شناسهٔ خبر: 64123447 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: صدا و سیما | لینک خبر

اوسنه‌گویی رسم دیرینه گنابادی‌ها در شب یلدا

قصه‌گویی و در اصطلاح محلی اوسنه‌گویی (افسانه‌گویی) از مهمترین برنامه‌های سنتی شب در شهرستان گناباد در خراسان رضوی است.

صاحب‌خبر -
اِوسونه‌گویی رسم دیرینه گنابادی‌ها در شب یلدا
 
 
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز خراسان رضوی،   پژوهشگر فرهنگ عامه در گناباد گفت: مردم این شهرستان در شب چله با جمع شدن در منزل بزرگ خاندان و گستردن سفره، خواندن شاهنامه فردوسی و دیوان حافظ و گرفتن فال حافظ، کانون خانواده را گرم نگه داشته و به آن صفا می‌بخشند.
 
ابوالحسن دلشاد نوغابی افزود: بیان داستانها و حکایت های تاریخی که بیشتر از شاهنامه فردوسی و تواریخ کهن بیان می شود، از جمله رسومی است که موجب تقویت فرهنگ و ادب فارسی نیز می شود.
 
وی ادامه داد: مهمترین رسم مردم گناباد در شب یلدا از دیرباز، صله ارحام بوده است که همچنان رواج دارد و تمامی اعضای خانواده که حتی شاید در طول سال همدیگر را از نزدیک ندیده باشند، در این شب به خانه بزرگ خانواده رفته و شب را با هم سپری می کنند.
 
رئیس اداره کتابخانه های عمومی گناباد نیز گفت: قصه گویی و یا بیان داستانهای در مناسبت های مختلف از جمله راههاهای ترویج فرهنگ مطالعه و کتابخوانی به عنوان یکی از نیازهای مهم جامعه است.
 
احمد مظلوم افزود: باید با توجه بیشتر به این مساله در راستای غنای فرهنگ و ادب پارسی و گسترش مطالعه بین خانواده ها گام برداشت.
 
وی گفت:پس از آخرین روز آذر و در نخستین شب زمستان، که طولانی‌ترین شب سال است، ایرانیان باستان با این باور که فردای شب یلدا با دمیدن خورشید، روزها بلندتر شده و تابش نور ایزدی افزایش می یابد، با آیین های خاصی به استقبال آن می‌رفتند و از جمله این رسوم دیرینه در گناباد برای شب یلدا در اصطلاح محلی اوسونه گویی است.
 
مظلوم افزود: گنابادی ها در شب چله و در دورهمی های خانوادگی به قصه که بیشتر در قالب قصه های تاریخی توسط بزرگترها خوانده و یا روایت می شود، گوش فرا می دهند.
 
او گفت: شب یلدا به لحاظ برخورداری از ظرفیت قصه گویی و ارتباط چهره به چهره، می تواند یک وضعیت مناسب برای توسعه این فرهنگ باشد.