شناسهٔ خبر: 62595964 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه ستاره‌صبح | لینک خبر

سایه بورس بر مسکن

گروه اقتصاد - پارسا سپهری: مسکن و اجاره‌بها به روایت مرکز آمار در شهریور امسال نسبت به ماه مشابه سال گذشته 38 درصد افزایش قیمت داشته است. در این شرایط وزیر راه و شهرسازی برای ارزان کردن ساخت‌وساز مسکن به دنبال خروج صنایع فولاد و سیمان از بازار بورس است. اما به گفته رئیس سازمان بورس و کارشناسان هزینه مصالح ساختمانی سهم زیادی در هزینه تمام‌شده ساختمان ندارد بلکه قیمت نهایی را زمین تعیین می‌کند. پرسش این است که سود و ضرر خروج صنایع فولاد و سیمان از بورس به نفع و ضرر چه کسانی خواهد بود؟

صاحب‌خبر -

خروج محصولات از بورس منجر به سرمایه هراسی می‌شود
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: قبل از ورود سیمان به بورس حدود ۷۰ درصد سیمان کشور توسط تقریباً ۲۰ نفر دادوستد می‌شد اما اکنون هرکسی بخواهد به راحتی می‌تواند به هر میزان از بورس کالا سیمان بخرد.
به گزارش ایرنا از سازمان بورس، مجید عشقی در گردهمایی مدیران گروه توسعه ملی و شرکت‌های تابعه که با محوریت "تأمین مالی و سرمایه‌گذاری" برگزار شد، اظهار داشت: بازار سرمایه ظرفیت خوبی برای ایجاد فرصت تأمین مالی در کشور دارد و همچنین سازمان بورس برای آموزش ابزارهای تأمین مالی از طریق بازار سرمایه آمادگی دارد.
وی افزود: گاهی تصمیم‌هایی از روی ناآگاهی، گرفته می‌شود که برای بازار سرمایه مشکل‌آفرین است؛ ازجمله نرخ خوراک پتروشیمی‌ها که سرانجام تصحیح، اما موجب زیان سهامداران شد.
رئیس سازمان بورس اضافه کرد: موضوع تعطیلی بورس کالا در چند سال گذشته همواره مطرح بوده و در چند روز گذشته نیز، بحث خروج سیمان و فولاد از بورس هم مطرح‌شده است که این مباحث فقط در کوتاه مدت به این صنایع، سهامداران و کلیت بازار سرمایه ضربه میزند.
عشقی گفت: سیمان نیم درصد هزینه تمام‌شده ساخت‌وساز را در برمی‌گیرد و خروج سیمان از بورس به بهانه حل مشکلات مسکن آدرس غلط دادن است؛ چراکه این کار سیمان را گران‌تر به دست مصرف‌کننده واقعی می‌رساند. تلاش برای خروج محصولات از بورس، به سرمایه هراسی منجر می‌شود. (ایرنا)

وزارت راه به دنبال خروج فولاد و سیمان از بورس
اظهارات بذرپاش نشان می‌دهد وزارت راه و شهرسازی متهم جدیدی برای عملکرد خود در پروژه نهضت ملی مسکن پیداکرده است. وزارت راه با دلالان فولاد و سیمان هم‌صدا شده تا فولاد و سیمان را از بورس کالا بیرون کند و بازار حواله را دوباره به راه بیندازد.
مهرداد بذرپاش گفت: همان‌طور که خودرو از بورس کالا خارج شد و قیمت‌های کاذب آن از بین رفت باید سیمان و فولاد نیز از بورس کالا خارج شود تا قیمت آنها پایین بیاید. فولاد و سیمان حتی اگر از بورس خارج نشوند باید این مسئله اعلام شود که قیمت پایه فولاد و سیمان چقدر است. مگر می‌توان فولاد را با قیمت جهانی و دلاری تعیین کنیم و سپس بگوییم با قیمت داخلی آن را بخرید؟ بذرپاش تأکید کرد: معلوم است که این‌گونه گران‌تر است. به نظر من که این روزها بیش‌ترین فعالیت را در حوزه املاک دارم، فولاد گران‌تر از عدد منطقی و قیمت تمام‌شده شرکت‌ها به علاوه سودی قابل‌قبول است.

