این منابع گفتند که این دیدارها شامل نوعی دیپلماسی شاتلی است که در سال جاری میلادی قطر در دوحه آن را پیگیری کرد و طی آن دیپلماتهای قطری با رفت و آمد بین دو طرف، در نهایت توافق مبادله زندانیان ایران و آمریکا را جوش داده و در روز دوشنبه با موفقیت به انجام رساندند.
منابعی پیشتر به رویترز گفته بودنند که قطر -کشور ثروتمند عربی خلیج فارس با جاه طلبیهای دیپلماتیک- هر دو طرف را برای مشارکت در مذاکرات گستردهتر و دستیابی به «تفاهم» تحت فشار قرار میدهد.
یک منبع دیگر که مانند سایر منابع ذکر شده به دلیل حساسیت موضوع به شرط ناشناس ماندن با رویترز صحبت کرده، گفته که دیدارهایی در روزهای دوشنبه و سه شنبه در نیویورک در حاشیه مجمع عمومی سالانه سازمان ملل برگزار شد.
منبع دوم، یک دیپلمات در خاورمیانه که در این مورد توضیح داده، گفته مذاکرات دوجانبه دیگری در این هفته انجام خواهد شد، اما جزئیاتی ارائه نکرد. این دیپلمات، دیدارهای نیویورک را «گفتوگو برای مذاکرات» توصیف کرد و گفت: «ایده این بود که زمینه را برای گفتگوهای غیرمستقیم آینده برای دستیابی به تفاهم در مورد موضوع هسته ای فراهم کند».
سخنگویان منتسب به دولتهای ایران، قطر و ایالات متحده به درخواستها برای اظهارنظر در این زمینه پاسخ ندادند.
مقامات آمریکایی در پاسخ به این سوال که آیا مذاکرات غیرمستقیم آمریکا و ایران در این هفته انجام خواهد شد، با صراحت پاسخ ندادهاند و این احتمال را کاملا رد نکردهاند، اگر چه گفتهاند واشنگتن در حال حاضر درگیر چنین دیپلماسی نیست.
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، روز دوشنبه گفت: «زمانی که شاید موضوع نگرانی شماره یک، یعنی برنامه هستهای ایران مطرح میشود، ما همچنان بر این باوریم که دیپلماسی بهترین راه برای رسیدن به یک نتیجه پایدار و مؤثر است.» او افزود: «ما همچنان خواهیم دید که آیا فرصتهایی برای آن وجود دارد یا خیر. در این لحظه، ما درگیر آن نیستیم، اما در آینده خواهیم دید که آیا فرصتهایی وجود دارد یا نه».
یک دیپلمات اروپایی گفت که نمیداند آیا قطر در نشستهای دوجانبه به موضوعات هستهای و هواپیماهای بدون سرنشین اشاره کرده یا خیر، اما ابراز تردید کرد که آیا این گفتوگوها شامل برنامه اتمی ایران بوده یا خیر. این دیپلمات گفت: «هیچ چیز غیرممکن نیست، من به با توجه به اینکه موضوع هستهای عموما با میانجیگری عمان انجام میشود، به صحت این خبر تردید دارم».
∎
نظر شما