در این حملات بیش از 150 صهیونیست کشته و بیش از هزار تن دیگر زخمی شدند
در حملات اسرائیل به نوار غزه 200 نفر به شهادت رسیدند
گردانهای القسام، شاخه نظامی جنبش حماس دیروز (شنبه) در واکنش به یورشهای گسترده اخیر شهرکنشینان به مسجد الاقصی و تجاوزات رژیم صهیونیستی به این مسجد عملیات گستردهای را با عنوان عملیات توفان الاقصی علیه شهرکهای غلاف غزه آغاز کرد. دیگر گروههای مقاومت فلسطین نیز به این عملیات پیوستهاند.
این خبری بود که روز گذشته از سوی رسانههای فلسطینی منتشر و سپس در سطحی بزرگ در جهان منعکس شد.
«محمد الضیف، » فرمانده کل گردانهای «شهید عزالدین قسام» شاخه نظامی جنبش حماس ضمن اعلام آغاز عملیات توفان الاقصی، تاکید کرد: پس از نفوذ اعضای مقاومت به قلب اراضی اشغالی، وضعیت جنگی اعلام میکنیم. به دنبال شلیک راکتها و موشکهای متعدد از نوار غزه به سمت شهرکهای اطراف این منطقه موسوم به «غلاف غزه» و چندین شهر در داخل اراضی اشغالی از جمله تلآویو، آژیرهای خطر به صدا درآمدند و شهرکنشینان به پناهگاهها رفتند. وبگاه «فلسطین الیوم» گزارش داد، گروههای مقاومت دهها موشک را به سمت شهرکهای صهیونیستنشین اطراف غزه شلیک کردند که آژیرهای خطر در کل «غلاف غزه» و عسقلان به صدا درآمد. سخنگوی ارتش رژیم صهیونیستی در این باره گفت، آژیرهای خطر در منطقه بزرگ تلآویو فعال شدند.
صداهای انفجارهای متوالی در غزه نیز به دلیل تلاش سامانه گنبد آهنین برای رهگیری موشکهای شلیک شده مقاومت شنیده شد. سخنگوی ارتش رژیم صهیونیستی همچنین گفت، سامانه گنبد آهنین برای مقابله با حملات گسترده به شهرکهای صهیونیستنشین فعال شده است. شبکه الجزیره نیز گزارش داد، حملات موشکی گستردهای از غزه انجام شده و صدای آژیرهای هشدار در جنوب تلآویو، اسدود، عسقلان، در پایگاه هوایی بالماخیم در جنوب تلآویو و صدای انفجارهایی در غرب قدس اشغالی شنیده شد.
شبکه ۱۴ عبری نیز اعلام کرد، اخباری منتشر شده که موشکهای مقاومت به تلآویو و عسقلان اصابت کرده و یک شهرک نشین در اثر اصابت راکت به هلاکت رسیده است. همچنین از شهرکنشینان اطراف غزه خواسته شده در پناهگاهها بمانند. طبق گزارش رسانههای صهیونیست، پناهگاههای تلآویو نیز باز شدهاند. کانال ۱۲ عبری هم گزارش داد، آژیرهای خطر در شهرک بیت شیمش در غرب قدس اشغالی نیز به صدا درآمدند.
تلآویو هدف حملات موشکی سنگین و دوربرد از غزه قرار گرفت. به دلیل وضعیت امنیتی تمام مدارس غزه تا اطلاع ثانوی تعطیل شدهاند. در این راستا، یوآو گالانت، وزیر جنگ رژیم صهیونیستی تا ۸۰ کیلومتری شهرکهای غلاف غزه وضعیت فوقالعاده اعلام کرده است. شهردار شهرک «کسیفه» در جنوب سرزمینهای اشغالی خبر داد در پی حملات گسترده مقاومت فلسطین، چهار صهیونیست به هلاکت رسیدهاند و شماری هم مجروح شدهاند.