مشکل زمین
بذرپاش در مورد قیمت تمام‌شده مسکن بیان کرد: تمام تلاش ما این است که نهضت کاهش قیمت تمام‌شده در حوزه ساختمان داشته باشیم. در قالب طرح 99 ساله در حوزه زمین این را به صفر رسانده‌ایم، باقی قیمت ساختمان مربوط به مصالح یا نیروی انسانی است. دستمزد نیروی انسانی را که نمی‌توان کاهش داد، ولی در حوزه مصالح ساختمانی باید حداکثر تلاش خود را انجام تا قیمت پایین بیاید. او ادامه داد: با برآورد همکاران من در وزارت راه و شهرسازی این اقلام می‌تواند با قیمتی بسیار پایین‌تر در اختیار مردم قرار بگیرد، وقتی اصرار دارند گران‌تر به بازار برسد کار غلطی است. وزیر راه و شهرسازی که پیشینه وی در صنعت خودرو نیز محرز و مشخص است، درباره روش معاملات در بورس کالا هم گفت: حتی اگر سیمان و فولاد در بورس کالا عرضه می‌شود قیمت پایه و فرمول قیمت پایه را تغییر بدهیم و من روی این موضوع مصر هستم!

بورس کالا قیمت کالاها را بالا می‌برد
وزیر راه و شهرسازی همچنین گفت: قیمت سیمان و فولاد برای ساختمان‌سازی به ویژه در قالب نهضت ملی مسکن باید پایین بیاید و مسکن هر چه ارزان‌تر به مردم تحویل داده شود. همه باید در این زمینه همکاری کنیم. نمی‌شود یک شرکت فولادی، فولاد را 40 درصد بالاتر در بورس کالا عرضه کند. بورس کالا راه‌اندازی نشده که قیمت کالاها را بالا ببرد بلکه که عرضه با مدیریت بیشتری صورت بگیرد.

سهم فولاد و سیمان در قیمت تمام‌شده ساختمان
قیمت ساختمان نشان می‌دهد سهم سیمان و فولاد ناچیزتر از آن است که بتواند تأثیری بر قیمت تمام‌شده بگذارد و این قیمت زمین، عوارض و پروانه ساخت است که بسته به مکان ساخت، بین 70 تا 90 درصد هزینه ساخت را به خود اختصاص می‌دهد.
محمد منان رئیسی، مدیر پژوهشکده معماری و شهرسازی اسلامی هم دراین‌باره به مهر گفت: قیمت مصالح فقط ۱۰ تا ۲۰ درصد قیمت خانه را تشکیل می‌دهد. مهم‌ترین مسئله در قیمت مسکن زمین است که باید برای ساخت مسکن مشکل آن حل شود.
تحقیقات میدانی تجارت نیوز در روزهای انتهایی مردادماه هم گواهی بر کاهش قیمت مصالح ساختمانی در ماه‌های اخیر بود. برای مثال تیرآهن سایز 12 که خردادماه امسال شاخه‌ای چهار میلیون و 403 هزار و 670 تومان قیمت داشته است در 28 مردادماه تا شاخه‌ای سه میلیون و 211 هزار تومان نزول قیمت را تجربه کرده بود.
روند قیمتی در بازار میل‌گردها نیز به همین ترتیب بود. میلگرد آجدار سایز 12 که خردادماه 24 هزار و 436 تومان قیمت داشته است 28 مرداد 1402 به 22 هزار و 600 تومان رسیده بود. همچنین پروفیل ساختمانی اصفهان نیز که در خردادماه 32 هزار 111 تومان قیمت داشته است اکنون قیمت آن کیلویی 30 هزار و 274 تومان برآورد می‌شد. همین روند کاهشی به دلیل رکود ساخت‌وساز و خرید و فروش در بازار مسکن، طی شهریورماه تقویت هم شده و با ورود به فصول سرد سال که عموماً سازندگان دست از کار می‌کشند، تعمیق خواهد شد. (تجارت نیوز)

برچسب‌ها: