شناسهٔ خبر: 6282008 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: جماران | لینک خبر

یادداشت خبرنگار دیپلماتیک واشنگتن پست:

پیشرفت در مذاکرات وین

خبرنگار واشنگتن پست در یادداشتی دورنمای مذاکرات وین را بسیار مثبت ارزیابی کرد و دستیابی به توافق جامع را در چهار روز آینده ممکن دانست.

صاحب‌خبر -

به گزارش پایگاه خبری و اطلاع‌رسانی جماران، «کارول مورلو» خبرنگار دیپلماتیک «واشنگتن پست» که اخبار وزارت امور خارجه آمریکا را پوشش می دهد، در یادداشتی برای این روزنامه نوشت: یک روز دیگر از مذاکرات هسته ای ایران گذشت و با وجود این که خبری از توافق نهایی منتشر نشد، اخباری در خصوص پیشرفت در مذاکرات به گوش می رسد.


یک مقام ارشد آمریکایی گفته است که مذاکرات تا روز دوشنبه تمدید شد، که بدین ترتیب همزمان با ادامه مذاکرات، توافق موقت نیز تمدید خواهد شد.


این سومین مورد تمدید مذاکرات از تاریخ 30 ژوئن (10 تیر) تاکنون است که نشان می دهد ایران و شش کشور دیگر (1+5) عزم خود را جزم کرده اند تا پیش از دستیابی به توافق، وین را ترک نکنند.


«جان کری» وزیر امور خارجه آمریکا گفت: «من فکر می کنم که ما برخی اختلافات بسیار بزرگ را توانسته ایم حل و فصل کنیم و در این زمینه پیشرفت هایی کسب کرده ایم.»


با این حال او گفت که هنوز برخی موضوعات هستند که باید درباره آن بحث‌ های بیشتری صورت بگیرد. 


کری گفت: درباره موضوعات مورد اختلاف، تصمیماتی اتخاذ شده و می ‌توان گفت که پیشرفت هایی در رایزنی‌ ها حاصل شده است. 


وزرای خارجه روسیه و چین، چند روز پیش و وزرای خارجه فرانسه و انگلیس، شب گذشته وین را ترک کرده اند اما انتظار می رود امروز-شنبه- و یا فردا-یکشنبه- همگی بار دیگر به مذاکرات بپیوندند.


«فیلیپ هاموند» وزیر خارجه انگلیس قبل از ترک وین، از «پیشرفت کُند» مذاکرات خبر داد.


وزیرخارجه انگلیس در حال ترک هتل کوبورگ وین گفت: دارم می روم و فردا برمی گردم. البته معاونین هستند و جلسات ادامه دارد. 


وی افزود: مذاکرات پیشرفت دارد اما کند است. 


هاموند ادامه داد: همکاران من در 12 ساعت آینده تلاش می کنند. احتمال دارد که در همین آخر هفته، مسائل را جمع بندی کنیم.


«جان کری» و «محمد جواد ظریف»، وزرای خارجه آمریکا و ایران روز جمعه بار دیگر با یکدیگر دیدار داشتند.


این در حالیست که ظریف پیش از آن در خصوص کارشکنی آمریکا و اروپا در مذاکرات هشدار داده و گفته بود که متاسفانه ما تغییراتی را در موقعیت و خواسته های بیش از حد چندین کشور مشاهده می کنیم.


ظریف در پاسخ به این سوال که دوشنبه در وین خواهید بود یا خیر، گفت: «امیدوارم اینطور نباشد».


توافق نهایی ممکن است هر آن اعلام شود. تمدید مداوم مهلت مذاکرات و ورود این مذاکرات به سومین هفته متوالی از 26 ژوئن که کری و ظریف وارد پایتخت اتریش شدند، نشان می دهد باید انتظار داشته باشیم تا چهار روز آینده تلاش ها به نتیجه برسد.


