مدیرکل دفتر مدیریت بیماریهای غیر واگیر وزارت بهداشت گفت: میزان مرگهای ناشی از آلودگی هوا قابلتوجه است که باید به آن توجه شود زیرا در بروز سرطان هم اثرگذار است.
دکتر کورش اعتماد مدیرکل دفتر مدیریت بیماریهای غیر واگیر وزارت بهداشت با اشاره به اینکه سالانه حدود ۲۰ هزار مرگ ناشی از سرطان در کشور رخ میدهد، گفت: سرطانهای پستان، روده بزرگ، پروستات و ریه جزو سرطانهای شایع در کشور هستند. وی درباره تأثیر آلودگی هوا در بروز سرطانها تصریح کرد: آلودگی هوا با سرطان ریه در ارتباط است اما اینکه چه میزان قرارگیری در معرض آلودگی هوا ممکن است باعث بروز این سرطان شود به انجام مطالعات بیشتر نیاز دارد. او بابیان اینکه معمولاً عوامل خطر بیماریهای غیر واگیر مشترک است، اظهار کرد: بیماریهای قلبی و عروقی، سرطانها، دیابت و بیماریهای مزمن تنفسی ۴ عامل خطر اصلی مرتبط شامل فعالیت فیزیکی پایین، تغذیه ناسالم، مصرف دخانیات و مصرف الکل دارند. وی افزود: البته نکته قابلتوجه این است که از سال قبل سازمان بهداشت جهانی از «آلودگی هوا» نیز به عنوان عامل خطر پنجم بروز بیماریهای غیر واگیر ازجمله سرطانها یادکرده است.
۵۰ هزار مرگِ منتسب به آلودگی هوا
رئیس مرکز تحقیقات آلودگی هوای دانشگاه تهران میگوید: آلودگی هوا در پاییز امسال مشابه سال گذشته است و در برخی مناطق و برخی ایستگاهها حتی حدود ۶ تا ۷ درصد هم بالاتر از پارسال است. ۹ هزار مرگِ منتسب به آلودگی هوا در شهر تهران است که حدود ۶۰ درصد از مرگها در فصلهای سرد سال رخ میدهد. آلودگی هوا مختص تهران نیست و دیگر شهرها ازجمله اراک، اصفهان، اهواز و حتی شهرهای شمالی مثل رشت نیز درگیر این مسئله بزرگ هستند. طبق آمارهای مرکز تحقیقات آلودگی هوای دانشگاه تهران، سالانه ۴۵ تا ۵۰ هزار مرگِ منتسب به آلودگی هوا در کل کشور رخ میدهد که ۷۰۰ تا ۱۰۰۰ مورد آن مربوط به کودکان زیر ۵ سال است.
راهکار
کارشناسان معتقدند آلودگی هوای تهران با تعطیلی مدارس و اجرای طرح زوج و فرد خودروها و دور کاری کارمندان و انداختن تقصیرها گردن همدیگر حل نخواهد شد و تنها راهکار کنترل این معضل که جان مردم را به خطر انداخته، حذف خودروهای فرسوده از چرخه فعالیت، توسعه حملونقل عمومی و ارتقای کیفیت بنزین است.
افزایش ۱۰ درصدی غلظت آلایندهها
دکتر محمدصادق حسنوند، رئیس مرکز تحقیقات آلودگی هوای دانشگاه تهران و عضو هیئتعلمی پژوهشکده محیطزیست در گفتگو با همشهری آنلاین، درباره مقایسه آلودگی هوای شهر تهران در پاییز امسال با پاییز سال گذشته میگوید: در حال حاضر آلودگی پاییز امسال مشابه سال گذشته است و حتی حدود ۶ تا ۷ درصد هم در برخی مناطق و برخی ایستگاهها بالاتر از پارسال است.
به گفته دکتر حسنوند، پاییز امسال به لحاظ تعداد روزهای آلوده تقریباً معادل پارسال وحشتناک از نظر آلودگی هوا است. بهطوری که فقط در یک سال ۱۴۰۱ نسبت به ۱۴۰۰ حدود ۲۷ درصد افزایش غلظت آلایندهها را داشتیم که عدد بزرگی است. یعنی میزان غلظت PM۲.۵ که مهمترین آلاینده شهر تهران است، در سال ۱۴۰۱ نسبت به سال ۱۴۰۰ حدود ۲۷ درصد افزایش پیدا کرد امسال هم با این روندی که داریم پیش میرویم، پیشبینی میشود که در مقایسه با سال ۱۴۰۱ بدتر هم بشود. چراکه بر اساس دادههای سه چهار روز قبل، در ۶۰ تا ۷۰ درصد ایستگاهها تاکنون ۶ تا ۷ درصد افزایش غلظت داشتهایم. اما اگر روزهای باقیمانده را هم محاسبه کنیم، افزایش ۱۰ درصدی غلظت آلایندهها را نشان خواهد داد.
آمار مرگومیرهای ناشی از آلودگی هوا
رئیس مرکز تحقیقات آلودگی هوای دانشگاه تهران درباره آمار مرگومیرهای ناشی از آلودگی هوا میگوید: طبق آخرین آماری که در مرکز تحقیقات آلودگی هوای دانشگاه تهران برآورد کردیم، ۱۲ درصد از کل مرگها در ایران منتسب به آلودگی هوا است. سالانه حدود ۴۵ هزار نفر در کشور به دلایل منتسب به آلودگی هوا جان خود را از دست میدهند و حدود ۷۰۰۰ تا ۹۰۰۰ مورد از این مرگومیرها مربوط به ساکنان تهران است. دکتر حسنوند بابیان اینکه آلودگی هوا همه گروههای سنی و همه بخشهای زندگی را تحت تأثیر قرار میدهد، میگوید: آلودگی هوا، آمار بالایی از مردهزایی را سالانه به خود اختصاص میدهد. ارتباط بین مردهزایی با آلودگی هوا به اثبات رسیده است. این معضل همچنین باعث بروز دیابت نوع ۲، بیماریهای تنفسی، مرگ زودرس، ناباروری و بیماریهای قلبی-عروقی میشود. این را فقط مطالعات داخلی نمیگوید و مطالعات خارجی متعددی روی این موضوع انجامشده است. آلودگی هوا سالانه حدود ۲۰ میلیارد دلار به اقتصاد کشور و حدود ۲.۵ میلیارد دلار به اقتصاد پایتخت خسارت وارد میکند. یعنی حدود ۴ تا ۵ درصد GDP یا تولید سرانه ناخالص داخلی. این عدد بزرگ است!