شناسهٔ خبر: 6238294 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: صدا و سیما | لینک خبر

باشقیرستان ؛ کانون رایزنی های دیپلماتیک

صاحب‌خبر -


به گزارش  خبرگزاری صداوسیما ، این اجلاس به میزبانی ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه در شهر اوفا مرکز جمهوری باشقیرستان به مدت دو روز برگزار می شود و رایزنی با کشورهای مختلف حاضر دراجلاس سران کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای و گروه قدرت های اقتصادی نوظهور - بریکس - درباره مناسبات دو جانبه و مسایل بین المللی از جمله برنامه های آقای روحانی رئیس جمهور در این سفر است.

آفای روحانی رئیس جمهور در روز نخست اجلاس گروه قدرت های اقتصادی نوظهور - بریکس - بعنوان میهمان اختصاصی حضور خواهد یافت و قرار است در آن سخنرانی کند.

دیدار و گفتگوی دو جانبه با تعدادی از سران کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای و گروه بریکس نیز از دیگر برنامه های رئیس جمهور در سفر به روسیه اعلام شده است.

سازمان همکاری شانگهای سازمانی میان‌دولتی است که برای همکاری‌های چندجانبه امنیتی، اقتصادی و فرهنگی تشکیل شده‌است.

این سازمان در سال 2001 توسط رهبران چین، روسیه، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان و ازبکستان پایه‌گذاری شد. نقش اصلی و تعیین کننده ر، در سازمان شانگهای، دو کشور چین و روسیه تشکیل می‌دهند.

سازمان همکاری شانگهای در حقیقت ترکیب جدید سازمان "شانگهای 5" است که در سال 1996 تأسیس شده بود، ولی نام آن پس از عضویت ازبکستان به "سازمان همکاری شانگهای" تغییر داده شد.

شش عضو اصلی این سازمان کشورهای روسیه، چین،قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان و ازبکستان هستند . این سازمان پنج عضو ناظر هم دارند که شامل کشورهای ایران ،هند،پاستان ، مغولستان و افغانستان است.

اما در شهر اوفا قرار است گروه برکس هم تشکیل جلسه بدهند؛ گروه قدرت‌های اقتصادی نوظهور - بریکس - شامل کشورهای روسیه ، هند ، چین ، آفریقای جنوبی و برزیل است.

براساس این گزارش همزمان با حضور دکتر حسن روحانی، اجلاس سران اوراسیا نیز برگزار می شود.شهر اوفا در روسیه روزهای پنجشنبه و جمعه 18 و 19 تیرماه میزبان سران کشورهای عضو سازمان همکاریهای شانگهای، گروه بریکس و مجمع اقتصادی اوراسیا خواهد بود.

در مجمع اقتصادی اوراسیا کشورهای بلاروس، قزاقستان، قرقیزستان، روسیه، تاجیکستان و ازبکستان عضویت دارند.

کارشناسان معتقدند: یکی از سیاست های دولت روسیه برگزاری رویدادهای مهم بین المللی در خارج از پایتخت و با هدف معرفی سایر مناطق و جمهوری های این کشور است تا با هم گردشگری در شهرهای این مناطق گسترش یابد و هم سرمایه گذاران با ظرفیت های روسیه بیشتر آشنا شوند .

جمهوری باشقیرستان هم از جمهوری های مسلمان نشین روسیه است که در آسیای میانه و در میان رود ولگا و رشته کوه اورال قرار دارد و با 143600 کیلومترمربع مساحت ، بر اساس آخرین سرشماری ها بیش از 5 میلیون نفر جمعیت دارد .

جمهوری باشقیرتان از مهمترین مناطق مسلمان نشین روسیه است که شیخ طلعت تاج الدین مفتی اعظم و رئیس اداره مرکزی مسلمانان روسیه در شهر اوفا مرکز این جمهوری مستقر است.بالاترین مقام جمهوری، مقام عالی رئیس جمهوری است که بر رعایت قانون اساسی و قوانین جمهوری، همچنین قراردادهای بین المللی و موافقت نامه ها نظارت دارد.

هیئت وزرای جمهوری باشقیرستان، عالی ترین مقام قوه مجریه بشمار می روند و در برابر مجلس و رئیس جمهور باید پاسخگو باشند.روس‌ها، تاتار‌ها و باشقیرها بیشترین ترکیب جمعیتی باشقیرستان هستند.جمهوری خودمختار و مسلمان باشقیرستان دارای 30 قوم و ملیت مختلف است که روس‌ها با 39 درصد، تاتارها با 24 درصد و باشقیرها با 23 درصد بیشترین ترکیت جمعیتی این جمهوری هستند.

