شناسهٔ خبر: 6377210 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه تعادل | لینک خبر

با پذيرش پيشنهادات اتحاديه اروپا از سوي يونان

سيپراس يوناني‌ها را دور زد

صاحب‌خبر -

گروه جهان   
توافق يونان با طلبكارانش پس از 17ساعت مذاكره به نتيجه رسيد. اين توافق از طريق حساب توئيتري «دونالد تاسك» منتشر شد. دونالد تاسك نوشت: «ما همه آماده هستيم از طريق سازوكار ثبات اروپا (MES) و با ايجاد اصلاحات جدي و حمايت‌هاي مالي لازم، برنامه حمايتي ديگري در قبال يونان اجرا كنيم.» ناظران بين‌المللي و آگاه به مسائل يونان معتقدند نخست‌وزير يونان با پذيرش شرايط اروپا، راي مردم را بي‌اثر و آنها را دور زد و كاري كرد كه مردم به آن راي منفي داده بودند.
به گزارش رويترز، به گفته رييس شوراي اروپا اين توافق به اتفاق آرا به دست آمده است. مذاكرات مربوط به بحران مالي يونان تمام يك‌شنبه شب و ساعاتي از صبح روز دوشنبه برگزار شد و در نهايت سران كشورهاي منطقه يورو موافقت سياسي خود را براي آغاز مذاكرات در خصوص سومين طرح نجات مالي يونان به ارزش 82 تا 86ميليارد يورو اعلام كردند. اوايل صبح روز دوشنبه چارچوب توافقي كه در خصوص بحران يونان ترسيم شده بود به سران 19كشور حاضر در نشست بروكسل ارائه شد. اعضاي منطقه يورو در پيش‌نويس اين توافق مطالبات مد نظر خود از يونان و الزاماتي را كه براي مقامات آتن براي ادامه تامين مالي اين كشور در نظر گرفته بودند، تشريح كردند.
سران 19كشور منطقه يورو سرتاسر شب يك‌شنبه بي‌وقفه به رايزني‌هاي خود در خصوص يونان ادامه دادند و تلاش كردند به توافقي دست پيدا كنند كه در آستانه برگزاري نشست تعيين‌كننده بانك مركزي اروپا، كشور بحران‌زده يونان را كه به سمت درهاي خروجي منطقه يورو حركت مي‌كرد به ماندن دراين منطقه متقاعد كنند. انتظار مي‌رود كه يونان اصلاحات درخواستي از سوي كشورهاي حوزه يورو را تا روز چهارشنبه به تصويب برساند. وزيران دارايي حوزه يورو گفته بودند كه اگر يونان خواهان كمك مالي بيشتر است، بايد تا روز چهارشنبه قوانين سختي را به تصويب برساند كه شامل كاهش هزينه‌هاي عمومي باشد. به گزارش دويچه وله، آنگلا مركل صدراعظم آلمان نيز درباره اين خبر واكنش نشان داد و گفت: «ما در مذاكرات خود به سندي دست يافتيم. در نخستين پاراگراف اين سند، ما به مسووليت‌ها و مسائل سياسي اشاره كرديم. ما اين برنامه را تا 15ژوئن ادامه مي‌دهيم اين سند همچنين درباره برخي اصلاحات است. ما درباره تغيير در سيستم پرداخت حقوق بازنشستگي، مسائل فني پرداخت‌هاي مالي و بازگرداندن توانايي به سيستم مالي صحبت كرديم. بعد از آن هم برخي راهكارها ارائه شده است تا بانك‌ها در يونان بتوانند كار خود را از سرگيرند. پارلمان يونان نيز بايد تا روز چهارشنبه درباره اين سند اصلاحات تصميم بگيرد و بعد از اينكه پارلمان يونان به اين سند راي موافقت داد، ما هم با آن موافقت خواهيم كرد و بعد از آن سومين طرح نجات را تصويب مي‌كنيم.»

