به گزارش تجارتنیوز، اجلاس صندوق بینالمللی پول که از روز 17 مهرماه در مراکش آغاز بهکار کرده بود، امروز به پایان میرسد. محمدرضا فرزین، رئیس کل بانک مرکزی نیز روز 20 مهرماه به عنوان نماینده ایران در اجلاس صندوق بینالمللی پول، وارد مراکش شد. البته شرکت در این اجلاس، تنها هدف حضور فرزین در مراکش نبود و رئیس کل بانک مرکزی در حاشیه اجلاس صندوق بینالمللی پول با جمعی از روسای کل بانک مرکزی کشورهای منطقه و گروه بریکس دیدار و پیرامون افزایش همکاریهای پولی و بانکی گفتگو کرد.
تاکید فرزین بر بهبود شاخصهای اقتصادی با سیاست تثبیت
فرزین در اجلاس صندوق بینالمللی پول با جیهاد آزور، مدیر بخش خاورمیانه و آسیای مرکزی صندوق، درباره بهبود شاخصهای اقتصادی ایران دیدار و گفتگو کرد. فرزین در این جلسه، با اشاره اقدامات بانک مرکزی در راستای مهار تورم و افزایش ارزش پول ملی ایران در پی اتخاذ سیاست تثبیت، اظهار کرد: «با اتخاذ سیاستهای پولی مناسب از جمله محدود کردن همزمان ترازنامه بانکها و استقراض دولت از بانک مرکزی و افزایش درآمدهای حاصل از فروش نفت، شاخص رشد نقدینگی و تورم، مهار و کاهشی شده است.»
وی در این جلسه تصریح کرد که رشد اقتصادی ایران در فصل بهار امسال به ۶.۲ درصد افزایش یافته و تورم مصرفکننده نیز افت 15 درصدی را تجربه کرده است.
آزور نیز در این جلسه با تایید اظهارات فرزین درباره بهبود شاخصهای اقتصادی، تاکید کرد: «برنامههای اقتصادی ایران با وجود تمام چالشها، بهبود یافته است.»
دوحه به تمام تعهدات خود با ایران پایبند است
پس از مطرح شدن اخباری در رسانههای خارجی مبنی بر توقف انتقال منابع آزادشده کشور از قطر به ایران در پی جنگ حماس و اسرائیل، فرزین و همتای قطری خود در حاشیه اجلاس صندوق بینالمللی پول درباره این موضوع گفتگو کردند.
شیخ بندر بنمحمد بن سعود آل ثانی، رئیسکل بانک مرکزی قطر، در این دیدار با رد این شایعات، تاکید کرد که دوحه به تمام تعهدات خود با ایران پایبند است و هیچ مانعی در توسعه روابط بانکی دو کشور وجود ندارد.
فرزین نیز در این نشست توضیح داد: «با توجه به اینکه منابع ارزی آزاد شده ایران در قطر از طریق سوئیفت و با گشایشهای LC قابل استفاده است، هماکنون ارتباطات فنی بین بانکهای قطری و ۶ بانک ایرانی در حال جریان است و بانکهای عامل با برقراری این ارتباطات فنی، دستور پرداختهای لازم را ارسال و عملیاتی میکنند.»
افزایش مناسبات پولی و بانکی با پاکستان و سریلانکا
رئیس کل بانک مرکزی در ادامه جلسات خود، با جمیل احمد رئیسکل بانک مرکزی پاکستان و همچنین نندانال وراسینگه رئیسکل بانک مرکزی سریلانکا دیدار کرد و به گفتگو پیرامون افزایش مناسبات بانکی و پولی بین ایران و کشورهای مذکور پرداخت.
رئیسکل بانک مرکزی پاکستان در این دیدار با تاکید بر گسترش همکاریهای اقتصادی و بانکی میان دو کشور اضافه کرد: «افزایش تبادلات تجاری به همراه توسعه روابط بانکی و مالی پاکستان و ایران در اولویت ما قرار دارد.»
رئیسکل بانک مرکزی سریلانکا نیز با اشاره به افزایش مناسبات تجاری ایران و سریلانکا در سالهای اخیر تصریح کرد: «هیچ محدودیتی در افزایش همکاریهای پولی و بانکی با ایران نداریم.»
استفاده ایران و برزیل از ظرفیتهای بریکس
آخرین جلسه فرزین در حاشیه نشست صندوق بینالمللی پول با رئیس کل بانک مرکزی برزیل بود. فرزین در این جلسه توسعه مناسبات پولی، بانکی و تجاری با برزیل را در شرایط کنونی به نفع هر دو کشور دانست و تاکید کرد: «ظرفیتهای تجاری و بازرگانی ایران و برزیل و همچنین اعضای گروه بریکس در مناسبات اقتصادی نشان میدهد با افزایش همکاریهای بانکی و پولی میان اعضا، تجارت میان این کشورها در کوتاهمدت افزایش مییابد.»
روبرتو کامپوس رئیسکل بانک مرکزی برزیل نیز با تاکید بر افزایش همکاریهای دوجانبه با ایران در عرصههای تخصصی، پیشنهاد داد که با توجه به تحولات پیش رو در عرصه بانکی و بینالمللی، دو کشور از ظرفیت گروه بریکس نیز برای ایجاد سازوکارهای نوین همکاریهای پولی و بانکی بهره بگیرند.
خروجی جلسات رئیس کل بانک مرکزی چه خواهد بود؟
نکته قابل توجه در مورد جلسات فرزین در مراکش آن است که به نظر میرسد ایران همچنان تمایل یا دسترسی برقراری ارتباط پولی و بانکی سازنده با اقتصادهای مطرح دنیا ندارد و به سراغ کشورهایی مثل پاکستان، سریلانکا و برزیل رفته که اگر وضعیت اقتصادی آنها بدتر از ایران نباشد، بهتر هم نیست!
به همین دلیل، بعید به نظر میرسد که توسعه روابط با این کشورها، حتی اگر عملی شود نیز بتواند تاثیر قابل توجهی بر اقتصاد ایران داشته باشد.