مذاکرات در تعداد انگشت شماری از مسائل به مشکل برخورده است. یک نکته مهم این است که آیا آمریکا از مخالفت خود با لغو تحریم سازمان ملل متحد در خصوص فروش تسلیحات متعارف به ایران عقب خواهد نشست یا خیر. مسکو و پکن از ایران در مورد این مسئله حمایت می کنند و ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، روز جمعه خواستار لغو سریع تحریم ها شد.


پوتین عصر روز جمعه در جمع خبرنگاران در پایان اجلاس سازمان همکاری شانگهای خاطرنشان کرد لاوروف به ما اطمینان داد که روند مذاکرات هسته ای را تحت کنترل دارد. 


پوتین ادامه داد: امیدوارم در آینده نزدیک مذاکرات با امضای اسناد لازم و توافق در مورد تضمین ها که از نظر من با توجه به تامین امنیت بین المللی و عدم انتشار تسلیحات کشتار جمعی اهمیت فراوان دارد، به پایان برسد. 


رییس جمهوری روسیه خاطرنشان کرد، در این خصوص نه فقط ایران و طرف های شرکت کننده در مذاکرات بلکه تمام کشورهای منطقه از جمله کشورهای عربی علاقه مند هستند. 


وی گفت: همه تحریم های ایران لغو خواهد شد. ما خواهان لغو کامل و هر چه سریع تر تحریم ها هستیم زیرا بر این باوریم که تحریم شیوه مناسب برای حل مسائل بین المللی نیست.


اگر چه «کری» در روز پنج شنبه هشدار داد که آمریکا تا ابد به مذاکرات ادامه نخواهد داد، هزینه های دور شدن از میز مذاکرات بسیار بالا خواهد بود؛ حتی اگر مذاکرات بعدا از سر گرفته شود.


در حال حاضر تاخیر در توافق، یکی از بحث ها در واشنگتن است. دولت اوباما امیدوار بود که تا پیش از در حال حاضر همه چیز پیچیده 10 ژوئیه به توافق جامع دست یابد تا آن را برای بررسی 30 روزه به کنگره ارائه کند. اما در حال حاضر دوره بررسی به طور خودکار به 60 روز تمدید شد که اجازه می دهد منتقدان فرصت مانور بیشتری داشته باشند.


«علی لاریجانی» رئیس مجلس شورای اسلامی روز جمعه هشدار مستقیمی به آمریکا و دیگر مذاکره کنندگان داد و گفت: « اگر مذاکرات را به بن ‌بست بکشانید این شما هستید که در مقابل انعطاف ایران دچار اشتباه استراتژیک شده‌ اید و نتیجه آن هم به نفع شما نخواهد بود زیرا همه نیروهای فعال در بخش هسته‌ ای آمادگی کامل دارند که فن آوری هسته ‌ای را شتاب دهند.»


مقامات آمریکایی گفته اند که تا زمانی که فکر می کنند،  به چیزی دست می یابد به مذاکرات ادامه خواهند داد. اما هر دو طرف هشدار داده اند که هیچ توافق نیمه کاره ای امضا نخواهند کرد.


یک مقام ارشد دولت آمریکا گفته است: من فکر می کنم همه می دانند که اگر اینجا را ترک کنیم، نظارت ما بر آنچه در این مذاکره اتفاق می افتد، کمتر خواهد شد. با ترک میز مذاکره، همه چیز پیچیده تر خواهد شد. بدین ترتیب همه ما تحت فشار قرار داریم تا به بهترین شکل از زمان کنونی استفاده کنیم تا به راه حل واقعی دست یابیم.


وی افزود: «و برخی اوقات همه چیز به تاریخ بستگی دارد؛ شاید در جایی در تاریخ بتوانیم کاری را انجام دهیم.»


«فیلیپ هاموند» و «لوران فابیوس» کمتر از بیست و چهار ساعت آینده به محل مذاکرات هسته ای بازمی گردند تا در نهایت این توافق تا دوشنبه نهایی شود.


منبع: روزنامه آمریکایی واشنگتن پست