شناسهٔ خبر: 62636179 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: صدا و سیما | لینک خبر

کشف یک زبان باستانی در الواح خط میخی ترکیه

یک زبان باستانی گمشده در الواح خط میخی در ترکیه کشف شد.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ باستان شناسان می‌گویند زبان منقرض شده‌ای که در لوح‌های خط میخی عصر برنز نمایان شده متعلق به سرزمین اسرارآمیز کالاشما (مکانی در استان بولو فعلی ترکیه یا اطراف آن) است.

این لوح باستانی در سایت میراث جهانی یونسکو در بوغازکوی-هاتوشا (Boğazköy-Hattusha) در استان شمالی چوروم ترکیه کشف شده است. این مکان که زمانی پایتخت امپراتوری هیتی‌ها در اواخر عصر برنز (حدود ۱۶۵۰-۱۲۰۰ قبل از میلاد) بود، به خاطر گنجینه آثار باستانی و اسرار تاریخی خود شناخته شده است.

موسسه باستان شناسی آلمان (DAI) بیش از یک قرن است که در بوغازکوی-هاتوشا با دقت حفاری می‌کند و ۳۰۰۰۰ لوح گلی شگفت انگیز را کشف کرده است.

بیشتر کتیبه‌های یافت شده در بوغازکوی-هاتوشا به زبان منقرض شده هیتی، قدیمی‌ترین عضو شناخته شده خانواده هند و اروپایی است. زبان‌های دیگری مانند لووی و پالایی نیز بر روی این الواح باستانی دیده شده اند.
دانیل شومر، رئیس کرسی مطالعات خاور نزدیک باستان در دانشگاه جولیوس ماکسیمیلیان وورزبورگ می‌گوید: هیتی‌ها به طور منحصر به فردی به ثبت آیین‌ها به زبان‌های خارجی علاقه داشتند.

با وجود این یافته قابل توجه، زبان تازه یافته تا حد زیادی نامفهوم باقی مانده است. با این حال، پروفسور الیزابت ریکن از دانشگاه فیلیپس ماربورگ، آلمان، متخصص زبان‌های آناتولی، تأیید کرده است که زبان کالاشمائیک بر اساس ویژگی‌های آن در واقع به خانواده هند و اروپایی تعلق دارد.

همچنین به نظر می‌رسد که کلاسمائیک ویژگی‌های بیشتری با زبان لوویی دارد، اگرچه منطقه‌ای که تصور می‌شود به آن صحبت می‌شود از نظر جغرافیایی به منطقه‌ای که زبان پالائیک در آن صحبت می‌شده است نزدیک‌تر است. در مرحله بعد، محققان تلاش خواهند کرد تا بررسی کنند که کلاشمایی تا چه حد با سایر لهجه‌های لوویی مرتبط است.

زبان گمشده‌ای که اخیراً از آن رونمایی شده متعلق به خانواده بزرگ هند و اروپایی است. این خانواده زبانی، صد‌ها زبان مرتبط را در بر می‌گیرد. نزدیک به نیمی از جمعیت جهان امروز به یک زبان هند و اروپایی صحبت می‌کنند که ریشه‌های بومی آن‌ها در سراسر اروپا، فلات ایران و شمال شبه قاره هند امتداد دارد. این خانواده متنوع شامل زبان‌های آشنا مانند انگلیسی، هندی، اسپانیایی، فرانسوی، روسی، پرتغالی، آلمانی، پنجابی و بنگالی است.

برای قرن ها، هیتی‌ها که بر بیشتر آناتولی (ترکیه امروزی) و سوریه حکومت می‌کردند، از قدرتمندترین امپراتوری‌های جهان باستان بودند.

هاتوشا در حدود ۱۶۰۰ قبل از میلاد پایتخت هیتی‌ها بود.