منابع محلی به الجزیره گفتند، مقاومت فلسطین وارد درگیریهای مسلحانه با نیروهای اشغالگر در چندین نقطه در مرزهای شرقی غزه شده است. به گزارش شبکههای عبری، دهها مبارز فلسطینی از غزه وارد شهرکهای اطراف غزه موسوم به غلاف غزه شده و در این شهرکها گشتزنی کرده و با نظامیان صهیونیست درگیر شدند. رسانه متعلق به گردانهای القسام نیز تصاویری از نفوذ نیروهای ویژه مقاومت فلسطین به پایگاههای صهیونیستی و به هلاکترسیدن نظامیان این رژیم منتشر کرد.
در این راستا، محمد ضیف (ابوخالد) فرمانده گردانهای القسام در سخنرانی خطاب به ملت فلسطین و جهان اسلام و عرب گفت: مقرر کردیم به تجاوزات رژیم صهیونیستی پایان دهیم و عملیات توفان الاقصی را آغاز کردیم. این فرمانده مقاومت افزود، ضربه اول عملیات توفان الاقصی از مرز ۵۰۰۰ موشک که دشمن را هدف گرفت، عبور کرد.
فرمانده گردانهای القسام ادامه داد: از امروز هماهنگی امنیتی با دشمن صهیونیستی پایان مییابد. توفان الاقصی بسیار بزرگتر از آنچه است که اشغالگران تصور میکنند. محمد الضیف تاکید کرد: زمان آن رسیده که تمام قدرتهای عربی و اسلامی برای به زانو درآوردن اشغالگران متحد شوند. فرمانده القسام تصریح کرد، امروز هر که سلاح دارد به دست بگیرد دیگر زمان آن رسیده است. محمد الضیف تاکید کرد: کسی که نتواند در عملیات توفان الاقصی به شکل مستقیم مشارکت کند، باید با این عملیات همبستگی نشان دهد.
وی افزود: امروز خشم الاقصی، خشم ملت ما و مجاهدان صالح ما در حال انفجار است، امروز روز شماست تا به دشمن بفهمانید زمانش به پایان رسیده است. به گفته محمد الضیف، همه باید از طریق بیانیههای نظامی بعدی دستورات را پیگیری کنند. وی افزود: ضربه اول توفان الاقصی چندین مواضع دشمن، فرودگاهها و پادگانهای نظامی آنها را هدف گرفت. این فرمانده مقاومت همچنین گفت: از برادرانمان در مقاومت لبنان، ایران، یمن، عراق و سوریه میخواهیم به مقاومت فلسطین بپیوندند.
محمد الضیف تاکید کرد: برادرانمان در الجزائر، مراکش، اردن، مصر و باقی کشورهای عربی به پا خیزند و به ندای ما لبیک بگویند. وی خطاب به ساکنان کرانه باختری نیز گفت: مردم ما در کرانه باختری عملیات خود را علیه شهرکهای صهیونیست سازماندهی کرده و اشغالگران را درهم شکستند. مردم ما در قدس به پا خاستند و زمین را زیر پای اشغالگران به آتش کشیدند. فلسطینیها داخل اراضی اشغالی شما هم باید تفنگ به دست بگیرید. کسی که تفنگ ندارد سلاح سرد خود را بیرون بیاورد.
به دنبال این اتفاقات، ارتش رژیم صهیونیستی از آغاز عملیات «شمشیرهای آهنین» علیه غزه خبر داد. روزنامه «یدیعوت آحارونوت» به نقل از منابع فلسطینی خبر داده در پی عملیات توفان الاقصی، تاکنون ۵۳ اسراییلی به اسارت نیروهای مقاومت درآمدهاند و به غزه منتقل شدهاند. «سرایا القدس» شاخه نظامی جنش جهاد اسلامی فلسطین خبر داد نیروهای مقاومت در عملیات توفان الاقصی، «شمار زیادی» از نظامیان صهیونیست را به اسارت گرفتهاند. همچنین طبق گزارشها، ژنرال «نمرود الونی» فرمانده سابق لشکر غزه در ارتش رژیم صهیونیستی توسط نیروهای مقاومت اسیر شده است.
