شناسهٔ خبر: 6381438 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: صدا و سیما | لینک خبر

جان کري در جلسه پرسش و پاسخ :درباره موضوع تحريم تسليحاتي ايران خوب عمل کرديم

صاحب‌خبر - تهران / خبرگزاری صدا و سیما / سیاسی 1394/04/23
00:25:22.05
وزیر امور خارجه آمریکا با اذعان به اینکه قطعنامه سازمان ملل تصریح دارد که به محض ورود ایران به مذاکرات، نه اینکه دستیابی به توافق ، تمام تحریم های سازمان ملل علیه این کشور باید لغو شود، گفت: ما بسیار خوب عمل کردیم و توانستیم محدودیت مشخص(پنج ساله) را بر برنامه تحریم تسلیحاتی ایران حفظ کنیم.
به گزارش شبکه تلویزیونی پرس تی وی، جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا، امروز سه شنبه در وین در پاسخ به سؤال های خبرنگاران گفت: در رابطه با شرکت هایی که به سرعت تلاش دارند به سوی معامله با ایران هجوم بردند، این صحیح است که به علت تحریم های آمریکا، شرکت های آمریکایی بخشی از آن روند (توافق با ایران) نخواهند بود، مگر آن که به طور مشخص از تحریم های آمریکا مستثنی اعلام شوند و شرکت های بسیار معدودی از چنین استثنایی برخوردار هستند.
از اینرو، واقعیت این است که در حقیقت کشورهای دیگر، انتخاب های دیگری را برخواهند گزید. این مسئله ای است که کنگره (آمریکا) باید مورد لحاظ قرار دهد، که آیا در طول زمان، با توجه به این که ایران (از مفاد توافق) پیروی خواهد کرد یا نه، کنگره آمریکا هنوز هم می خواهد به این (تحریم های آمریکا علیه ایران) ادامه دهد یا خیر.
در رابطه با تحریم تسلیحاتی که شما در بخش اول سؤالتان پرسیده بودید، اولاً شش شرکت کنندهِ مختلف در این مذاکرات حضور داشتند. سه تا از آنان (ایران، روسیه و چین) بر این عقیده بودند که اصولاً نباید هیچ تحریم تسلیحاتی وجود داشته باشد و چهار تا از آنان بر این باور بودند که آن (تحریم تسلیحاتی) باید ادامه یابد. نتیجه مذاکرات این است که نه تنها آن برای پنج سالِ کامل - که زمانی بسیار طولانی است و در خلال آن بسیاری از چیزهای دیگر ممکن است اتفاق بیافتد - ادامه خواهد یافت، بلکه آن تحت منشور هفت (سازمان ملل)، بند 41 ادامه خواهد یافت که کاملاً قابل اجرا است، زیرا دارای نیروی شورای امنیت سازمان ملل است.
اولاً، دستیابی به این مسئله (5 سال تحریم تسلیحاتی ایران) در حالی که سه کشور دیگر می توانستند بگویند ما با آن مخالفیم و مذاکرات را ترک کنند، یا ممکن بود نتیجه دیگری به دست آید، به نظر من چشمگیر بود.
ثانیاً - و این بسیار مهم است - قطعنامه 1929 سازمان ملل که اصولاً همان قطعنامه ای است که ما را به اینجا آورده است، و روند تحریم ها را به حرکت درآورد، مشخصاً می گوید که اگر ایران برای مذاکره بیاید، نه حتی به توافق دست یابد، بلکه فقط برای مذاکره بیاید، تحریم ها لغو خواهد شد.
کری افزود: این در حالی است که ما این کار را در رابطه با تحریم تسلیحاتی انجام نمی دهیم و این با وجودی است که ایران نه تنها به مذاکرات آمده، بلکه بر اساس این مذاکرات، به توافق دست یافته است.
از اینرو، ما زمان فراوانی طی چند سال آتی خواهیم داشت تا به هر نوع گام های بعدی در رابطه با آن موضوع (تحریم تسلیحاتی) که باید برداریم، فکر کنیم. به همین خاطر، من بر این عقیده ام که ما بسیار خوب عمل کردیم که توانستیم آن محدودیت مشخص (5 ساله) را حفظ کنیم و خواهیم دید که در آینده به کجا خواهیم رفت.
00:27:49.00