جمهوری خودمختار باشقیرستان یکی از مناطق کلیدی و مسلمان‌نشین کشور روسیه بشمار می‌رود، آنهایی که اهل مطالعه تاریخ و یا جغرافیا هستند، بدون شک با واژه باشقیر و یا باشقیرستان بیشتر آشنا هستند.اوفا پایتخت جمهوری خودمختار باشقیرستان از شهر های مهم و بزرگ روسیه و مرکز اداری ، سیاسی، اقتصادی ، علمی و فرهنگی جمهوری به شمار می رود.

براساس آمارگیری سال 2008 جمعیت این شهریک میلیون و 215 هزار نفر است که از لحاظ ترکیب شامل قومیت های روس،تاتار، باشقیر،آذری، ارمنی، بلاروس، قزاق، ویتنامی، کره ای، لاتوی، ماریس، مرداوی، آلمانی ، اودمورتی ، یهودی ، اوکراینی ، چوواش و غیره است.گرچه اوفا به خاطر نفت ، گاز ، مواد معدنی ، مشهور است اما عسل باشقیری که یکی از بهترین انواع عسل در روسیه است و سوغات اصلی و مشهور این جمهوری محسوب می شود.در این منطقه عسل ها بر حسب نوع گل و گیاه های مصرفی، دسته بندی و برای درمان بیماری های گوناگون توصیه می شود.

اوفا از طریق راه آهن با مسکو 1567 کیلومتر فاصله دارد اما جاده آسفالته آن تا مسکو 1357 کیلومتر است که سفر به این منطقه با خودرو سواری تقریبا 32 ساعت طول می کشد. زمان سفر از مسکو به این شهر با هواپیما 2 ساعت است.اوفا با راه آهن، با بقیه نقاط روسیه متصل است. فرودگاه بین المللی اوفا نیز از طریق خطوط هوایی با ترکیه، یونان، مصر، آذربایجان، ازبکستان و شهر های مختلف روسیه مرتبط است.

اوفا در مرز منطقه شرق اروپا با آسیا واقع شده و به همین دلیل از اهمیت ویژه ای برخوردار است زیرا دروازه بین دو قاره بشمار می رود.اوفا در آغاز به دستور ایوان مخوف در سال 1574 به عنوان یک دژ کوچک ساخته شد. واژه اوفا به معنای "کوچک" است اما این دژ کوچک بتدریج تبدیل به شهر و در سال 1802 به عنوان مرکز باشقیرستان اهمیت خود را به ثبت رساند.

در جریان جنگ جهانی دوم، استالین دستور داد بسیاری از صنایع، ذخایر فرهنگی، تاریخی همچنین بعضی از مشاهیر و بزرگان به نقاطی که خطر جنگ در آنجا کمتر وجود داشت منتقل شود. اوفا به عنوان یکی از این نقاط انتخاب شد با این کار، تحولات زیادی در باشقیرستان و ازجمله مرکز آن اوفا بوجود آمد و باعث گردید به زودی به یکی از مهمترین مراکز علمی- صنعتی شوروی تبدیل شود.

پس از جنگ ، روند پیشرفت در این جمهوری و مرکز آن ادامه یافت بطوری که اوفا امروز یکی از زیباترین و پیشرفته ترین شهر های روسیه تبدیل شده است.به دنبال فروپاشی شوروی، باشقیرستان از جمله اوفا بازگشت سریعی به اصالت خود داشت.بعضی خیابان ها به اسم بزرگان این سرزمین تغییر نام پیدا کرد و رنسانس اسلامی در آن آغاز شد و امروز بسیاری از مساجدی که در دوران گذشته به ساختمان های دولتی از جمله انبار تبدیل شده بود به اداره دینی مسلمانان جمهوری باشقیرستان تحویل شده است .

امروز در اوفا چند مسجد زیبا و بزرگ ، محل اجتماع مسلمانان در مراسم گوناگون دینی است.حوزه علمیه سلطانوا نیز کار تربیت کادر روحانی آینده باشقیرستان را برعهده دارد.ازجمله موسسات آموزش عالی اوفا می توان به دانشگاه دولتی باشقیرستان، دانشگاه تربیت معلم باشقیرستان که بعدا آکمولا ّ نام گرفت، دانشگاه فنی هواپیمایی اوفا، دانشگاه فناوری نفت اوفا، دانشگاه معماری اوفا، دانشگاه کشاورزی اوفا، از جمله مشاهیر اوفا می توان به سرگئی آکساکف نویسنده ، ولادیمیر اسپیواکف نوازنده ، صلوات یولایف انقلابی، میخائیل نستروف هنرمند، ورا تیمانوا نوازنده پیانو اشاره کرد.

اوفا شهری سرسبز و زیبا است که رودی با نام بیلی ریکا (سپید رود ) از میان آن عبور می کند.