شناسهٔ خبر: 6387673 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: صدا و سیما | لینک خبر

کنفرانس خبري آمانو درباره توافق به دست آمده بين ايران و 1+5 (بخش اول)

صاحب‌خبر - تهران / خبرگزاری صدا و سیما / سیاسی 1394/04/23
00:00:06.13
‍یوکیا آمانو مدیر آژانس بین المللی انرژی اتمی در کنفرانسی خبری گفت، امروز موافقتنامه ای درباره برنامه هسته ای ایران به دست آمد و من از این مسئله بسیار خوشحالم.
به گزارش مونیتورینگ خبرگزاری صدا و سیما، آمانو افزود: ایران و گروه سه به اضافه سه ( سه کشور اروپایی فرانسه ، انگلیس ، آلمان به اضافه آمریکا ، روسیه و چین ) درباره برنامه جامع اقدام مشترک به توافق دست یافتند.
وی تصریح کرد: این برنامه جامع اقدام مشترک راهی برای حل مسالمت آمیز کشمکشی است که بیش از یک دهه است ادامه دارد. من از این موافقتنامه که باعث تقویت کار راستی آزمایی آژانس بین المللی انرژی اتمی در ایران می شود، استقبال می کنم.
آمانو اضافه کرد: علاوه بر این موافقتنامه ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی در مورد نقشه راهی به توافق رسیده اند که شامل یک جدول زمانی برای روشن شدن مسائل مهم گذشته و کنونی مرتبط با برنامه هسته ای تهران تا پایان امسال است.
مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی همچنین اضافه کرد: من به ایران ، چین ، فرانسه ، آلمان ، روسیه ، انگلیس ، آمریکا و اتحادیه اروپا به خاطر دستیابی به این موافقتنامه جامع پس از ماهها مذاکرات خستگی ناپذیر تبریک می گویم.
آمانو افزود: آژانس بین المللی انرژی اتمی طی یک دهه گذشته تلاش های زیادی را برای روشن شدن فعالیت های هسته ای ایران انجام داده است. ما برای رفع نگرانی ها درباره برنامه هسته ای ایران با این کشور تعامل و همکاری داشته ایم.
وی تصریح کرد: از ما درخواست شده است بر اقدامات مشخص شده مرتبط با هسته ای در این موافقتنامه نظارت داشته باشیم و آنها را راستی آزمایی کنیم. من در این خصوص به شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی گزارش خواهم داد و در شورای حکام در مورد چگونگی اجرای این روند و تامین منابع مالی مورد نیاز برای آژانس رایزنی خواهد شد.
آمانو گفت: کارکنان بسیار ماهر آژانس بین المللی انرژی اتمی سالهاست فعالیت هایی را در زمینه راستی آزمایی در ایران انجام داده اند. آنها پیوسته در ایران حضور داشته اند و بازرسی هایی را انجام داده اند.
آژانس بین المللی انرژی اتمی از اوایل سال 2014 سرگرم فعالیت های نظارتی و راستی آزمایی در چارچوب برنامه اقدام مشترک توافق شده در اواخر سال 2013 بوده است. ما در مدت به تجربیات خوبی در ایران دست یافته ایم که می تواند پایه و اساسی برای فعالیت های آینده ما در این کشور باشد. من از شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی درخواست خواهم کرد منابع لازم را برای ماموریت آینده آژانس در ایران فراهم سازد. من از تصمیم ایران برای اجرای پروتکل الحاقی استقبال می کنم. این یک گام مهم برای حرکت به جلو است. پروتکل الحاقی یک ابزار راستی آزمایی قوی است که می تواند زمینه دسترسی بیشتری آژانس را فراهم کند و به آژانس امکان بدهد اطلاعات بیشتری را درباره فعالیت های هسته ای ایران به دست آورد. پروتکل الحاقی به آژانس بین المللی انرژی اتمی امکان می دهد تا در طول زمان به جهان اطمینان دهد که همه مواد هسته ای در ایران در اهداف صلح آمیز به کار گرفته شده است.
