جوان آنلاین: روند تبادل اسرا میان حماس و صهیونیستها ادامه دارد. تن دادن تلآویو به پذیرش توافق با مقاومت، آنهم در شرایطی که رژیم صهیونیستی از هیچ رجزخوانی علیه مقاومت کوتاهی نکرده بود، نه تنها در میان رسانههای عبری بلکه بنابر آنچه افسر سابق دستگاه اطلاعات نظامی امریکا هم به آن اذعان دارد، اقدامی است ناشی از اینکه صهیونیستها میدانند پیروز نمیشوند.
شبکه الجزیره در روز نخست اجرایی شدن آتشبس موقت میان تلآویو و حماس گزارش داد که رژیم صهیونیستی ۳۹ آزاده فلسطینی را در چارچوب توافق تبادل اسرا با حماس در برابر ۱۳ اسیر صهیونیست، آزاد کرده است. ۳۹ اسیر فلسطینی که از زنان و کودکان هستند از زندان عوفر در شمال فلسطین اشغالی به نیروهای صلیب سرخ تحویل داده شده و به منطقه بیتونیا در کرانه باختری رسیدند. دستگاه امنیت داخلی رژیم صهیونیستی (شاباک) و ارتش در بیانیه مشترکی اعلام کردند ظهر روز شنبه اخباری منتشر شد مبنی بر اینکه هیئتی از دوحه به ریاست «لؤلؤه الخاطر» وزیر مشاور وزارت خارجه قطر در امور همکاریهای بینالمللی وارد تلآویو شده است. روزنامه «هاآرتص» به نقل از یکی از دیپلماتهای این هیئت گزارش داد هدف از این سفر هماهنگی میان طرفهای میدانی و همتایان آنها برای تضمین تداوم توافق کنونی و بحث بر سر جزئیات بیشتری از این توافق است. رسانهها دیروز از آزادی ۴۲ آزاده فلسطینی دیگر و مبادله آنها با ۱۴ اسیر صهیونیست خبر دادند.
قدرت حماس، بزرگترین تضمین فشار به صهیونیستها
محمود المرداوی یکی از رهبران جنبش حماس گفته که طرفهای میانجی در توافق آتشبس غزه، متعهد شدهاند که رژیم صهیونیستی اسرای آزاد شده فلسطینی را مجدداً بازداشت نکند. وی خاطرنشان کرد: «ما با توافق [آتشبس]موافقت کردیم و آنها نیز موافقت کردند برای اجرای آن تلاش کنند. این تعهد برای ما الزامآور است و آنها را نیز به آن ملزم میکنیم زیرا آنها این توافق را به صورت کتبی امضا کردهاند.» این رهبر جنبش حماس همچنین گفت: «قدرت نیروهای مبارز جنبش حماس و گروههای مقاومت بزرگترین ضامن برای وادار کردن اسرائیل به پایبندی به تعهدات خود درخصوص آتشبس است.» ابوسامر موسی از رهبران جنبش جهاد اسلامی در گفتگو با العالم اظهار داشت: «آزادی زنان و مردان اسیر فلسطینی از بند زندانهای رژیم صهیونیستی، حاصل رشادت رزمندگان مقاومت بوده است، نه خواهش و تمنای دیگران. ما پیش از این هم اعلام کردهایم که هیچ یک از اسرای نظامی صهیونیستی جز از کانال مبادله آزاد نخواهند شد.» این رهبر جهاد اسلامی خاطرنشان کرد که آتشبس و مبادله اسرا بر رژیم صهیونیستی تحمیل شد، چرا که این رژیم اهداف خود را از همان ابتدای جنگ واضح و روشن بیان و اعلام کرد که اسرائیل را با توسل به زور آزاد خواهد کرد نه با مذاکره. در واقع خط قرمز این رژیم، عدم ورود به مذاکره با جنبش مقاومت اسلامی و نابودی کامل حماس بود. ابوسامر موسی تأکید کرد که در چنین شرایطی وقتی این رژیم آتشبس و مبادله اسرا را میپذیرد، در واقع به این معنی است که در برابر شروط مقاومت سر تسلیم فرود آورده است. این آتشبس ممکن است تمدید شود زیرا مقاومت فلسطین برگهای برنده قدرتمندی در اختیار دارد که یکی از آنها تعداد اسرای صهیونیست است. رسانههای عبری زبان پس از توافق آتشبس موقت نوشتند که هرکس به حماس تسلیت میگوید باید اوضاع بعد از ۴۹ روز درگیری را نگاه کند. حماس ثابت کرد که همچنان قدرتمند بوده و کنترل نوار غزه را به دست دارد. ترس و نگرانی اسرائیلیها این است که فلسطینیها به منازل خود در شمال نوار غزه بازگردند. اسکات ریتر، افسر سابق دستگاه اطلاعات نظامی امریکا در این خصوص عنوان کرد: «اسرائیل بهرغم موضع خصمانه خود که گفته بود حماس را نابود میکند، با این توقف موافقت کرده است. در واقع اسرائیل با توقف موقتی موافقت کرده زیرا او تحت فشار است و میداند که پیروز نمیشود.» ریتر تأکید کرد: «حماس اعلام کرده که یکی از اهداف اصلیاش آزادسازی زندانیان فلسطینی به خصوص زنان و کودکان بوده است و این توقف بیانگر پیروزی مهم برای حماس و شکست تحقیرآمیزی برای اسرائیل است. همچنین این توافق نشان میدهد که هیچ چیز برای اسرائیل به خوبی پیش نمیرود.»
لزوم دستیابی به راهکاری برای استقلال ملی
سمیر المشهراوی، معاون رئیس جریان الاصلاح در جنبش فتح در گفتگو با الجزیره تأکید کرد: «باید به یک راهکار سیاسی برای دستیابی به استقلال ملی و تحقق حقوق ملت فلسطین برای تعیین سرنوشت خود رسید. ما راهکارهای جزئی را رد میکنیم.» المشهراوی تصریح کرد: «اسرائیل نمیتواند جنبش حماس را نابود کند، چرا که این جنبش ریشهدار است. وقایع ۷ اکتبر باعث افتخار فلسطینیها و لکه ننگی بر پیشانی اشغالگران است. ارتش رژیم اشغالگر نمیتواند هیچ تشکیلات سیاسی را در فلسطین نابود کند.»