  يك اختلاف 50 ميلياردي
بر اساس گزارشي از روزنامه گاردين، يكي از مهم‌ترين نكات مورد مناقشه در نشست ديشب سران اروپا تشكيل صندوقي با اعتبار 50ميليارد دلار از محل دارايي‌هاي يونان بود كه آلمان درخواست كرده بود محل صندوق در لوكزامبورگ باشد و يونان با آن به‌شدت مخالف بود. يونان با استفاده از اعتبار اين صندوق بخشي از بدهي‌هاي خود را به وام‌دهندگان مي‌پردازد، همچنين مانع از ورشكستگي بانك‌ها مي‌شود. يونان با تخصيص 50ميليارد يورو اعتبار در اين صندوق و قرار گرفتن آن خارج از يونان مخالف بود كه در نهايت در مورد محل آن با مقامات اتحاديه به توافق رسيدند، اما در مورد مبلغ آن يوناني‌ها پيشنهاد بروكسل را پذيرفتند. قرار است 15ميليارد و 500ميليون يورو از 50 ميليارد يوروي اين صندوق، در طرح‌هاي رشد اقتصادي صرف شود و 37ميليارد و 500ميليون يورو ديگر به بستانكاران يونان پرداخت مي‌شود. يونان در آخرين ساعات ضرب‌الاجل تعيين‌شده طرحي شامل رشته‌يي اصلاحات اقتصادي را ارائه كرد. طرحي كه بر اساس آن از قرار معلوم ماليات در حوزه گردشگري تا حدود دوبرابر افزايش مي‌يابد، بازنشستگي پيش از موعد غير از چند مورد انگشت‌شمار لغو مي‌شود و ماليات بر املاك و مستغلات كه قرار بود حذف شود، برقرار مي‌ماند. گفته شده است كه اين اصلاحات حدود ۱۲ميليارد يورو در سال به درآمدهاي دولتي اضافه مي‌كنند.
اصلاحات اقتصادي بايد در پارلمان يونان به صورت قانون تصويب شود. همچنين در برخي كشورهاي اروپايي از جمله آلمان پرداخت كمك از صندوق كمك‌هاي اضطراري اتحاديه اروپا نياز به همراهي پارلمان دارد. روندي كه پرداخت كمك به يونان بحران‌زده را به تاخير مي‌اندازد.

  ادعاي پيروزي
الكسيس سيپراس، نخست وزير يونان پس از اعلام توافق گفت: «به توافق دشواري دست يافتيم كه ثبات مالي و احياي اقتصاد يونان را تضمين مي‌كند.» او در ادامه گفت: «اين توافق مي‌تواند به سرمايه‌گذاري در اين كشور، خارج شدن از ركود و جلوگيري از سقوط نظام بانكي آن كمك كند. اجراي اين توافق دشوار است، اما ما مانع از خروج دارايي‌هاي دولت به خارج از كشور شديم و اجازه بايكوت مالي كشور و سقوط نظام بانكي را نداديم. در اين نبرد سخت، توانستيم پيروز ميدان تغيير شرايط بازپرداخت بدهي‌ها شويم تا آخرين لحظه به نبرد درست خود ادامه داديم.»
پس از بالا گرفتن اختلافات آلمان و يونان در بخشش بدهي‌ها و به تاخير انداختن بازپرداخت آنها، كشور فرانسه تمام تلاش خود را انجام داد تا از خارج شدن يونان از يورو جلوگيري كند. فرانسوا اولاندف رييس‌جمهوري فرانسه در ميان جمعي از خبرنگاران با بيان اينكه رسيدن به اين نتيجه كار آساني نبود، تاكيد كرد: «يونان با مشكلات زيادي روبه‌روست كه باعث قطع شدن حقوق كارمندان اين كشور و نقدينگي در يونان شده است لذا بايد به يونان كمك كنيم تا بتواند از اين بحران خارج شود و پيشنهاداتي كه نخست‌وزير يونان براي انجام برخي اصلاحات داده در شرايط فعلي اقدامي شجاعانه است. يونان بايد به فرصت‌هاي مشخص شده براي بازگرداندن كمك‌ها پايبند باشد.»