شناسهٔ خبر: 6349913 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: صدا و سیما | لینک خبر

واشنگتن تايمز: کنگره نگران است اوباما براي توافق با ايران امتيازات بسياري داده باشد/تکميلي

صاحب‌خبر - تهران / خبرگزاری صدا و سیما / سیاسی 1394/04/22
واشنگتن تایمز نوشت، در شرایطی که ایران و قدرت های جهان در حال چانه زنی های نهایی برای دست یابی به توافق هسته ای هستند ، قانونگذاران آمریکا درباره این که دولت اوباما امتیازات بسیاری به تهران داده باشد، نگرانند.
پایگاه اینترنتی روزنامه آمریکایی واشنگتن تایمز در مطلبی به قلم دیو بویر نوشت، مذاکره کنندگان درباره برنامه هسته ای ایران قصد دارند روز دوشنبه اعلام کنند به توافقی دست یافته اند که برنامه هسته ای تهران را در ازای کاهش تحریم ها محدود می کند.
این در حالی است که قانونگذاران و دیگر منتقدان آمریکایی نگرانند دولت اوباما رئیس جمهور در تلاش برای دستیابی به توافق تاریخی دیپلماتیک، امتیازات بسیاری داده باشد.
دو دیپلمات روز یکشنبه در گفت و گو با خبرگزاری اسوشیتدپرس در وین گفتند حصول توافق مشروط قریب الوقوع است، هرچند همچنان روی جزئیات نهایی کار می شود. آنها گفتند مقامات در پایتخت های ایران و قدرت های در حال مذاکره می توانند توافق نهایی را بازبینی کنند.
جان کری وزیر امور خارجه آمریکا که هفته گذشته تهدید کرده بود، میز مذاکرات را ترک خواهد کرد روز یکشنبه گفت« برخی مسائل دشوار باقی مانده اند که باید حل و فصل شوند . به زودی تصمیم های واقعی را اتخاذ می کنیم».
پس از یک دهه مذاکرات، توافقی که به صد صفحه هم نمی رسد، تحریم های اقتصادی علیه ایران را به ارزش ده ها میلیارد دلار لغو خواهد کرد. در عوض تهران به بازرسان بین المللی اجازه خواهد داد از تاسیسات هسته ای آن بازدید کند، دو سوم سانترفیوژهای غنی سازی اورانیوم خود را کاهش دهد و تقریبا همه ذخایر اورانیوم غنی شده خود را که می تواند برای ساخت بمب استفاده شود، از بین ببرد.
در واشنگتن قانونگذاران ارشد درباره اجرایی شدن توافق ابراز تردید کردند و گفتند در صورت دستیابی به توافق ضعیف، رئیس جمهور اوباما با مقاومت کنگره مواجه خواهد شد.
از انجایی که ضرب الاجل مذاکرات دو بار تمدیدشده است، کنگره شصت روز وقت خواهد داشت تا توافق را بازبینی کند و به همین علت اوباما نمی تواند در این مدت تحریم ها علیه ایران را لغو کند.
در توافق هسته ای از ایران خواسته شده است تا برنامه هسته ای خود را طریق بازرسان، نظارت های الکترونیکی، محدودیت های فیزیکی درباره میزان اورانیوم غنی شده و سانترفیوژهایش و ممنوعیت بازفرآوری میله های سوخت هسته ای محدود کند.
برهمین اساس باب کورکر سناتور جمهوری خواه از ایالت تنسی و رئیس کمیته روابط خارجی سنا گفت، قانونگذاران آمریکا تلاش خواهند کرد اطمینان یابند ایران مسئولیت هرگونه نقض مفاد توافق را برعهده گرفته باشد.
رابرت منندز سناتور دموکرات از ایالت نیوجرسی و یکی از اعضای برجسته کمیته روابط خارجی سنا نیز در گفتگو با شبکه ای بی سی گفته است درباره توافق قریب الوقوع نگران است زیرا آمریکا درباره میزان توانمندی هسته ای ایران مطمئن نیست که برای کنترل کردن آن تلاش کند. وی گفت اوباما باید مطمئن شود که توافق برای مدت طولانی برنامه هسته ای ایران را متوقف می کند« زیرا دوازده یا سیزده سال بعد به جایی بازخواهیم گشت که اکنون در آن ایستاده ایم جز این که در آن زمان ایران صد تا صد و پنجاه میلیارد دلار سرمایه بیشتری دارد و تروریسم را در خاورمیانه( غرب آسیا) تقویت کرده است».
هرچند تا کنون ضرب الاجل مذاکرات سه بار تمدید شده است، اما دیپلمات های نزدیک به مذاکرات گفته اند اکثر مسائل حل شده اند و دست یابی به توافق نزدیک است.
یک دیپلمات آشنا به مذاکرات گفت، اختلافات در مذاکرات درباره زمان اعمال محدودیت ها بر واردات تکنولوژی هسته ای و دیگر محدودیت ها است.
این روزنامه در ادامه با اشاره به سخنان اخیر آیت الله خامنه ای رهبر معظم ایران درباره ادامه مخالفت ها و مقاومت در برابر آمریکا به عنوان استکبار جهانی نوشت، به نظر می رسد سخنان اخیر رهبری ایران امیدهای آمریکا را درباره بهبود روابط دوجانبه با ایران که می توان از آن به عنوان همکاری در مسائل و منافع مشترک از جمله نبرد با دولت اسلامی( گروه تکفیری صهیونیستی داعش) نام برد، کم رنگ کرده است.
بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل که یکی از مخالفان سرسخت توافق با تهران است، گفت سخنان آیت الله خامنه ای نشان می دهد قدرت های غربی در مقابل ایران تسلیم شده اند در حالی که جمهوری اسلامی همچنان به مواضع مخالفت خود با آنها ادامه می دهد.
ایران سه نیروگاه هسته ای دارد- تاسیسات غنی سازی اورانیوم نطنز ، فوردو و راکتور آب سنگین تولید پولوتونیوم اراک. برنامه هسته ای ایران بیش از نوزده هزار دستگاه سانتریفیوژ دارد که با سرعت بسیار در حال غنی سازی اورانیوم هستند.
در صورت حصول توافق نهایی ایران باید تعداد سانتریفیوژهای خود را تا دو سوم و در حدود نود و هشت درصد ذخیره اورانیوم غنی شده خود را کاهش دهد.
http://www.washingtontimes.com/news/2015/jul/12/iran-nuclear-deal-imminent-negotiators-say-lawmake/