پس از آن، بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی گفت: صبح امروز حماس حملهای را به اسراییل انجام داد و من دستور دادم که شهرکهای اسراییلی را از «خرابکاران» پاکسازی کنند. من دستور به کارگیری نیروهای ذخیره را دادم. ما با قدرتی که دشمنان اسراییل قبل از آن چنین قدرتی را ندیده باشند پاسخ خواهیم داد. وی گفت: ما در وضعیت جنگ هستیم نه در عملیات نظامی یا یک دور درگیری. ما در جنگ هستیم. من از شهروندان میخواهم به دستورات گوش کنند. ما در این جنگ پیروز خواهیم شد. نتانیاهو پس از نشست اضطراری کابینه امنیتی رژیم صهیونیستی همچنین درباره ارزیابی اوضاع فعلی در اراضی اشغالی گفت: امروز با روسای سرویسهای امنیتی نشستی را برگزار کردیم و دستورالعملهایی را در اختیار آنها قرار دادیم. وی در این باره افزود: در وهله نخست دستور پاکسازی شهرکها از فلسطینیها را صادر کردیم و این عملیات پاکسازی طی ساعات آتی انجام خواهد شد. نتانیاهو افزود: همچنین دستور دادم نیروهای ذخیره به شکل گستردهای بسیج شوند و با قدرت و به شکلی گستره و بیسابقه به حملات پاسخ دهند. نتانیاهو همچنین در راستای سرپوش گذاشتن بر شکست ارتش رژیم صهیونیستی مدعی شد: دشمن به شکلی بیسابقه تاوان این اقدام را پس خواهد داد.
این موضوع با پاسخ همراه شد. «ناصر ابوشریف»، نماینده جنبش جهاد اسلامی فلسطین در تهران در گفتوگو با ایسنا تاکید کرد که رژیم صهیونیستی طی روزهای گذشته و در اعیاد صهیونیستی از تمام خطوط قرمز تجاوز کرد، این درحالی است که گروههای فلسطینی قبل از آن تاکید کرده بودند که عبور از این خطوط منجر به جنگ واقعی و دینی نه سیاسی در تمام سرزمینهای اشغالی و منطقه خواهد شد. وی گفت که مسجدالاقصی از مهمترین مقدسات مسلمانان است و هتاکی به آن بازی با آتش است، اسراییل مسجدالاقصی را از نظر زمانی تقسیم کرد و اکنون با وحشیگری بیسابقه تلاش میکند که آن را تقسیم مکانی کند. ابوشریف افزود که صهیونیستها خون مردم فلسطین را مباح کردهاند و شهرک نشینان با خیال راحت و تحت حمایت نیروهای امنیتی آن رژیم در منطقه حواره، نابلس، جنین، طولکرم و تمام مناطق اشغالی دیگر میچرخند، بنابراین این پاسخ قدرتمند انجام شد و از خیلی وقت پیش هشدار آن را داده بودیم.
معاون سیاسی و بینالملل جمعیت دفاع از ملت فلسطین با اشاره به عملیات توفان الاقصی توسط گروههای مقاومت فلسطینی در شهرکهای صهیونیستی اطراف غزه، گفت: عملیات امروز یک جهش در فعالیت جریان مقاومت در فلسطین است.
«حسین رویوران» با اعتقاد بر اینکه عملیات روز (شنبه) مقاومت در اراضی اشغالی یک جهش در فعالیتهای این جریان محسوب میشود، گفت: در تمام درگیریها در چندین سال گذشته ما شاهد یک ایستایی در درگیریها بین جریان مقاومت و رژیم صهیونیستی بودهایم ولی در عملیات امروز شاهد پیشروی جریان مقاومت هستیم و این پیشروی به آزادسازی برخی از بخشها نیز منجر شده و تعدادی از صهیونیستها نیز کشته و اسیر شدند.
