شناسهٔ خبر: 63574205 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه ستاره‌صبح | لینک خبر

ستاره صبح گزارش می‌دهد

بنزین برای همه

گروه اقتصاد: به گفته برخی نمایندگان مجلس، این هفته احتمالاً طرح اختصاص سهمیه بنزین به کارت ملی همه افراد در مجلس با این استدلال که نا ترازی بنزین کاهش پیدا کند و توزیع عادلانه یارانه‌های انرژی بررسی خواهد شد. موضوع اصلاح سهمیه‌بندی بنزین و حرکت به سمت سهمیه بر اساس هر نفر در ماده ۳۱ برنامه هفتم توسعه آمده: «به منظور توسعه عدالت اقتصادی و بهبود توزیع درآمد اقدامات زیر تا پایان سال اول برنامه انجام می‌شود: الف- دولت مجاز است در راستای عدالت در توزیع درآمد، مبارزه با قاچاق و بهینه‌سازی مصرف انرژی، بر اساس آیین‌نامه اجرایی که به تصویب هیئت‌وزیران می‌رسد، اقدامات لازم را برای بهره‌مندی مساوی ایرانیان ساکن در کشور (به استثنای نفت گاز) بر اساس سرپرست خانوارها از یارانه حامل‌های انرژی با امکان مبادله سهمیه بین تمام ذی‌نفعان به عمل آورد. قیمت یارانه‌ای سهمیه بنزین در طول برنامه تغییر نخواهد کرد.» پرسش این است که با اجرای این طرح آیا قیمت بنزین به سمت واقعی شدن پیش می‌رود یا بازار سیاه بنزین ایجاد خواهد شد؟ در ادامه نظر دو نماینده مجلس دراین‌باره را به نقل از خبر آنلاین می‌خوانید.

صاحب‌خبر -

بهره‌مندی مساوی ایرانیان 
از یارانه انرژی
کمیسیون تلفیق برنامه هفتم با توزیع مساوی یارانه انرژی بین همه ایرانیان داخل کشور موافقت کرد. بر اساس این ماده، دولت مجاز است تا پایان سال اول برنامه هفتم، اقدامات لازم را برای بهره‌مندی مساوی ایرانیان از یارانه حامل‌های انرژی فراهم کند. این ماده شامل همه حامل‌های انرژی یعنی برق، گاز، بنزین و غیره می‌شود.
در ماده ۳۱ لایحه برنامه هفتم آمده است:
«به منظور توسعه عدالت اقتصادی و بهبود توزیع درآمد، اقدامات زیر تا پایان سال اول برنامه انجام می‌شود:
الف) دولت مجاز است در راستای عدالت در توزیع درآمد، مبارزه با قاچاق، بهینه‌سازی مصرف انرژی با فراهم‌سازی زیرساخت‌های لازم، بر اساس آیین‌نامه اجرایی که به تصویب هیئت‌وزیران می‌رسد، اقدامات لازم را برای بهره‌مندی مساوی ایرانیان ساکن در کشور از یارانه حامل‌های انرژی به عمل آورد.   این ماده در صورت تصویب در صحن علنی مجلس، قابل‌اجرا خواهد بود.

شریعتی: نیمی از خانوارهای ایرانی خودرو ندارند
مالک شریعتی نیاسر، عضو کمیسیون انرژی مجلس دراین‌باره گفت: در حوزه حامل‌های انرژی همچنان با مقوله نا عدالتی در توزیع یارانه‌ها مواجه هستیم. حدود چهار سال پیش آمارها حکایت از آن داشت که بر اساس نیاز خانوارهای ایرانی به یارانه انرژی و میزان بهره‌مندی آن‌ها از این یارانه‌ها، تقریباً نسبت دهک‌های کم‌درآمد و پردرآمد یک به ۳۰ بود. حدود ۵۰ درصد خانوارهای ایرانی فاقد خودرو هستند. قرار است روند فعلی نظام توزیع تغییر کند، به این صورت که به جای آنکه بنزین به خودروها تعلق گیرد، بر اساس الگویی به خانوارها اختصاص یابد. سهمیه بنزین بر اساس تعداد اعضای یک خانوار، به سرپرست خانوار اختصاص می‌یابد. در این طرح دولت باید تنظیم‌گر باشد و نباید قیمت تعیین کند.

نخعی: بازار سیاه بنزین در کشور ایجاد می‌شود
مصطفی نخعی، سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس درباره طرح تخصیص سهمیه بنزین به افراد به جای خودرو در لایحه برنامه هفتم گفت: یک‌بار این طرح از کمیسیون تلفیق به صحن علنی آمد ورای نیاورد. دوباره به کمیسیون تلفیق برگشت. اما فکر می‌کنم دوباره این طرح قرار است در صحن علنی مطرح شود. تبلیغات روی این طرح انجام می‌دهند و آن را عدالت در توزیع یارانه‌ها می دانند. به نظر من طرح تخصیص بنزین به افراد به جای خودرو، طرح خوبی نیست و دلایل متعددی هم دارد. طرح تخصیص سهمیه بنزین به هر کد ملی ۳ ایراد دارد: اول این‌که نه‌تنها جلوی قاچاق سوخت را نمی‌گیرد، بلکه به قاچاق سوخت دامن می‌زند و باعث شکل‌گیری یک بازار سیاه می شود. 
نخعی تصریح کرد: ما به بهانه عدالت در یارانه می‌خواهیم این کار را انجام دهیم، اما این موضوع تورم‌زا خواهد بود. 
وی گفت: تجربه شکست‌خورده کیش و قشم پیش روی ما است. دولت سال گذشته می‌خواست این کار را انجام دهد، اما نتوانست، یعنی اصلاً قابلیت اجرایی نداشت.