رئیس جمهوری چهارشنبه گذشته با سفر به شهر «اوفا» در روسیه، در نشست سران سازمان همکاری شانگهای، اعضای گروه بریکس و اتحادیه اقتصادی اوراسیا شرکت کرد. رئیس جمهوری، علاوه بر سخنرانی در نشست سران که روز پنجشنبه برگزار شد، در دیدارهایی جداگانه، با رؤسای 5 کشور روسیه، چین، هند، افغانستان و بلاروس نیز گفتوگو کرد.
روابط ایران و روسیه راهبردی است
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی ریاست جمهوری، حجتالاسلام حسن روحانی پنجشنبه گذشته در دیدار با «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری روسیه، با اشاره به تحولات سریع منطقه بویژه در مقابله با تروریسم و افراطگرایی، به موضوع تروریسم در عراق و سوریه اشاره کرد و همکاریهای چندجانبه درباره این معضل منطقهای را ضروری خواند. روحانی با تأکید بر راهحل سیاسی به منظور حل و فصل مشکل سوریه و با اشاره به حمایت ایران و روسیه از دولت قانونی این کشور اظهار کرد: تهران و مسکو باید گامهای جدی خود را در مقابله با تروریسم تعمیق بخشند و با مشارکت دیگر کشورهای منطقه برای ریشهکنی این پدیده شوم همکاری کنند. وی موضوع یمن را یک تراژدی در شرایط منطقه خواند و خواستار همکاری ایران و روسیه برای توقف درگیری و کشتار زنان و کودکان شد. رئیس جمهوری، روابط ایران و روسیه را راهبردی دانست و با تأکید بر همکاریهای فزاینده اقتصادی دو کشور، گفت: روابط ایران و روسیه در ابعاد گوناگون اقتصادی، علمی و گردشگری در حال توسعه بوده و در خلال دو سال اخیر گامهای خوبی برای تقویت این همکاریها، برداشته شده است. پوتین نیز در این دیدار روابط تهران- مسکو در ابعاد اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و علمی را رو به گسترش توصیف کرد. وی پیشرفت مذاکرات هستهای را قابل توجه خواند و گفت: روسیه تلاشهای فراوانی را برای حل این مشکل و حمایت از حقوق هستهای ایران به کار گرفته است. رئیس جمهوری روسیه، همکاریهای منطقهای بویژه تعاملات ایران و روسیه را برای ثبات و امنیت منطقه از جمله در سوریه ضروری دانست.
قدردانی از نقش چین
در مذاکرات هستهای
رئیس شورای عالی امنیت ملی، در دیدار «شی جین پینگ» رئیس جمهوری چین نیز با اشاره به همکاریهای گسترده تهران- پکن تصریح کرد که ایران از گسترش بیش از پیش روابط با چین در همه عرصهها استقبال میکند. روحانی ابراز امیدواری کرد برنامه توسعه همکاری سیاسی دو کشور که در گفتوگوی سران در شانگهای پایهریزی شده است با همین شتاب به پیش رفته و تعاملات دوجانبه که شکل راهبردی دارد در کوتاهترین مدت ممکن به نتیجه برسد.
وی همچنین علاقهمندی ایران به توسعه ابعاد مختلف این همکاریها را ابراز داشت و گفت: ضرورت دارد به ارگانهای ذیربط درخصوص نهایی کردن فرصتهای موجود و تبادل پیشنویسهای مربوطه، دستورات برای اقدام لازم ارائه شود. روحانی در ادامه از نقش چین در پیشبرد مذاکرات هستهای قدردانی کرد و همکاری ایران و چین در مذاکرات هستهای را از دیگر ابعاد تعاملات دو کشور دانست و خواهان گسترش این همکاریها شد. رئیس جمهوری چین نیز در این دیدار به مذاکرات هستهای میان ایران و گروه 1+5 اشاره کرد و گفت: چین علاقهمند است این مذاکرات هر چه سریعتر به نتیجه برسد و بر این باوریم که مذاکرات وارد مرحله نهایی شده و همه طرفها خواهان به نتیجه رسیدن این مذاکرات هستند.
