به گزارش راهبرد معاصر؛ در چهارمین روز از هفته جاری نوسان قیمت دلار کمی بیشتر شد و با کاهش ۱۵۰ تومانی به کف منطقه حمایت برگشت. این اسکناس امروز با قیمت ۵۱ هزار و ۱۰۰ تومان معامله شد. حرکت رنج دلار در هفته پایانی آبان، در حالی رخ داد که برخی معاملهگران معتقدند دست بازارساز پر است و عرضه و تقاضا در تعادل قرار دارد.
با این وجود فعالان بازار ارز از بیرمقی معاملات همانند هفته گذشته میگویند. این در حالی است که برخی نیز معتقدند با اینکه دلار در کانال ۵۱ هزار تومانی تثبیت شده است اما برگشت این اسکناس به کانال پایینتر و کف ۵۰ هزار تومان دور از ذهن است. این در حالی است که برخی فعالان بازار معتقدند دلار در نقطه استراحت قرار دارد و روند صعودی این اسکناس در میانمدت قطعی است.
کارشناسان اقتصادی به موضوع اثر نقدینگی ماههای پایانی سال بر بازارهای مالی اشاره میکنند. با این وجود میگویند قیمت دلار سقف ۶۰ هزار تومانی گذشته را نخواهد شکست. به اعتقاد آنها تجربه نشان داده شکست سقف دلار به فاصلههای زمانی حداقل دو ساله نیاز دارد و ما از سقف ۶۰ هزار تومانی نزدیک به ۹ ماه فاصله گرفتهایم.
فعالان اقتصادی تاکید دارند حواشی بازار ارز که توسط بازارساز ایجاد میشود باعث رنج شدن قیمت دلار شده است. گفتنی است امروز معاملهگران بازار ارز با تکیه بر روند کاهشی دلار هرات و از دست رفتن محدوده ۵۱ هزار تومانی در این بازار، احتمال بالا میدهند که فردا دلار در تهران تا کف کانال ۵۰ هزار تومانی پایین بیاید.
در همین راستا مجتبی دیبا کارشناس اقتصادی با تاکید بر شیفت قیمت دلار در کریدور جدید، متعاقب رخدادهای خاورمیانه به تجارتنیوز گفت: «موضوع درگیری میان حماس و اسرائیل باعث شد دلار منطقه معاملاتی جدیدی را برای خود تثبیت کند. البته باید در نظر داشت شرایط جامعه نیز به دنبال تاثیرپذیری از رخدادهای اخیر است.»
وی روند آهسته و پیوسته را برای قیمت دلار پیشبینی کرد و گفت: «یکی از دلایلی که کارشناسان روند قیمت دلار در بلندمدت را صعودی پیشبینی میکنند رشد خروج سرمایه از کشور است. هر چند این خروج سرمایه به خاطر رکود بازارهای مولد سرمایه مانند مسکن و سهام مقداری افت کرده اما نسبت به افزایش قیمت دلار آلارم میدهد.»
دیبا به متغیر فروش نفت بهعنوان یکی از محسنات رفتار دلار در سال جاری اشاره کرد و گفت: «از فروش نفت میتوان بهعنوان یک تبادل غیررسمی یاد کرد. هر چند که ورودیها و منابع پولی آن همچنان هویدا نیست، اما دولت فعلا توانسته به این واسطه، دلار را در منطقه مشخصی مهار کند.»
وی خاطرنشان کرد: «کف فعلی حمایتی برای دلار محدوده ۵۰ هزار و ۸۰۰ تومانی است. با مفروضات فعلی منطقه ۵۱ هزار و ۸۰۰ تومانی را میتوان سقف مقاومتی این اسکناس در نظر گرفت. این در حالی است که اگر دلار در محدوده ۵۳ هزار تومانی تثبیت شود، این اسکناس در روند صعودی قرار میگیرد.»
گفتنی است در روزهای گذشته موضوع بهبود روابط دیپلماتیک ایران با عربستان و سفر رئیسی به این کشور همانند اهرمی برای مهار قیمت دلار عمل کرد. با این وجود امروز استیضاح وزیر امور خارجه کشور در مجلس به دلیل انفعال دستگاه دیپلماسی در مقابل مقامات عربستان سعودی و موضوع جنگ غزه کلید خورد.
نمایندگان مجلس ضمن انتقاد از عملکرد امیرعبداللهیان این سوال را مطرح کردند که، چگونه است که تا چندی پیش سخن از محو رژیم صهیونیستی مطرح بود اما در حال حاضر گفتمانها تغییر کرده است. در حالی که مساله دخالت ایران در جنگ میان فلسطین و حماس کمی رنگ باخته بود این موضوع میتواند برای روزهای آینده سیگنال افزایشی به قیمت دلار بدهد.
به اعتقاد فعالان بازار ارز موضوع درگیریهای منطقه بهانه خوبی به سیاستگذار داد تا این اسکناس را در کریدور جدید جا دهد. باید توجه داشت مساله جنگ حماس و اسرائیل همچنان مهمترین موضوع مورد توجه معاملهگران است.
امروز قیمت دلار در بازارهای مجاور کاهش داشت. در روز جاری قیمت دلار سلیمانیه با کاهش ۳۰ تومانی روی قیمت ۵۱ هزار ۱۴۰ تومان ایستاد. دلار هرات نیز کاهش ۱۵۰ تومانی داشت و با قیمت ۵۰ هزار و ۸۵۰ تومان معامله شد. درهم امارات نیز امروز نوسان زیادی داشت و به کانال ۱۳ هزار تومانی برگشت اما بعد از ظهر، این روند تعدیل شد. امروز درهم همانند روز گذشته و با قیمت ۱۴ هزار و ۲۰ تومان معامله شد./تجارت نیوز
∎