آمانو افزود: با همکاری کامل ایران در اجرای موافقتنامه پادمان ها و پروتکل الحاقی ، ما می توانیم به موقع تضمین لازم را در مورد برنامه هسته ای این کشور ارائه کنیم. موافقتنامه جامع به دست آمده همچنین شامل اقدامات بیشتری است که می تواند به اطمینان حاصل شدن از ماهیت صلح آمیز برنامه هسته ای ایران کمک کند.
مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی تصریح کرد: نقشه راهی که من آن را به همراه آقای صالحی معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی ایران امضا کردم بخشی از تلاش ها برای تقویت همکاری بین ایران و آژانس است. براساس این نقشه راه و با همکاری ایران، آژانس بین المللی انرژی اتمی قادر خواهد بود به تصویری کلی از ابعاد نظامی احتمالی برنامه هسته ای ایران دست یابد و پس از آن ما ارزیابی خودمان را تا پایان امسال به شورای حکام آژانس گزارش خواهیم کرد.
بن بست برسر برنامه هسته ای ایران به اندازه کافی ادامه یافته است. آژانس بین المللی انرژی اتمی آماده است فعالیت های نظارتی و راستی آزمایی لازم را برای روشن شدن مسائل مهم انجام دهد.
آمانو در پاسخ به پرسش خبرنگاری درباره موضوع پارچین گفت: ما در مورد موضوع پارچین نیز ما به تمهیداتی جداگانه دست یافته ایم. به طور کلی با اجرای کامل موافقتنامه پادمان ها، آژانس بین المللی انرژی اتمی می تواند دسترسی بیشتری به ایران داشته باشد و هرگونه ابهام را در ارتباط با فعالیت های هسته ای این کشور رفع کند.
یک خبرنگار دیگر در مورد دسترسی آژانس بین المللی انرژی اتمی به سایت ها و افراد در ایران سوال کرد و اینکه آیا آژانس قادر خواهد بود بازرسی ها را در هر زمان و از هر جایی انجام دهد؟ آمانو پاسخ داد: نقشه راه به دست آمده مربوط به شفاف سازی مسائل نگران کننده و ابعاد نظامی احتمالی برنامه هسته ای ایران است و این روند با موافقتنامه پادمان ها و پروتکل الحاقی در ارتباط است که هنوز اجرا نشده است. در مورد روند شفاف سازی مسائل باید بگویم ما ابتدا از کشور مورد نظر درخواست می کنیم به صورت مکتوب توضیحاتی را درباره پرسش های مطرح شده ارائه کند. ما سپس پرسش های بیشتری را مطرح می کنیم و در این روند ما مصاحبه با افراد و بازدید از برخی مکان ها را درخواست خواهیم کرد و این مسئله نیازمند گفتگوهای بیشتر بین دو طرف است.
آمانو در پاسخ به پرسش خبرنگار دیگری درباره بودجه مورد نیاز آژانس بین المللی انرژی اتمی برای اجرای برنامه نظارتی و راستی آزمایی در ایران تصریح کرد موافقتنامه جدید تازه بین ایران و گروه پنج به اضافه یک به دست آمده است و اعلام یک رقم دقیق سخت است. اما بودجه ای که آژانس برای راستی آزمایی و نظارت بر برنامه اقدام مشترک و موافقتنامه موقت بین ایران و گروه پنج به اضافه یک درخواست کرده بود، یک میلیون یورو در ماه بود. ما فکر می کنیم برای موافقتنامه جدید بودجه بیشتری نیاز خواهد بود اما با این حال این مسئله نیازمند بررسی های بیشتر است.
وی در مورد تشکیل یک تیم نظارتی جدید برای اجرای روند نظارت و راستی آزمایی موافقتنامه به دست آمده گفت: من پیشتر یک کارگروه برای اجرای این روند در ایران تشکیل داده ام. آنها آموزش لازم را دیده اند و از تخصص کافی در این زمینه برخوردارند.
00:12:45.17