اطلاعات شرکتهای مشاوره انرژی و آمار کشتیرانی نشان میدهد صادرات و تولید نفت ایران با وجود تحریمهای آمریکا، به رکورد جدیدی در سال ۲۰۲۳ رسیده است. صادرات نفت ایران از زمان خروج آمریکا از توافق هستهای در سال ۲۰۱۸، هدف تحریمهای آمریکا قرار گرفت. با این حال، صادرات نفت ایران همچنان ادامه پیدا کرده است.
به گزارش اقتصاد ۲۴، دادههای شرکتهای «افجیای» و «ورتکسا» نشان میدهد که صادرات نفت خام ایران با حدود ۱.۵ میلیون بشکه در روز به بالاترین حد خود در بیش از ۴ سال گذشته رسیده و بیش از ۸۰ درصد آن به چین ارسال میشود. بلومبرگ نیز در مرداد ماه سال جاری و با استناد به نتایج تجزیه و تحلیل دادههای بازار جهانی نفت از سوی شرکت کپلر گزارش داده که صادرات نفت ایران به چین در ماه جاری میلادی به حدود ۱.۵ میلیون بشکه در روز خواهد رسید که بالاترین میزان در یک دهه گذشته به شمار میرود. بر پایه همین گزارش، پکن از ابتدای سال جاری میلادی به طور متوسط روزانه ۹۱۷ هزار بشکه نفت از ایران وارد کرده که اغلب آن را به عنوان نفت وارداتی از مالزی طبقهبندی و گزارش کرده است. بلومبرگ همچنین خبر داد، هر بشکه نفت ایران در حال حاضر با تخفیف ۱۰ دلاری به فروش میرسد که موجب جذابیت قیمتی بالای آن شده است.
تقاضا برای خرید نفت خام ایران در چین، بزرگترین واردکننده نفت جهان، پس از تمدید کاهش عرضه توسط برخی کشورهای اوپک پلاس که منجر به افزایش قیمتهای جهانی شد، در حال افزایش است. در حالی که پالایشگاههای کوچک و مستقل در چین نفت ایران را که با تخفیف فروخته میشود، ذخیره میکنند و از حاشیه سود قوی برای پاسخگویی به تقاضای فصلی بالا بهره میبرند، پالایشگاههای دولتی بزرگ هنوز با آن فاصله دارند. این در شرایطی است که اشتهای چین، بزرگترین واردکننده نفت جهان، برای واردات نفت ایران بیشتر شده است. در واقع پس از تمدید کاهش عرضه نفت توسط عربستان و روسیه که باعث افزایش قیمت جهانی این محصول شد، پکن واردات از ایران را افزایش داده و به این ترتیب تهران با وجود تحریمهای آمریکا، درحال افزایش تولید و صادرات نفت خود است.