او با بیان اینکه این موضوع میتواند مقدار زیادی از معادلات آینده را در این منطقه تغییر دهد، تصریح کرد: رژیم صهیونیستی در همین چهارچوب ناگزیر خواهد شد تا برای آزاد کردن اسرای خود تعداد زیادی از اسرای فلسطینی را آزاد و در بسیاری از رفتارهای خود تغییراتی را ایجاد کند.
Jerome Drevon تحلیلگر ارشد گروه بینالمللی بحران در نخستین واکنش به تحولات امروز میان فلسطین و رژیم اسراییل در حساب کاربری خود در فضای مجازی ایکس (توییتر سابق) نوشت: هنوز برای اظهارنظر درباره آنچه که صبح امروز رخ داده و هنوز هم ادامه دارد زود است اما چند نکته حائز اهمیت است:
آماده شدن برای هماهنگی نیروهای زمینی/هوایی/دریایی در یک عملیات هماهنگ، که هرکدام دارای اهداف و آمادگی تاکتیکی مشخص و مجزا هستند، باید ماهها طول بکشد. این نمیتواند فقط یک پاسخ کوتاهمدت به تحولات اخیر از جمله تسریع عادیسازی رابطه اسراییل با عربستان سعودی باشد.این عملیات یک شکست اطلاعاتی بزرگ برای اسراییل است که حتی با ناتوانی سال 2006 این (رژِیم) در پیش بینی حمله حزبالله در شمال قابل مقایسه نیست. این عملیات تبعات داخلی خواهد داشت . این اتفاق 50 سال پس از جنگ 1973 رخ میدهد که نمیتواند تصادفی باشد. هدف از جنگ در آن زمان، پیروزی نظامی مصر نبود، بلکه تغییر معادلات منطقهای با نشان دادن اینکه وضعیت موجود پایدار نیست، بود.
این عملیات بسیار متفاوت از رویاروییهای قبلی است که در آن گروههای فلسطینی سعی داشتند با حملات موشکی به اسراییل فشار بیاورند. گروههای فلسطینی وارد شهرهای اسراییل شده و برخی را گروگان گرفتهاند (بنابراین آنها میخواهند با اسراییل وارد مذاکره شوند.) پسزمینه طولانیمدت این رویدادها وضعیت غزه است که از سال 2006 تحت محاصره بوده است. به یاد داشته باشید که بسیاری از شرکتکنندگان امروزی احتمالاً در زمان شروع محاصره، کودکان نوپا یا خردسال بودند. پس حماس به دنبال چیست؟ این احتمال وجود دارد که حماس به جهان بگوید که دور قبلی درگیریها که چیزی را برای غزه تغییر نداد، نمیتواند ادامه یابد.
در عوض، حماس احتمالا تمام توان خود را برای تحمیل فرمول جدیدی به کار میگیرد که بازیگران خارجی اعم از عربها و غربیها را وادار به درک این موضوع کند که وضعیت فعلی به خصوص در غزه نمیتواند ادامه پیدا کند. اما این نیز یک شرطبندی است که به راحتی میتواند منجر به یک پیروزی بزرگ برای اسراییل شود. اسراییل میتواند حملهای بیسابقه را آغاز کند. هیچ بازیگر خارجی مایل یا قادر به مهار این حمله نخواهد بود و و پیامدهای آن غیرقابل پیش بینی است.
در آخرین ساعات روز شنبه، بسیاری از رهبران سیاسی کشورهای غربی از اسراییل حمایت کردند و در مقابل نیز نزدیکان به جبهه مقاومت از حق مردم فلسطین برای دفاع از خود سخن گفتهاند. با توجه به تاکید دو طرف مبنی بر گسترده بودن عملیات، احتمالا دوره جدیدی از درگیریها در سرزمینهای اشغالی آغاز شده است.