فساد 140 هزار میلیاردی
در این ارتباط سازمان بازرسی کل کشور از فساد با ارز ترجیحی پرده برداشته که اندازه آن، یک رکورد بی سابقه است. ماجرا از این قرار است که «یک گروه فعال در حوزه چای، از سال ۹۸ تا ۱۴۰۱ بالغ بر ۲.۷ میلیارد دلار ارز با نرخ نیمایی برای واردات ماشینآلات و واردات چای دریافت و بخش بزرگی از آن را در جای دیگری هزینه کرده است. رقم ریالی فساد حدود ۱۴۰ هزار میلیارد تومان است که تاکنون در ایران سابقه نداشته است.»
گفته میشود، نام این گروه صنعتی که در اطلاعیه سازمان بازرسی به آن اشارهای نشده؛ احتمالاً «گروه کشت و صنعت دبش» با برند تجاری «چای دبش» یک فعالیت تجاری خانوادگی و موروثی است. عمده فعالیت این شرکت نیز در اختیار گرفتن باغات چای در کشورهای آفریقایی به صورت قرارداد سلف و واردات چای تولید شده به ایران است. این گروه چای را کیلویی 2 دلار از آفریقا خریده و به جای چای هندی 14 دلار در ایران فروخته است. خدا بده برکت!
قالب کردن چای آفریقایی به جای چای هندی
یعنی اختلاف قیمت این دو نوع چای هر کیلو حدود ۱۲ دلار بوده که در تناژ بالا سود سرسامآوری نصیب مدیران این گروه شده است.
تأیید فساد توسط نهادهای حکومتی
سیستمی متشکل از سازمان استاندارد، گمرک و وزارتخانههایی، چون جهاد کشاورزی و سازمان غذا و دارو نیز کیفیت چای وارداتی را تأیید کردهاند.
فروش ارز نیمایی در بازار آزاد
پرسش این است که ارز دریافت شده توسط گروه صنعتی دبش به کجا رفته است؟ رییس سازمان بازرسی اینگونه توضیح داده است: «حسب پیگیریهای صورت گرفته، مشخص شد بخشی از ارزهایی که توسط این گروه دریافت شده، در بازار آزاد به مبالغ بالاتر فروخته شده است. ذکر این نکته ضروری است که علاوه بر مبلغ مورد اشاره (یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار) مهلت مابقی ارزهای دریافتی این گروه نیز رو به پایان است و میزان ارز رفع تعهد نشده در حوزه واردات چای برای این شرکت تا عدد نزدیک به ۲ میلیارد دلار قابل افزایش است.»