استقبال ایران از توسعه روابط با هند
گفتوگو با «نارندرا مودی» نخست وزیر هندوستان، یکی دیگر از دیدارهای روحانی در حاشیه اجلاس بریکس بود. رئیس جمهوری در این دیدار، روابط تهران- دهلینو را صمیمانه و تاریخی توصیف و اظهار کرد: امیدواریم این دیدار پایهگذار حرکتی سریع و رو به جلو در روابط بین دو کشور باشد. روحانی با اشاره به درخواست هند برای توسعه بندر تجاری چابهار و همچنین پیوستن هند به پروژه کریدور شمال به جنوب ادامه داد: دولت جمهوری اسلامی ایران از توسعه فعالیتهای تجاری و اقتصادی با هند استقبال میکند. وی بر آمادگی دولت جمهوری اسلامی ایران برای همکاری با هند در سرمایهگذاری در بخشهای نفت، گاز و همچنین توسعه بندر چابهار، توریسم و همکاری بخشهای خصوصی دو کشور بویژه در حوزههای علمی و فناوری تأکید کرد.
رئیس جمهوری در دیدار با «محمد اشرف غنی احمدزی» رئیس جمهوری افغانستان، با تأکید بر عزم جدی تهران برای تقویت ثبات و امنیت در منطقه و مبارزه با تروریسم، گفت: سیاست جمهوری اسلامی ایران، همواره حمایت از دولت قانونی افغانستان است.
وی با بیان اینکه اراده ایران مبتنی بر همکاریهای گسترده با کشور افغانستان است، ادامه داد: ما خواهان تقویت دوستی میان ایران و افغانستان و تردد قانونی مردم افغانستان در ایران هستیم. رئیسجمهوری بر ضرورت ممنوعیت کشت خشخاش با برنامهریزی و اراده جدی دولت افغانستان تأکید کرد و افزود: باید ریشه افیونی مواد مخدر در افغانستان هر چه زودتر خشکانده شود. دیدار با «الکساندر لوکاشنکو» رئیس جمهوری بلاروس، آخرین دیدار روحانی در حاشیه این اجلاس بود. رئیس جمهوری در این دیدار نیز علاوه بر تبادل نظر درباره مهمترین مسائل دوجانبه و منطقهای، به روابط دوستانه و خوب تهران- مینسک در سالهای گذشته اشاره کرد و گفت: ایران از توسعه روابط همهجانبه با بلاروس استقبال میکند.
سخنرانی روحانی در نشست سران: ایران بعد از توافق هسته ای آماده همکاری با اقتصادهای نوظهور است
رئیس جمهوری روز پنجشنبه، در سخنرانی خود در جمع سران سازمان همکاری شانگهای، اعضای گروه بریکس و اتحادیه اقتصادی اوراسیا، با تأکید بر اینکه ایران اکنون بیش از هر زمان دیگر، آماده دوستی و همکاری و تعامل و تفاهم است، گفت: ایران فردای توافق با 6 قدرت بزرگ جهانی و شروع دوران پس از تحریم، آماده همکاریهای گستردهتر با قدرتهای اقتصادی نوظهور جهان است تا ضمن کسب توانمندی بیشتر در برآوردن نیازهای جمعیت بزرگ خود، سهم افزونتری در صلح، ثبات و امنیت جهانی ایفا کند. روحانی اظهار کرد: دوران تهدید و تحریم به سرآمده است و آنان که سالیان دراز، در مسیر نادرستی حرکت میکردهاند، اکنون در وین گرد هم آمدهاند تا از این بحران خودساخته، با منطق و گفتوگو عبور کنند. وی تأکید کرد: خوشبختانه مذاکرات هستهای با تدبیر و تفاهم به انتهای خود نزدیک شده است و قدرتهای غربی سرانجام با تکریم اذعان نمودهاند که رشد و توسعه علمی ایران توقفناپذیر است. روحانی اضافه کرد: ایران به شکلی جدی علاقهمند است تا برای متنوعسازی روابط اقتصادی خود، در همکاریهای بینالمللی حضور و مشارکتی فعالتر داشته باشد. رئیس جمهوری در ادامه، غلبه بر چالشهای جهان در قرن ۲۱ را نیازمند چند جانبهگرایی، احترام به حقوق بینالملل، اصلاح نهادهای حاکمیت سیاسی و اقتصادی و توسعه همکاریهای بینالمللی دانست و تصریح کرد: در این مسیر، امنیت ملی و منطقهای و مقابله با تروریسم و افراطیگراییِ خشونت بار، مهمترین عرصه همکاریهای نوین است.