آن بودصورت گرفته است و مراجع ذیربط در این خصوص اطلاع رسانی لازم را در صورت نیاز انجام میدهند.
نظر شما